Frognerbadet får kritikk: – Tar dette på alvor

1 month ago 27



I en tilsynsrapport får det populære badestedet kritikk for flere forhold.

 Erik Edland / TV 2
FROGNERBADET:Det populære badeanlegget fikk i juni i år besøk, av andre enn badegjester. Foto: Erik Edland / TV 2

Publisert 08.08.2024 08:52

– Vi tar dette på alvor, og har satt i gang arbeidet med å utbedre de avvikene som er nevnt i tilsynsrapporten.

Det sier seksjonssjefen for Idrettsavdelingen, ved Oslo kommunes Bymiljøetat, Morten Lechner-Ersrud, til TV 2.

11. juni i år ble det ført tilsyn hos Frognerbadet i Oslo. I tilsynsrapporten som TV 2 har fått innsyn i, ble det registrert tre avvik ved badet. 

Vannkvalitet

Ett av dem gjelder vannkvaliteten ved anlegget, og tituleres: «Vannet i bassenget er ikke hygienisk tilfredsstillende».

Avviket baserer seg på at det ikke gjennomføres manuell kontroll med vannkvalitetsparameterne. I kommentaren til avviket skrives følgende:

«Ved ethvert bassengbad skal det tas analyser av vannkvalitetsparameterne med tilstrekkelig prøvetakingsfrekvens for å holde oversikt over bassengvannets kvalitet, og for å sikre tilfredsstillende hygieniske forhold ved drift av bassengbadet».

 Erik Edland / TV 2
AVVIK: Ett av avvikene som ble bemerket under tilsynet, gjelder mangelen på prøvetaking av vannet i Frognerbadet. Foto: Erik Edland / TV 2

– Når det kommer til kritikken angående vannprøver, så kommer det av at tilsynet ble gjort uken før det åpnet. Man hadde ikke startet med manuelle prøver på det tidspunktet, forteller Lechner-Ersrud.

– Hver tredje time

Han presiserer at det under tilsynet 11.06, ble etterspurt vannprøver fra før anlegget åpnet for publikum, og at det er det som ligger til grunne for avviket. 

Bydelen Frogner bekrefter til TV 2 at Frognerbadet ble bedt om vannprøver fra uke 16 og 17, og fikk til svar fra Bymiljøetaten det ikke var gjennomført målinger i disse ukene, men at de kunne vise til målinger fra uke 19. 

Disse målingene av vannverdiene hadde ingen avvik, opplyser pressekontakt for bydelen, Anette Alexandra Dey. 

Prøvestartingen ble igangsatt da badet åpnet for allmennheten, forteller Lechner-Ersrud.

– Vi tar vannprøver hver tredje time gjennom dagen, som loggføres. Samtidig har Oslobygg datastyrt overvåking av vannkvaliteten, og de vil bli varslet om det er avvik, forteller Lechner-Ersrud.

Seksjonssjefen ved Bymiljøetaten legger til at vannkvaliteten ved badet er god, og at de aldri ville hatt badet åpent dersom de anså det som helsefarlig å bade der.

– De som har vært eller vurderer å dra til oss kan slappe helt av. Vi har god kontroll på vannkvaliteten. Hvis det er avvik, så stenger vi badet, sier Lechner-Ersrud.

 Erik Edland / TV 2
SJEF: Seksjonssjefen for Idrettsavdelingen, ved Oslo kommunes Bymiljøetat, Morten Lechner-Ersrud. Foto: Erik Edland / TV 2

Lekkasje 

Ett av de andre avvikene, som ble registrert i tilsynsrapporten gjelder manglende skilting, samt lekkasje.

Observasjonene som ligger til grunne for avviket er at det nederste bassenget i anlegget ikke er forsvarlig merket når det kommer til dybde, samt at stuping ikke er tillat.

– Dette er det Oslobygg, anleggseier, som har ansvar for. De er i dialog med skiltleverandør, bestiller og skal montere disse skiltene, med en frist på 31. oktober, forteller Lechner-Ersrud. 

Avviket inkluderer også at det lekker konstant vann gjennom betongen ved flere glassvindu som gir innsyn til svømmende under vann, ved ett av bassengene. 

 Erik Edland / TV 2
LEKK: Det er fra disse vinduene i Frognerbadet det lekker vann. Foto: Erik Edland / TV 2

Det bemerkes også at det er flere tilfeller av rust i armering i støttestolpene under det øvre bassenget, som ligger i tilknytning til vinduene.

– Når det kommer til lekkasjene, har Oslobygg bestilt en risikovurdering av disse. På bakgrunn av denne vurderingen, vil de gjøre tiltak dersom det er behov for det, forteller Lechner-Ersrud.

 Oslo kommune
RUST: Tilsynet ved Frognerbadet avdekket blant annet flere tilfeller av rust i armeringen til støttestolpene under det øvre bassenget. Foto: Oslo kommune

– Til etterretning

Det tredje og siste avviket som ble avdekket under tilsynet, gjelder at det ikke er gjennomført risikovurdering av bruk av badeanlegget.

«Virksomheten må dokumentere at det er foretatt risikovurdering av personsikkerheten ved anlegget», heter det videre i kommentaren til avviket. 

– Avviket som går på manglende risikovurdering av personsikkerhet tar vi også til etterretning og vil svare ut dette til bydelen, forteller Lechner-Ersrud og legger til:

– Frognerbadet skal oppleves som trygt av alle som besøker oss og vi vil selvfølgelig se på rutinene våre dersom det viser seg at dette ikke er godt nok dokumentert.

Read Entire Article