I år kuttet regjeringen momsen på vann og avløp fra 25 til 15 prosent.
– Senterpartiet ønsker å fjerne all moms på vann og avløp. Dette er jo en avgift som rammer alle husholdninger, sier nestleder Anne Beathe Tvinnereim til NRK.
Hun leder arbeidet med Senterpartiets valgprogram og legger denne uken fram et andre utkast.
Momskuttet har kommet inn som et nytt forslag i programmet, som skal vedtas på landsmøtet til våren.
Økte renter, dyrere strøm og økte gebyrer til vann og avløp har for lengst har sendt huseiernes utgifter til værs.
Derfor vil Tvinnereim nå gi en direkte håndsrekning til alle som eier bolig. Momskutt er effektivt, for kommunene skal ikke ta mer betalt for vann og avløp enn det tjenesten faktisk koster, understreker hun, og viser til selvkostprinsippet.
– Derfor er vi sikre på at det å fjerne momsen vil gå rett på lommeboka til forbrukerne i Norge, sier hun.
Dyrest i landet
Senterpartiet sliter tungt på meningsmålingene og lover i sitt program også kutt i både elavgiften og drivstoffavgifter.
At gebyrene på vann og avløp har skutt i været, har for lengst rammet mange små kommuner hardt.
Aremark kommune i Østfold har noen av de høyeste kommunale avgiftene i landet – nesten 29.000 kroner i året, før momsen kommer på toppen av dette.
– Det er ikke noe gjevt, sier ordfører Håkon Tolsby
Han forklarer hvorfor det har blitt slik:
– Det er pålegg om at vi skal ha rensing av avløp og godkjent vannverk. Så er vi få mennesker å dele på. Og så er det store geografiske avstander mellom enhetene. Det er det som gjør at det blir dyrt.
Momskuttet regjeringen la inn i årets statsbudsjett – fra 25 til 15 prosent – har gjort at Aremark ikke trenger å øke gebyrene til vann og avløp i år.
Og hvis momsen fjernes helt, vil det bety kutt på flere tusen kroner, ifølge ordføreren. Som heller ikke er i tvil om at grepet vil hjelpe kommunene direkte.
– Det er den mest effektive måten å hjelpe kommuner for å holde vann- og avløpsgebyrene nede, sier Tolsby.
Anslår kraftig økning
Å fjerne momsen helt vil koste omkring 7 milliarder kroner årlig. Tidligere har Fremskrittspartiet foreslått dette i sitt alternative budsjett for 2025.
Selv om gebyrene til vann og avløp varierer kraftig fra kommune til kommune, har de jevnt over økt kraftig de siste årene.
Og verre kan det bli, frykter generalsekretær Morten Andreas Meyer i forbrukerorganisasjonen Huseierne.
– Kommunene beskriver selv en situasjon hvor vann – og avløpsgebyrene skal øke med 60 prosent fra i år og frem til 2027. Vi tror faktisk det kan bli enda verre enn det, sier han til NRK.
– Vanlige husholdninger som bor i helt vanlige boliger kommer til å få vann- og avløpsgebyr på mellom 30.000 og 40.000 kroner, sier Meyer.
Etterslep på vedlikehold, nye krav fra EU, rensing av vann som skal ut i Oslofjorden og nye problemer med styrtregn og overvann er blant årsakene til de økte utgiftene.
Meyer sier momskutt er vel og bra, men ber også myndighetene ta mer overordnede grep.
– Det viktigste er å samarbeide på tvers av kommunegrensene, sørge for at effektiviteten øker og at innovasjonskraften blir sterkere.
Publisert 06.01.2025, kl. 09.37