– Jeg vil aldri la meg bringes til taushet av fengsling. Aldri. Mitt engasjement for kvinners rettigheter, menneskerettigheter og frihet, kan ikke begrenses av fengselsmurer.
Narges Mohammadi (52) ser inn i et kamera med kornete bilde.
Kvinnen som slapp ut av det beryktede Evin-fengselet i Teheran for bare fire dager siden, snakker søndag ettermiddag til Nobelkomiteen for første gang siden hun vant fredsprisen i fjor.
Det var tvillingene Ali og Kiana Rahmani som mottok prisen på morens vegne i fjor høst. Takketalen hadde Mohammadi fått smuglet ut av fengselet.
– Dette er ikke første gang det iranske regimet har forsøkt å bringe meg til taushet. Og selv om de skulle klare å kneble meg, kommer de aldri til å kunne kneble folket, sier Mohammadi.
Kvinne, liv, frihet
En videosamtale knytter komiteen sammen med Mohammadi, som etter tre år i fengsel, endelig er hjemme i egen stue i Teheran. Hun ble for få dager siden løslatt i tre uker, grunnet dårlig helse.
Mohammadi vant fredsprisen i fjor for sitt arbeid mot kvinneundertrykkelse og kampen for menneskerettigheter i Iran.
«Kvinne, liv, frihet.» Mohammadi forteller at slagordet gjallet i fengselsveggene da det ble kjent at hun vant.
– Det var et uforglemmelig og svært følelsesladd øyeblikk, sier hun.
På kvinneavdelingen i fengselet har de ikke tilgang på telefon eller nyheter. Det var en av de andre innsatte, som er gift med en mann på herreavdelingen, som fikk viderebrakt nyheten.
– Vi sang, vi danset og feiret. Senere samlet alle seg i luftegården, forteller Mohammadi, før hun begynner å synge den italienske sangen «Bella Ciao» på persisk.
Sangen ble i sin tid dedikert til de italienske styrkene som kjempet mot nazistene på 40-tallet.
– Jeg burde vært fri
På spørsmål fra Nobelkomiteen om hvor hun finner styrken til å fortsette arbeidet, svarer Mohammadi at hennes grunnleggende verdier holder henne gående.
– All den tid jeg har kjempet, både i og utenfor fengsel. Dedikasjonen til, og troen på, menneskerettigheter og demokrati gir meg styrke, svarer fredsprisvinneren.
I videosamtalen sier hun at fengslene i Iran omtales som en «silent killer», en stille død, for politiske fanger, slik som henne selv.
– Jeg burde vært fri. Jeg burde ha muligheten til å fortsette arbeidet mitt. Jeg er dypt bekymret for forholdene til politiske fanger i Iran, sier Mohammadi, og fortsetter:
– Jeg er dypt bekymret for den økende bruken av dødsstraff, de strenge hijab-lovene, den økende andelen politiske fanger og det systematiske kjønnsapartheidet mot kvinner i Iran.
Om få uker på Mohammadi tilbake i fengsel, til tross for at flere, inkludert Nobelkomiteen, har krevd at hun må slippes fri for godt.
Interessert i mer stoff fra utenriks? Under kan du høre redaksjonens podkast:
Publisert 08.12.2024, kl. 19.11