Mye tyder på at regjeringens forslag til turistskatt ikke kommer til å få flertall i Stortinget.
Høyre, Frp og Venstre har allerede varslet at de vil stemme nei, og etter at Senterpartiet forlot regjeringen, trakk også de støtten.
Det blir godt mottatt av NHO, Virke og Norsk Reiseliv, som alle ber regjeringen skrote hele forslaget.
Det er noe som bekymrer Vidar Thom Benjaminsen.
Han er ordfører i lofotkommunen Vågan – for partiet Høyre.
Benjaminsen er ordfører i en region og en kommune hvor de økonomiske problemene er store. Hans egen kommune havnet på Robek-listen i fjor sommer.
Samtidig strømmer turistene til i stadig større mengder.
– Det er krise hvis forslaget til turistskatt blir nedstemt på Stortinget. Vi er på et punkt hvor vi ikke har midler til å betale for helsetjenester og skole, sier han.
Og når kommunen må velge mellom å bruke penger på skole og på å tilrettelegge for turister, er valget enkelt:
– Da velger vi skolen. Og da blir ingenting av det vi må gjøre for å legge til rette for turistene gjort, sier Vågan-ordføreren.
Ramberg er kommunesenter i Flakstad kommune, og her ligger Rambergstranda, som er mye besøkt om sommeren.
Foto: Benjamin Fredriksen / Benjamin Fredriksen / NRKCruise og bobil slipper unna
Det var i november i fjor at næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) la frem et høringsforslag om en turistskatt for å håndtere den økte mengden turisme i norske kommuner.
I april i år fulgte regjeringen opp med et lovforslag som går ut på at kommunene skal kunne legge en avgift for overnattingsturister på 3 prosent.
Det skal være frivillig for kommunene om de ønsker å innføre turistskatten, og det vil gjelde all overnatting mot betaling, inkludert hotell, camping og Airbnb.
Som nevnt har forslaget møtt mye motbør, også fra flere kommuner. Ordføreren i Stranda mener skatten er designet for Tromsø, hvor turistene gjerne ankommer med fly og bor på hotell.
Rundt to-tredjedeler av hotellbrukere i Norge er nordmenn. Høyre mener derfor at å skattlegge kun overnattingssteder først og fremst vil ramme nordmenn.
Frykter de må vente flere år
– Jevnt over er vi fornøyd med å bare få noe. Om innretningen er perfekt eller ikke, får så være. Men vi trenger å komme i gang, sier Vågan-ordføreren til det.
– Jeg skjønner at dette ikke passer for alle, men det betyr ikke at det ikke passer for Lofoten.
Han får full støtte fra ordførerkollega Jonny Finstad i Vestvågøy. Også han er Høyre-mann.
– Hvis dette forslaget blir lagt i skuffen, er jeg redd det vil ta flere år før man får på plass en ny ordning.
I Lofoten har de ønsket en turistskatt lenge. I 2017 sa Høyre-regjeringen nei til skatten av hensyn til konkurransekraften til norsk turistnæring.
Hvis det blir nei denne gangen også, håper Benjaminsen at de tre nordnorske fylkene og Svalbard kan bli et pilot-område for å teste ut regjeringens modell.
Reine er et tettsted og et fiskevær i Moskenes er et av stedene i Lofoten som opplever stort trykk av turister.
Foto: Sondre Skjelvik– Gjør oss til en stor pilot. Her er det tverrpolitisk enighet om at dette må vi få i gang. Vi har ikke tid til å vente.
– Samtidig kan man jobbe med å forbedre modellen, blant annet med å få inn cruiseturistene og få regulert villcamping og så videre.
Så blir spørsmålet: Hva gjør Lofoten dersom de ikke får mulighet til å hente inn mer penger fra turistene?
– I verste fall må vi begynne å si nei til flere turister, sier Benjaminsen.
Bobiler i fergekø på Helgeland sommeren 2024. Med regjeringens forslag til turistskatt vil disse fortsatt unntas turistskatt.
Foto: Privat– Vi har rett og slett ikke evnen til å legge til rette for de som kommer. Da må vi begynne å skrinlegge hotellprosjekter og legge andre begrensninger på turismen.
– Mange mener vi allerede har nådd smertegrensen, det mener ikke jeg. Men hvis ikke vi får virkemidlene til å kunne legge til rette, da kan vi ikke ta imot flere.
Høyre: – En ren hotellskatt
Både Høyre og NHO mener at alle som bruker fellesgodene, må bidra til spleiselaget.
– Forslaget fra regjeringen er bortimot en ren hotellskatt. Flertallet av norske hotellovernattinger er nordmenn som bor på hotell i Norge. Så flertallet av de som betaler, vil være nordmenn, sier justispolitisk talsperson Sveinung Stensland (H).
Høyre frykter at konsekvensen blir flere bobiler og cruiseturister, og færre arbeidsplasser i den tradisjonelle norske reiselivsnæringen.
– Når Stortinget innfører en ny skatt, så burde den vært bedre utredet. Regjeringen har hoppet bukk over flere reelle problemstillinger.
NHO er fornøyd med at det nå ikke er flertall i Stortinget for skatten.
– Det er krise hvis forslaget til turistskatt blir nedstemt på Stortinget, sier Vågan-ordfører Vidar Thom Benjaminsen. Han anslår et tap på mellom 20–40 millioner kroner for Vågan kommune.
Foto: Vilde Bratland Erikstad– Jeg skjønner ordførerne og den økonomiske situasjonen kommunene står i. Men vi mener at spørsmålet om kommuneøkonomi må løses på andre måter enn å ilegge turistnæringen en ekstra skatt, sier Lars Martinussen, som er seniorrådgiver i NHO i Nordland.
Han understreker at NHO ikke er imot turistskatt.
– Prinsippet er godt, men innretningen i forslaget som nå foreligger vil bidra til å svekke turistnæringen. Her må vi lage en bedre løsning, som er basert på at man får ilagt alle besøkende en turistskatt. Det kan gjøres gjennom registrering av de som reiser inn i et område gjennom f. eks skiltgjenkjenning.
Publisert 13.05.2025, kl. 13.32