AfD-lederen møter Elon Musk

9 hours ago 4



Alice Weidel er ytre høyre-partiet AfD sin første kanslerkandidat.

Hun har en doktorgrad i økonomi, har jobbet for Goldman Sachs, og har barn med en kvinne med familiebakgrunn fra Sri Lanka.

Partiet hun leder ønsker en «tradisjonell familiestruktur», er under overvåking av tysk politi og kategorisert som høyreekstremistisk.

Torsdag kveld diskuterer hun tysk politikk med Tesla-gründer Elon Musk på hans plattform X. Over 100.000 brukere har logget seg på for å lytte til de to.

Elon Musk

Elon Musk har den siste tiden engasjert seg i europeisk politikk.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Samtalen startet med en diskusjon om hva AfD står for, blant annet å åpne opp igjen atomkraftverkene. Musk oppsummerer hovedpunktene:

– Fornuftig energipolitikk og en fornuftig innvandringspolitikk.

Weidel svarer med at hun med Musk endelig får prate fritt.

– Dette er en helt ny situasjon for meg. Jeg kan ha en normal samtale, og ikke bli avbrutt eller negativt fremstilt. Det har vært slik i media de siste ti årene, som er helt latterlig, sier hun.

Afd-lederen sier de ønsker en endring i utdanningssystemet som i dag er en «venstrevridd, sosialistisk agenda».

– De lærer bare om kjønsstudier, hevder hun.

Musk er enig med Weidel om at dette krever endring.

– Målet med skolen er å lære nyttige ferdigheter som hjelper deg i livet til å bli produktiv og forstå verden. Ellers er det ikke en skole, det er bare en propagandainstitusjon.

Merket som høyreekstrem

De siste ukene har Musk engasjert seg i europeisk politikk.

I Tyskland har han vist sin støtte til ytre høyre-partiet Alternative für Deutschland (AfD), eller Alternativ for Tyskland.

Partiet er kontroversielt, både i og utenfor Tyskland.

Frykten for at partiet skal ta fra innvandrere grunnleggende menneskerettigheter og skrive om tysk krigshistorie, er noen av grunnene til at ingen tyske partiet har villet samarbeide med AfD, hverken på føderalt nivå eller delstatsnivå.

Leder for partiet i delstaten Thüringen, Björn Höcke, har tidligere måttet betale en bot på 13.000 euro, etter bruken av en naziparole i en valgkamptale.

Sympatiserer med ytre høyre-ideologi

Professor ved Institutt for statsvitenskap ved UiO, Tore Wig, har noen teorier om hvorfor Musk engasjerer seg i europeisk politikk nå.

– Det er vanskelig å vite hva som foregår i hans hode, men det er jo sannsynlig at han sympatiserer med ytre høyre-ideologi, sier han til NRK.

Wig viser til tidligere uttalelser publisert på X av Musk.

– Det virker som han tror på de tingene han sprer på X.

Tore Wig

Musk har fått mye kritikk for å blant annet spre konspirasjonsteorier og desinformasjon gjennom sin bruker, som har 211 millioner følgere.

– Jeg vil tro at han kjøper mye av det AfD står for. Han har vært opptatt av lignende problematikk i USA.

Økonomisk motivasjon

Musk har også vært i kontakt med Reform UK i Storbritannia, som var pådriverne for Brexit i 2020. Før jul møtte han Reform-leder Nigel Farage for en prat om en mulig donasjon til partiet.

Som nevnt har Musk brukt store summer på å få republikanerne valgt i USA. Og de partiene Musk har gitt sin støtte til, Reform UK, AfD og det republikanske partiet i USA, deler noen ideologiske overbevisninger.

Blant annet, mindre regulering av markedet og lavere skatter.

– Det kan være at han støtter partier som ikke vil blande seg så mye inn i hans business, sier Wig.

Han nevner at hvis Musk støtter partier som ender opp emd å vinne, kan landene bli vennligere innstilt til Musks bedrifter.

– Så det er jo et annet insentiv.

Publisert 09.01.2025, kl. 19.05 Oppdatert 09.01.2025, kl. 19.29

Read Entire Article