Fortsatt høyt tempo i oljeindustrien

11 hours ago 4



Det er 15 år siden siste det ble produsert like mye olje og gass på norsk sokkel som i fjor.

Gassproduksjonen, som nå utgjør mer enn halvparten av det som pumpes opp fra norsk sokkel, var rekordhøy på grunn av krigen i Ukraina, og boikotten av russisk gass til Europa.

De neste to til tre årene vil produksjonen av både olje og gass holde seg like høy.

Så kommer nedgangen

Men så vil nedgangen komme, og oljebremsen kan bli brå hvis det ikke blir funnet mer, sier direktør i Sokkeldirektoratet, Torgeir Stordal.

Vi ser at produksjonen vil avta om to til tre år. Selskapene har fortsatt å investert både i utvikling av funn, og i videre leteaktivitet. Dette må til for at vi fortsatt skal være en sikker og stabil energileverandør på lang sikt, sier Stordal.

Johan Sverdrup-feltet

Produksjonen fra feltene Troll og Johan Sverdrup i Nordsjøen bidrar med om lag 37 prosent av den totale produksjonen fra norsk sokkel.

Foto: Carina Johansen / NTB

Sokkeldirektøren sier norsk olje- og gassproduksjonen har mange år igjen, og er godt fornøyd med fjoråret.

Norsk sokkel har hatt et godt år. Det har vært høy produksjon, vi har produksjonsrekord for gass. Det er høyt fokus på utvikling av prosjekter, og leteaktiviteten har vært høy. Norsk sokkel er fortsatt svært attraktiv, og vi er superviktige for energileveranser til Europa.

Gjenopplive gamle felt?

Leteaktiviteten etter olje og gass var høy, også i fjor. Men funnene er små. Likevel er de verdifulle.

På norsk sokkel har vi en fantastisk infrastruktur av felt og rørledninger. Dette gir oss i stand til å knytte opp selv små funn, med god verdiskaping. Disse funnene kan også skape store verdier i sum, sier direktør i Sokkeldirektoratet, Torgeir Stordal.

Direktør i Sokkeldirektoratet, Torgeir Stordal

Direktør Torgeir Stordal i Sokkeldirektoratet venter fortsatt høy olje- og gassproduksjon de neste 2–3 årene.

Foto: Erik Waage / NRK

Sokkeldirektoratet ser nå muligheten for at flere gamle felt som er stengt ned, kan gjenåpnes med nye og billigere teknologi for å få ut de siste dråpene, sier Stordal:

Vi har eksempel på at tidligere nedstengte felt blir utvikla på nytt med en mer effektiv utbyggingsløsning med ny teknologi, som også tar i bruk den betydelige infrastrukturen vi har på sokkelen. Ved å lete og utvikle funnene vi har, kan vi reutvikle gamle felt. Alle monner drar.

Handler det om å skvise de siste dråpene ut av sitroner i disse gamle feltene?

Ja, for i en del områder er det slik. Vi har et stort spenn på norsk sokkel fra de store feltene som ennå ikke har nådd toppen, til de gamle feltene som vi prøver å få mest mulig ut av, sier Stordal.

Simen Velle Johan Sverdrup

FpU-leder Simen Velle er klar på at Norge må fortsette leteaktiviteten på norsk sokkel.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Store investeringer

Sokkeldirektoratet venter at det skal investeres 264 milliarder kroner på norsk sokkel i 2025. Dette er 2,5 prosent mer enn i fjor.

Stor aktivitet, svekket norsk valuta, og kostnadsvekst er med på å holde investeringene oppe.

Investeringer for å redusere miljøutslippene fra petroleumsvirksomheten utgjør også en vesentlig del av investeringene de neste årene. Dette handler i første rekke om å få kraftforsyning fra land som erstatter diesel- og gassdrevne turbiner på plattformene.

Interesse for å investere er stor blant selskapene som opererer på norsk sokkel. Alle selskapene som er på norsk, har søkt om nye leteområder.

Vi ser at det er stor interesse for sokkel. Vi har et knippe selskap som er ivrige etter å investere på norsk sokkel, som er ivrige etter å lete på norsk sokkel. Det er vi veldig glade for, det er viktig for videreutvikling av sokkelen, sier Stordal.

Publisert 09.01.2025, kl. 10.00

Read Entire Article