– Frykter dette øker faren for ulykker

6 hours ago 3



Saken oppsummert

  • Diskusjonen om hvem som skal få kjøre i kollektivfeltene rundt Oslo har vært intens det siste året.
  • Det er nå bestemt at tungtrafikken skal få lov til å bruke disse feltene.
  • Elbilforeningen er uenige og mener elektriske varebiler og lastebiler bør prioriteres.
  • NAF MC frykter at endringen kan føre til flere ulykker for motorsyklister.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Hvem som skal få kjøre i kollektivfeltene i og rundt Oslo, har blitt diskutert mye det siste året.

Nå kan det ha blitt avgjort: 

Tungtrafikken skal få lov til å kjøre der. 

– Det vil bli bedre fremkommelighet for alle, særlig for næringstransporten. Samtidig vil det bidra til å redusere utslippene på grunn av mindre tomgangskjøring, sier Knut Gravråk, leder i Norges Lastebileier-Forbund (NLF). 

Dette liker ikke Elbilforeningen. 

– Vi mener det er elektriske varebiler og lastebiler som bør få fast tilgang. Vi har veldig ambisiøse mål i Norge når det gjelder elektrifisering av tungtransporten, da bør vi også ha gode insentiver, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen. 

Også NAF MC reagerer på at tungtrafikken nå skal kunne kjøre i kollektivfeltet rundt Oslo, og frykter at dette kan føre til flere ulykker. 

Felt for elbiler eller ikke?

Siden 2005 har det vært tillatt for elbiler å kjøre i feltet som finnes i flere av de største byene i Norge. I Oslo ble dette mulig å gjøre i 2003.

Ordningen ble innført som et insentiv for å få flere til å kjøpe elbil.

Men i mai for ett år siden ble det endringer. Elbilene ble kastet ut av kollektivfeltene i Oslo og Akershus

Målet var å få redusert trafikken inn mot hovedstaden, som følge av at to tunneler på ring 1 i Oslo skulle stenges for oppgradering i tre år fra juni 2024.

 Amanda Pedersen Giske / NTB
STENGT: Ring 1 gjennom Hammersborgtunnelen og Vaterlandstunnelen i Oslo sentrum ble stengt for trafikk i fjor sommer. Tunnelene skal holde stengt frem til 2027. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

I samme periode åpnet kollektivfeltene på to strekninger på E6, nord og sør for Oslo, for tungtrafikk. Mens elbilene slapp til igjen på noen strekninger.

– Det vil bedre fremkommeligheten for næringstrafikken. Dessuten vil det også bli bedre fremkommelighet for den «vanlige» trafikken, sa prosjektleder Halvard Gavelstad i Statens vegvesen til VG om at tungtrafikken fikk bruke kollektivfeltene da.

Reagerer på dagens løsning

Statens vegvesen sendte i januar ut forslaget om at det kun er lastebiler som går på strøm eller biogass som skal få bruke kollektivfeltene i Norge. Høringsfristen gikk ut 30. april.

 Terje Pedersen / NTB
ELEKTRISK LEVERING: En helelektrisk lastebil er i dag dyrt, likevel mener Elbilforeningen at man må prioritere det. Foto: Terje Pedersen / NTB

Men slik er det ikke på E6 og E18 rundt Oslo. I dag veksler kjørefeltet som er til høyre på motorveien mellom å være kollektivfelt og tungtrafikkfelt på disse veiene.

I et tungtrafikkfelt får all tungtransport over 7,5 tonn lov til å kjøre, uavhengig av om de drives av bensin, diesel eller strøm.

Elbilforeningen mener at kun elektriske og biogass-drevne varebiler og lastebiler skal få tilgang til kollektivfeltene. I områder hvor det er ledig kapasitet, bør også elbiler få tilgang.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
ELEKTRISK FØRST: Generalsekretær i Elbilforeningen, Christina Bu, mener feltet bør være et insentiv for å få flere elektriske og biogass-drevne motorvogner. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier at de egne feltene for tungtransport var et tiltak for å gi prioritet til næringstransporten. 

– Det gjøres derfor lokale tilpasninger (blant annet for taxi og motorsykkel) når de nå brukes på hovedtilfartsårer, skriver Nygård i en epost til TV 2. 

 Lise Åserud / NTB
REDUSERE UTSLIPP: Norge har et mål om å redusere utslippene fra tungtransport kraftig, men Nygård mener også det er viktig å sikre at næringstransporten kommer frem. Foto: Lise Åserud / NTB

Frykter for flere ulykker

MC med to hjul har hatt lov til å bruke kollektivfeltet – frem til deler av kollektivfeltet ble gjort om til tungtrafikkfelt på E6 og E18 i områdene rundt Oslo. 

Nå reagerer NAF MC på denne endringen. 

– Vi frykter at dette er med på å øke faren for ulykker der motorsyklister er involvert, sier Jan Harry Svendsen, produkteier i NAF MC. 

 NAF
FRYKTER: Jan Harry Svendsen frykter at det vil bli flere ulykker når motorsyklistene får mindre handlingsrom. Foto: NAF

Av motorsyklistene de har snakket med sier de at det nå er en økende bekymring for sikkerheten.

– Ved å tvinge motorsyklister ut i felt der trafikktettheten er svært høy, reduseres handlingsrommet og faren for ulykker øker. Vi frykter mange vil ta unødige sjanser i områder med kø, sier Svendsen. 

Tungtrafikkskiltet tillater kun motorvogner med tillatt totalvekt over 7,5 tonn, noe en motorsykkel ikke er. 

NAF MC mener det vil være en god løsning å åpne feltene for motorsyklister, slik man har gjort i kollektivfelt.

– Et slikt unntak vil ikke ha negative konsekvenser for trafikkavviklingen i tungfeltet, men det vil spille en avgjørende rolle for sikkerheten i områder der det er høy trafikkbelastning, sier Svendsen. 

Handler ikke om teknologi eller klima

NLF synes forslaget til Elbilforeningen om å tillate elbiler der det er plass er et særdeles dårlig forslag. 

– Det primære synspunktet til NLF når det kommer til utnyttelse av kollektivfeltet, er at vi gir en generell adgang til alle tunge kjøretøy over 7,5 som driver nyttetransport, sier leder i NLF, Knut Gravråk. 

 Norsk Lastebileier-Forbund
KLIMATILTAK: Tungtrafikk i egne kjørefelt vil bidra til å redusere utslipp, ifølge Knut Gravråk, leder i NLF. Foto: Norsk Lastebileier-Forbund

Det viktigste ved forslaget er bedre framkommelighet, mener Gravråk.

Åpningen av kollektivfeltene har aldri handlet om å fremme teknologi eller klima: 

– Når man spesifikt diskuterer de løsningene man har åpnet for rundt Oslo, har dette aldri handlet om teknologi eller klima. Det handler om å sikre framkommeligheten for næringstransporten i en periode med veldig krevende trafikkforhold på grunn av det som foregår i Oslo, sier han. 

Read Entire Article