– Jeg vet at det koster mye. Det å utlevere noe så personlig, men jeg tror det er veldig bra at Bjørn-Kristian gjorde det òg. Jeg tror det er viktig at vi får det frem i surrogatidebatten. Den blir mye preget av det med kjøp av barn, så det er viktig å få frem andre sider av det.
Det sier Trøndelag Frps Lill Harriet Sandaune.
Bare minutter tidligere hadde Vestfolds stortingskandidat Bjørn-Kristian Svendsrud rørt flere i landsmøtesalen.
Der fortalte han hvordan han og partneren ble foreldre til en liten gutt ved hjelp av surrogati.
– Da vi vurderte våre muligheter for å kunne bli foreldre, sa min kusine at hun gjerne ville bære frem barnet vårt, hun ville hjelpe oss. Men dette hadde hun imidlertid ikke lov til. Det er forbudt, sa Svendsrud fra talerstolen.
Dette skjer på et landsmøte hvor surrogati-spørsmålet er et av de mest usikre temaene når det gjelder hvilken retning partiet vil ta.
Tiden er inne for en surrogatidebatt, mener Bjørn-Kristian Svendsrud og Lill Harriet Sandaune.
Foto: Karwan Noradin Ali / NRK– Gave til livet
For halvannet år siden kom Svendsruds sønn til verden, født gjennom surrogati.
Nå tar han, Sandaune og flere andre til orde for å tillate surrogati i Norge. Sandaune åpnet selv opp om sitt møte med Anja fra talerstolen.
– En sterk og modig ung kvinne som fikk livmorhalskreft som 28-åring. Hun vant kampen mot kreften, men tapte noe annet; Muligheten til å bli gravid. Hennes største ønske nå er å bli mor, sa hun, før hun fortsatte:
– Eggene hennes ligger nå nedfryst på St. Olavs, men fordi hun ikke er lesbisk, får hun ikke bruke dem. Søstrene hennes, som allerede har egne barn, står klar til å bære frem barnet for henne. Men systemet sier nei. Er det virkelig frihet?
Listhaug mener det er uklokt
Partileder Sylvi Listhaug sier hun er klar over at noen fylkeslag har fremmet er forslag om å tillate surrogati i Norge, noe et flertall i landsstyret har sluttet seg til.
– De mener man må ta debatten om barnet er best tjent ved at det skjer i trygge omgivelser i Norge, eller kun skal være mulig enkelte i andre land. Andre er prinsipielt mot at det skal bli tillatt for norske kvinner å være surrogatmor, sier hun.
Frp-leder Sylvi Listhaug lyttet til Svendsrud tale fra fremste rad i salen.
Foto: Henrik Einangshaug / NRKSelv holder hun fast ved sitt tidligere standpunkt i debatten.
– Jeg mener fortsatt at det er uklokt å tillate surrogati i Norge. Jeg er med andre ord enig med flertallet i bioteknologinemndas råd som legger vekt på den medisinske risikoen til surrogatmoren, usikkerhet rundt barnets beste, og faren for at surrogatmoren utsettes for utilbørlig press som viktige argumenter.
– I tillegg fremhever de at surrogati bryter med prinsippet om at kvinnen som føder barnet, er barnets mor. Dette er en vanskelig etisk debatt som vi skal ta på landsmøtet og dermed opp til partidemokratiet å avgjøre, sier Listhaug.
Splittet parti
Som NRK omtalte sist uke, er Frp splittet i spørsmålet om surrogati.
Et flertall i landsstyret ønsker å tillate surrogati, mens et mindretall ikke ønsker dette.
Da partiet sist tok standpunkt i saken i 2017, tilhørte Sandaune det daværende flertallet som den gang ikke ønsket surrogati i Norge.
– Verden har forandret seg, og da tenker jeg vi må ta det innover oss. Vi må ha et system som faktisk ivaretar de behovene og det samfunnet som vi har i dag, sier hun.
Det er knyttet spenning til hva partiet vil lande på søndag.
Foto: William Jobling / NRKFylkesleder i Finnmark Frp, Stig-Ronny Nilsen, er blant de som har ment at tiden ikke er inne for å tillate surrogati her til lands.
– Personlig er jeg mer på den liberale siden i Frp, men landet på at saken er for kontroversiell og at det er for mange følelser tilknyttet dette. Jeg vil fortsette å følge debatten, men foreløpig landet på at jeg ikke er moden for å tillate surrogati i denne perioden, sa han i forkant av landsmøtet.
Stig-Ronny Nilsen er blant de som er imot forslaget som partiet nå skal stemme over.
Foto: Hanne LarsenSvendsrud har forståelse for at surrogati er et verdispørsmål partiet er delt i.
– Vi skal ha stor respekt for, og det har vi begge to, at det er etisk krevende for mange. Det er viktig for Lill Harriet og meg å dele synspunkter som viser at dette er mulig å gjøre det på en skikkelig måte, sier Svendsrud.
Selv betegner han debatten som nå pågår i partiet, illustrer politikk på sitt aller beste, hvor både for- og motargumenter kommer frem.
– Dette er et prinsipielt spørsmål for partiets del, og handler om hvorvidt det er staten eller kvinnen selv som skal bestemme over kvinnens kropp, sier han.
Publisert 03.05.2025, kl. 10.15