Frp-profil ga 20 stemmer til Israel

1 week ago 15



Han mener det er den beste låten, men legger ikke skjul på at støtten også er politisk. Nå venter han en bølge av sympati til israelerne.

 Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP / NTB
FAVORITTSTEMPEL: Det er 20 år gamle Eden Golan som representerer Israel i Eurovision i år. Torsdag ble det klart at hun går videre til finalen, og Israel seiler nå opp som en av storfavorittene til å vinne. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP / NTB

Publisert 10.05.2024 11:03 Sist oppdatert 25 minutter siden

– Jeg ga alle mine 20 stemmer til Israel. Og jeg skal se på finalen på lørdag, sier Erlend Wiborg til TV 2. 

Han er innvandringspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet og første nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget – der han fra dag én også har vært med i gruppen Israels venner. 

Støtten til Israel i Eurovision er todelt, forteller Wiborg: 

– Det ene er at jeg syns det reelt sett er den beste låten. Men så handler det selvfølgelig også om alt det jødehatet man ser. 

 Erik Edland / TV 2
PARTIPROFIL: Fremskrittspartiets Erlend Wiborg er første nestleder i kommunal- og forvaltningkomiteen på Stortinget. Foto: Erik Edland / TV 2

Det er 20 år gamle Eden Golan med låten «Hurricane» som er Israels bidrag i Eurovision i år. Torsdag ble det klart at hun går videre til finalen.   

– Her snakker vi om en 20 år gammel jente som ikke er ansvarlig for noe av det som skjer, men som i Sverige må være på hotellrommet sitt fordi det ikke er trygt for henne å bevege seg rundt. Det syns jeg er så ekstremt at jeg vil gi min støtte til henne. 

– Er det en støtte til Israels krigføring i Gaza? 

– Jeg vil forsvare Israels rett til å forsvare seg og sitt land, sier Wiborg. 

– Men stemmen i går var en helhet – ut fra jødehatet som er, og at det var den beste sangen. Det var ikke spesifikt knyttet til krigen på Gaza. 

Venter sympatibølge 

Etter torsdagens semifinale har Israel steget fra 8. plass til 2. plass på bettingselskapenes liste over favorittene til å vinne Eurovision. 

Det viser en oversikt fra Eurovision.com

 Jessica Gow / TT / AFP / NTB
KLAR FOR FINALEN: Eden Golan (20) fra Israel. Foto: Jessica Gow / TT / AFP / NTB

Helt øverst ligger likevel Kroatia og artisten Baby Lasagna, som stiller med låten «Rim Tim Tagi Dim». 

Den italienske kringkasteren Rai skal samtidig ved en feil ha offentliggjort det som ser ut til å være de italienske stemmetallene fra torsdagens semifinale. Tallene tyder på at Israel gjorde rent bord med 39,31 prosent av de italienske stemmene. 

Hvis tallene er riktige, er det gledelig, mener Wiborg. Han venter nå en bølge med støtte til israelerne. 

– Jeg tror mange ser at det har gått for langt når jøder i Norge og rundt i Europa ikke kan føle seg trygge, sier han. 

– Når antisemittismen blomstrer opp, så tror jeg at man fort kan få en motreaksjon. Folk skjønner at det nå er på tide å slå ring rundt jødene, som historisk – og også i 2024 – er en utsatt gruppe. 

– Forferdelige lidelser

Om situasjonen på Gazastripen sier Wiborg at han håper krigen tar slutt raskest mulig. 

– Det er fullt mulig å få en stopp på denne krigen. Da må Hamas legge ned våpnene og frigjøre gislene, sier han. 

 AFP / NTB
KAMPENE FORTSETTER: Røyk stiger opp etter et israelsk bombardement i Rafah sør på Gazastripen. Bildet ble tatt 6. mai. Foto: AFP / NTB

Wiborg understreker at Israel har rett til å forsvare seg og sitt folk. Men situasjonen er forferdelig. 

– Jeg forventer at alle parter i denne krigen, og i alle andre kriger, gjør det de kan for å skåne sivile mest mulig. Det gjelder Israel, men det gjelder i høyeste grad også Hamas, som vi vet bruker sivile som menneskelige skjold, sier Wiborg. 

– Det er forferdelige lidelser. Det har det vært på begge sider, og det er alltid de sivile som lider mest i krig. 

Read Entire Article