Freser mot syltynt landslagsoppmøte: – Tror det er en ukultur

1 month ago 29



Norske landslagsløpere glimrer igjen med sitt fravær under beste sendetid på NRK. Det liker ekspert Fredrik Aukland dårlig.

Flere profiler kjemper om seieren under en konkurranse i Toppidrettsveka i fjor. Til venstre er Johannes Høsflot Klæbo, som ikke stiller på start onsdag kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Mikal Emil Aaserud, VG

    Mikal Emil Aaserud, VG

Publisert: 14.08.2024 19:12 | Oppdatert: 14.08.2024 19:24

Han leste nemlig startlistene til onsdagens renn i Toppidrettsveka med stor overraskelse, da det kun var én landslagsløper i dame- og herreklassen på start.

I langløpet i beste sendetid på NRK var det kun sprinteren Håvard Solås Taugbøl som representerte elitelandslaget i Norges Skiforbundelitelandslaget i Norges SkiforbundDame- og herrelandslaget utgjør 21 utøvere til sammen..

– Jeg stusser veldig over det. Det er en unik mulighet for alle toppløpere i Norge til å vise seg frem på TV. Langrennssporten trenger at alle tar et ansvar, stiller opp og bidrar, sier NRK-ekspert Aukland til VG.

Han kommenterer rennet sammen med kollega Torgeir Bjørn.

PS: Rennet pågår akkurat nå og vises på NRK 2 og NRK TV.

 NRK-ekspert Fredrik Aukland, her avbildet under VM i Seefeld i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB

For debatten har gått i mange år rundt oppmøtet til norske landslagsløpere under sommerens rulleskirenn.

For to år siden var for eksempel TV 2-ekspertene Petter Northug og Petter Skinstad nådeløse med den norske damelandslaget og ba dem rett og slett «komme seg på jobb».

Aukland stusser spesielt over det manglende oppmøtet fra Norges Skiforbunds beste utøvere i en tid der sporten er presset økonomisk.

– Jeg tror det er en ukultur om at man overvurderer sin egen status som landslagsløper i Norge. Vi er nødt til å ta grep, og det må vi gjøre sammen, og da må også de beste løperne stille opp når NRK velger å sende løp direkte på TV i fire dager.

– Nå kommer heldigvis flere landslagsløpere utover i Toppidrettsveka, men fra start her så savner jeg de beste løperne på start.

– Hvem er det kritikken din retter seg mot?

– Ja, det begynner jo med ledelsen, og det er ledelsen som har det øverste ansvaret. Jeg mener at det bør være avtalefestet da, at man er med på disse arrangementene om sommeren, sier Aukland.

– Det tror jeg også Norge Skiforbund er tjent med, og ikke minst sponsorene til Skiforbundet og interessen rundt langrennssporten.

Det er landslagssjef Ulf Morten Aune som svarer på kritikken fra Aukland.

Han sier innledningsvis til VG at de har gjort avtaler med arrangørene av sommerens rulleski-arrangementersommerens rulleski-arrangementerNorges Skiforbund sender utøvere til både Blinkfestivalen (i år i månedsskifte juli/august) og Toppidrettsveka (nå i midten av august) for å promotere sporten sin. der de 21 landslagsløperne har blitt fordelt jevnt mellom arrangementene.

Han forteller deretter at ingen av landslagskvinnene var tiltenkt å gå onsdagens langløp.

Men på herresiden ble Ansgar Evensen, Martin Løwstrøm Nyenget og Erik Valnes er alle forkjølet. I tillegg er ikke Didrik Tønseth helt i vater, sier Aune.

– Da er ikke fem mil med staking det smarteste. Det var de fire vi skulle ha på start. Så kaster vi ikke bare inn reserver, heller. Langløp er det vi prioriterer minst.

– Men jeg forstår at det ser dumt ut. Men vi stiller ikke på et eneste langløp gjennom vinteren, sier Aune, som likevel må medgi at flere landslagsløpere tidligere år har gått denne distansen uten problemer.

 Ulf Morten Aune er landslagssjef i langrenn. Her er han avbildet sist sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB

Når det gjelder Auklands påstand om mulig ukultur og at det er ledelsen som må ta ansvaret, svarer Aune slik:

– Fredrik vet like godt som oss hvilken avtale vi har gjort med arrangøren. At folk blir skadet og syke, det er kjedelig for både media og arrangøren. Men vi innrømmer at vi prioriterer de andre konkurransene foran denne.

Da VG spør om det ikke er viktig at landslaget viser frem sporten, men også sponsorer, svarer han slik:

– Selvfølgelig er det viktig. Jeg var selv på Blinkfestivalen, nå er andre ledere der, fordi det er viktig. Men det er ti dager mellom avslutningen på Blinkfestivalen og Toppidrettsveka. Vi har fordelt utøverne så godt vi kunne. Så føler vi selv det er uheldig at noen blir forkjølet eller sliter med skavanker.

Read Entire Article