Frihandelsavtalen med India: – Norske bedrifter får en kjempestor konkurransefordel

1 month ago 26



HISTORISK: Næringsminister Jan Christian Vestre da handelsavtalen ble signert i New Delhi 11. mars. Foto: Javad Parsa / NTB

– Jeg synes det er litt morsomt fordi vi har klart det før EU og Storbritannia, sier næringsminister Jan Christian Vestre om frihandelsavtalen med India.

  • Bilde av Jørn E. Kaalstad
torsdag 21. mars kl. 09:30

Næringsministeren vil redegjøre for handelsavtalen på et frokostmøte torsdag klokken 09.00.

– Vi har nå inngått en historisk frihandelsavtale med India. Vi går fra 40 prosent toll på masse varer til null prosent toll, sa Vestre på et dialogmøte i Drammen onsdag arrangert av SMB Norge i Drammen hvor han svarte lokale gründere som var bekymret for komplisert regelverk, byråkrati og formuesskatt.

Avtalen ble signert i New Delhi søndag 10. mars av blant andre Vestre og Indias handelsminister Piyush Goyal. Den gjelder for EFTA-landene Liechtenstein, Sveits, Island og Norge.

– Norske bedrifter får en kjempestor konkurransefordel som konkurrentene i Europa ikke har, sa Vestre på møtet.

Blant annet betyr avtalen at norsk laks vil slippe toll.

– Vi har det siste året jobbet intenst og målrettet for å få dette til. Norske bedrifter som eksporterer til India møter i dag høye tollbarrierer helt opp til 40 prosent på enkelte varer. Med den nye avtalen har vi sikret nulltoll på nesten all norsk eksport til India. Dette er et gjennombrudd som kan bety mye for arbeidsplasser over hele Norge, sier Vestre til VG.

Han nevner spesielt den norske sjømatvirksomheten som i dag må betale hele 33 prosent toll i India.

– Med denne avtalen, vil norsk laks og makrell få nulltoll etter fem år. Dette gir norske eksportører store konkurransefortrinn sammenlignet med konkurrenter i Europa og resten av verden, sier Vestre.

– Klart det før EU

India er verdens største demokrati med 1,4 milliarder mennesker. Landet er også den 5. største økonomien i verden og er en av verdens raskeste voksende økonomier.

– Jeg synes det er litt morsomt fordi vi har klart det før EU og Storbritannia, sier Vestre på møtet i Drammen.

Ifølge E24 har det tatt 16 år å forhandle frem avtalen. Vestre har besøkt India tre ganger. Spesielt har Sveits, et av de fire EFTA-landene, vært en pådriver, ifølge næringsministeren.

For India innebærer avtalen investeringer verdt 100 milliarder dollar på tvers av en rekke sektorer i India, inkludert produksjon, ifølge foreignpolicy.com.

EFTA-avtalen kommer i etterkant av handelsavtaler med Australia og De forente arabiske emirater.

Read Entire Article