Framførte livsverket – 17 år etter den brutale beskjeden

1 month ago 25



Oda Felicia Bardal Sigstad Abdelmaguid (35), kjent under artistnavnet Oda Felicia, har brukt nesten to tiår på å utvikle og endelig fremføre dette prosjektet live for aller første gang.

Saken oppsummert

Oda Felicia debuterte i 2023 med EP-en 'The Huntington Chorea Project (2007-2025)', inspirert av familieerfaringer med sykdommen Huntington Chorea.

Prosjektet, som varte i 16 år, kombinerer musikk og visuell kunst for å utforske og bearbeide den arvelige sykdommens påvirkning.

Oda Felicia er gift med Magdi fra Karpe, og han har bidratt kreativt til prosjektet, spesielt med den visuelle delen og prosjektets Instagramkonto.

Konserten i Nidarosdomen var ikke bare en musikkopptreden, men en interaktiv opplevelse som understreket tilfeldighetene i livet og behovet for en lyttende arena.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Tematikken i dette prosjektet er ikke en ting som oppsto og ble ferdig. Det er en ting som alltid skulle bli en del av livet mitt, forteller Sigstad Abdelmaguid til TV 2.

«The Huntington Chorea Project»

I 2023 debuterte hun med EP-en «The Huntington Chorea Project (2007-2025)». Det er en del av et audiovisuelt kunstprosjekt om den arvelige sykdommen Huntington Chorea, som rammet hennes familie. 

For denne utgivelsen ble hun tildelt Spellemannprisen 2023 i klassen alternativ pop/rock.

 Truls Aagedal / TV 2
PRIS: Her under Spellemannprisen 2023. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Den brutale sykdommen 

I 2007 fikk Sigstad Abdelmaguids pappa diagnosen som rammet hele familien. Sykdommen Huntington Chorea, også kjent som Huntingtons sykdom, er en sjelden og brutal sykdom. 

Den degenerative hjernesykdommen er svært arvelig, og barn av bærer vil ha 50 prosents sjanse for å arve genfeilen. Det finnes ingen kur. Alle som rammes dør. 

– Da jeg var rundt 15 år og skjønte at pappa ble syk, så ble det ekstremt vanskelig. Det var fryktelig vanskelig i mange år, men så har man fått et helt annet perspektiv, forteller Sigstad Abdelmaguid.

– Kjærlighet i den tiden har lært meg veldig mye, jeg sitter igjen med veldig mye fint, men det er alltid et sår, fortsetter hun.

Samarbeidet med ektemannen Magdi

35-åringen er gift med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra den kjente rapduoen Karpe, og sammen har de fire barn.

 Terje Bendiksby / NTB
SPARRINGSPARTNERE: Ektemannen Magdi fra Karpe har bidratt inn i prosjektet til Oda. Her er paret sammen under Amandaprisutdelingen i 2018. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Paret møttes for første gang i 2007, da Oda varmet opp for Karpe under en konsert i Hamar. De giftet seg i 2011 på familiegården til Oda i Biri.

Tre år senere ble Oda og Magdi foreldre for første gang til tvillinggutter, paret har senere fått ytterligere en gutt og til slutt en jente.

Paret har hver deres musikkarriere, men Oda forteller at ektemannen har vært en viktig bidragsyter til hennes «The Huntington Chorea Project».

– Vi er sparringpartnere når det gjelder kreativitet, kunstnerisk frihet og ideer. Vi bruker hverandre begge to. Her har han vært veldig med på den visuelle biten, spesielt inn mot den instagramkontoen som dette prosjektet har. Så han er med og holder i de trådene som jeg ikke alltid klarer å holde i oppe i alt det andre.

Terapi i studio

Oda Felicia Sigstad Abdelmaguid brukte dagene før konserten på å øve i studio på Svartlamoen i Trondheim. Alle timene og månedene i studio opp gjennom årene har vært en viktig prosess og terapi for 35-åringen.

– Det er kanskje her i studio jeg gjør mesteparten av min bearbeiding av det den sykdommen er. Det har tatt tid fordi det er alltid i bevegelse, det er ikke én ting som har skjedd som skal bearbeides, det er en så livsinngripende tilstand som gjør at det har blitt komplekse rammer, så mange ulike følelser og aspekter av livet.

– Skjønner det føles urettferdig

Konserten med Sigstad Abdelmaguid er så mye mer enn en tradisjonell konsert. I programmet til Olavsfest står det at konserten starter klokken 23:55. 

Ute på plassen foran mektige Nidarosdomen sto 500 mennesker i kø for å gå inn. Det var rolig og avmålt stemning. 

Før publikum fikk gå inn, måtte de via en vakt for å kaste kron og mynt. Den avgjorde at flere av publikummerne som kom samlet, ikke fikk fortsette videre sammen. 

 Leslie Tangen / TV 2
TERAPI I STUDIO: Oda sier all tiden i studio har vært viktig for å bearbeide følelser og tanker. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Noen ble sendt gjennom en lysløype, andre gjennom en mer interaktiv opplevelse. 

Til slutt endte alle opp i kirkerommet inne i domen. Her ble det spilt orgelmusikk, det var som å tre inn i en begravelse. Først et stykke ut i konserten fikk publikum svar på hvorfor det var viktig for henne å understreke tilfeldighetene i livet.

– Kanskje mistet du følelsen av kontroll, jeg skjønner det føles urettferdig.

– Jeg trenger en arena folk lytter 

I starten av konserten ble publikum sittende og lytte. Rammene bærer preg av at det er en konsert utenom det vanlig. 

 Ole Martin Wold/ Olavsfest
NOE ANNET: Konserten til Oda Felicia er ikke en vanlig rockekonsert. Foto: Ole Martin Wold/ Olavsfest

Men etter hvert brytes tausheten fra publikum. Alt dette er i tråd med det Oda Felicia håpet og ønsket. 

Hennes aller første live konsert om livsverket måtte foregå under de rammene som kirkerommet i Nidarosdomen gir publikum, mener hun. 

– Jeg har vært veldig tydelig hele veien på at jeg kommer ikke til å gå og sette meg på en eller annen pub å spille på disse låtene. Jeg trenger en arena der folk lytter, der stemningen er en annen enn det den kanskje ofte er når man er på konsert. Det er jo et alvor i dette, jeg trenger at folk er fokusert når jeg gjør det, og Nidarosdomen er en sånn arena, sier Sigstad Abdelmaguid.

Read Entire Article