Fremtidens lærere kan ikke bli undervist i gårsdagens forståelse av samliv, kjønn og seksualitet

2 days ago 13



Lærere har ansvar for aktivt å motarbeide diskriminering. Norske klasserom skal være for alle, understreker Kaspara Halkjelsvik i Lærerstudentene. Foto: Privat

Fremtidens lærere kan ikke bli undervist i gårsdagens forståelse av samliv, kjønn og seksualitet.

Publisert: 01.01.2025 10:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Forfatter Line Baugstø tar opp et viktig tema i sitt innlegg om undervisning om kjønn og seksualitet på private kristne skoler. Dette er et problem vi i studentorganisasjonen Lærerstudentene kjenner igjen. Og dessverre er dette et problem som er bredere enn bare enkelte lærere som ser det som sin rolle å delta i kulturkrigen.

Lærere har ansvar for aktivt å motarbeide diskriminering. Norske klasserom skal være for alle. Også for dem som identifiserer seg med et annet kjønn enn det de fikk tildelt ved fødsel, eller som er usikre på egen seksualitet.

Her har høyskoler som NLA Høgskolen et delt ansvar for den betente diskusjonen. Gjennom sitt verdidokument forfekter de et utdatert samlivs- og kjønnssyn.

Fristed for diskriminerende holdninger

Den kristne høyskolen som utdanner lærere, har vedtatt i sitt øverste verdidokument at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne. Dette har ført til en praksis hvor NLA Høgskolen nekter eksterne aktører som Rosa Kompetanse tilgang til å holde kurs på deres campus. Det har tidligere lokallag hos Lærerstudentene opplevd. Og de har tidligere hindret sine ansatte i å forske og forelese om kjønn og seksualitet når det går utenfor deres verdisyn.

Skal vi virkelig finansiere en høyskole som motarbeider gjeldende lovverk i sin opplæring av lærere?

NLA Høgskolen blir på denne måten et fristed for diskriminerende holdninger. Er du en ung konservativ kristen som helst ikke vil ta i for eksempel transtematikk, kan du gå på NLA Høgskolen og ikke møte noe motstand. Tvert imot får man antagelig forsterket sitt syn på kjønn og seksualitet.

De opplevelsene Baugstø trekker frem, med at det er lærerne som minsker rommet for å prate om disse temaene i klasserommene, er ikke vi overrasket over. Fjerning av bøker, forbud mot å flagge regnbueflagget og Dag Inge Ulsteins (KrF) siste utspill er med på å gjøre det vanskeligere for lærere å gjennomføre en av sine viktigste oppgaver: å motarbeide diskriminering.

Dette er en lovfestet og sentral oppgave for lærere: Vi skal aktivt motarbeide diskriminering og gripe inn når situasjoner oppstår.

Kommentarfelter bombarderes

At kulturkrigen er ankommet skoledebatten, merker vi som organisasjon. Vi deler innhold hvor vi eller gjester diskuterer spørsmål knyttet til kjønn og seksualitet i klasserom eller barnehager. Vi ser ofte at disse sakene deles i kristne grupper på sosiale medier, og kommentarfelter bombarderes av det vi høfligst mulig kunne kalt kritikk.

Vi kan ikke ha utdanningsinstitusjoner som tar et verdistandpunkt som bygger opp under denne oppførselen i norske skoler og klasserom. Vi vet at NLAs verdier påvirker måten de underviser fremtidens lærere på. Fremtidens lærere kan ikke bli undervist i gårsdagens forståelse av samliv, kjønn og seksualitet.

At partier som SV og Rødt har foreslått å kutte støtten til NLA Høgskolen, er veldig positivt. Det viser at man tar elevers rettigheter på alvor.

Regjeringen må ta tak

Jeg mener at det er på tide at regjeringen tør å ta tak i denne saken. Skal vi virkelig finansiere en høyskole som motarbeider gjeldende lovverk i sin opplæring av lærere?

Er det virkelig sånn at NLA Høgskolen ikke skal gi fremtidens lærere den kompetansen de trenger for å møte barn og elever på en god måte i viktige spørsmål?

Det finnes svært lite i vårt pensum om å møte barns og elevers spørsmål om kjønn og identitet, og veldig få av våre undervisere kan mye om tematikken. Det skjønner vi. Men da trenger vi å legge til rette for gode kompetansetilbud som Rosa Kompetanse, og vi trenger utdanningsinstitusjoner som skaper rom for god undervisning om dette.

Med dagens verdidokument bør ikke NLA Høgskolen få lov til å utdanne lærere. Ellers blir det like vanskelig å diskutere dette i norske klasserom i fremtiden.

Read Entire Article