– At sønnen min skal slutte å spille fotball, sier hun.
Sindre Øgar, VG
Publisert: 14.04.2025 20:19
Torhild Eide Torgersen er lagleder for Djerv G13 i Bergen – der sønnen Harald leker seg med lærkula.
Men nå har mamma fått nok.
I et innlegg i Bergens Tidende tar hun et oppgjør med Norges Fotballforbund for måten ungdomsfotballen drives på.
Torgersen skriver:
Jeg har et lite, forbudt ønske i magen: At sønnen min skal slutte å spille fotball. Ikke fordi det ikke er gøy. Ikke fordi han ikke liker det. Men fordi jeg da slipper å jobbe frivillig i 20 prosent stilling for Norges Fotballforbund, og bidra til et konkurransepreget utvelgelsessamfunn som jeg ikke støtter.
– Men du tør ikke å si det til ham?
– Nei, er du gal? Han elsker jo å spille fotball, sier Torgersen til VG.
Hun får satse på at Harald ikke skroller denne VG-saken.
For da leser han om sin mor og fotballgleden hennes som har fått seg en knekk. Det skjedde da sønnen entret ungdomsfotballen. Da kom alle oppgavene, alle reglene og fokuset på hvem er best.
– Det er så sinnssykt mye du skal gjøre, med møter, opplæring og innhenting av informasjon. Helt enormt mye arbeid, rett og slett, beskriver laglederen.
Norges Fotballforbund svarer lenger ned i artikkelen.
Før hver kamp begynner det digitale «papirarbeidet» i FIKSFIKSFotballens informasjon- og kommunikasjonssystem (FIKS) benyttes til å administrere og gjennomføre all fotballaktivitet i Norges Fotballforbund-regi.
– Hele laget må registreres med posisjon og riktig draktnummer. Hvis du ikke har riktig draktnummer, får du en feilmelding. Hvis en spiller ikke er registrert, får du ikke lov å sette ham på banen.
– Og hvis du ikke registrerer spillerne og gjør den biten riktig, så får klubben bot, sier hun.
– Er det ikke litt bra at man får registrert statistikk?
– Det er det jo helt sikkert delte meninger om. De 13-åringene synes jo det er gøy, men jeg synes ikke at det er nødvendig med offentlig statistikk på hvem som er god og hvem som ikke er god når de er så små.
For mye byråkrati og registrering i ungdomsfotballen?
Nei, det er behov for dette.
Ja, orker ikke.
Skulle gjerne hatt enda mer. Moro med statistikk.
– De er i en alder der de skal inn i puberteten, de skal på nye skoler og det er masse hormoner og usikkerhet rundt sosiale medier og alt det som er i tiden.
– Så hvis fotball kunne vært et sted hvor de kunne slappe av og ha det gøy, så hadde det vært mye bedre enn å legge så mye press på dem, sier hun.
En ting hun omtaler som «hårreisende», er at utenlandske spillere er vanskelig å registrere i NFFs systemer.
– Det er enkelte som har spilt med oss i flere år, men av en eller annen grunn ikke er blitt registrert i systemet. Nå får de ikke lov å spille kamp, fordi vi ikke har klart å få et signert skjema med bilde av pass levert. Det er jo forferdelig synd at det skal stoppe en 12-åring.
– Altså, jeg har meldt dette til Datatilsynet også, fordi jeg synes det er helt vilt at de skal sende bilder av pass til lagleder, som så sender videre til en klubbrepresentant, sier hun.
Karl-Petter Løken
Generalsekretær i Norges Fotballforbund
NFFs generalsekretær Karl-Petter Løken ønsker først å hylle innsatsen som legges ned av Torhild og andre frivillige.
– Norsk idrett og fotball er bygget på frivillighet. Dette er en modell som er under press fra helprofesjonelle elitemodeller i mange andre land. Det at alle skal få være med, er noe vi kjemper for i norsk fotball, men det krever massiv innsats fra frivillige og foreldre.
– Men dette må aldri bli en hvilepute for oss. Vi skal lytte godt til det Torhild og andre frivillige forteller oss om det de opplever som unødvendige barrierer, sier Løken.
Han sier at det å forenkle klubbhverdagen er noe de jobber med hele tiden, og at det er en viktig del i NFFs nye strategiplan.
– Vi har forståelse for at papir- og skjemaarbeidet kan bli mye, spesielt i overgangen fra barne- til ungdomsfotballen, påpeker han.
NFF-toppen forklarer behovet for registrering:
- Det bidrar til rettferdighet i konkurransene.
- Det er ikke minst viktig for fotballforsikringenfotballforsikringensom alle utøvere som er registrert i NFF er en del av..
Når det gjelder dokumentasjonskravene for utenlandske statsborgere, er det knyttet til FIFAs regelverk «protection of minors»«protection of minors»beskyttelse av mindreårige.
NFF må rapportere til FIFA alle førstegangsregistreringer av utenlandske statsborgere og alle internasjonale overganger (uansett nasjonalitet) på spillere under 18 år.
– Hensikten er å beskytte barn mot uansvarlige overganger og sikre at deres rettigheter ivaretas, sier Løken.
Han sier det er et byråkratisk og omfattende regelverk, spesielt for de som flytter over landegrensene i aldersintervallet 12 til 18 år,
– Men for de spillere som beskrives i kronikken som allerede er en del av en norsk klubb i barnefotballen – så er det en forenklet registrering. Det gjelder alle spillere som er bosatt i Norge før 12 års alder. For dem kreves kun innsendelse av ID på spiller og et helt enkelt skjema der de samtykker til å bli registrert for klubben.