– Fra forsvarets side fremstår det absurd at Gjert skulle true med noe sånt, sa Heidi Reisvang.
Hun siktet til Jakob Ingebrigtsens påstander om at han ble truet med skambank hvis han ikke ville gå ned til resepsjonen på et hotell i forbindelse med junior-NM i Brandbu i 2016.
Denne hendelsen er en del av tiltalen. Det er også påståtte slag mot hodet fra Gjert Ingebrigtsen mot Jakob Ingebrigtsen da sistnevnte var 7,5 år gammel i 2008. Broren Filip Ingebrigtsen har sagt at han så slagene.
Bakgrunnen skal ha vært at Jakob hadde fått en negativ melding på adferd fra skolen.
– Jakob Ingebrigtsen har ikke forklart seg konsekvent om dette. I avhør sa han at dette skal ha vart inntil en halvtime, men i retten sa han fem til ti minutter. Til Henrik skal han ha sagt at det skjedde i mer enn en time, bemerket Reisvang.
Med dette angrepene forsvarere igjen de fornærmede søsknenes forklaringer. Onsdag brukte de mye av tiden på angripe spesielt Jakob Ingebrigtsens forklaring. Dette fikk bistandsadvokaten til reagere, men torsdag fortsatte forsvarerne.
– Det er også grunn til å merke seg at episoden ikke var noe tema mellom guttene før i 2023. Filip som hevder å ha vært vitne til dette, minnet broren om det før de skulle i politiavhør, sa Reisvang.
Forsvarerne Heidi Reisvang og John Christian Elden vil torsdag nedlegge påstand om full frifinnelse for Gjert Ingebrigtsen.
Foto: Lars Thomas Nordby / NRKForsvareren viste til at en rekke vitner som har vært ført i retten beskriver et hjem der de aldri har opplevd eller oppfattet fryktkultur eller voldsbruk. Videre viste hun til vitner som har forklart at barna i familien hadde god selvtillit og liten redsel.
Kan ikke trues til resultater
– Man kan ikke trues til å få de resultatene man her har oppnådd. Det må komme fra en indre motivasjon, sa forsvarer Heidi Reisvang da hun startet på prosedyrens siste dag i Sør-Rogaland tingrett.
Hun mente barna ønsket Gjert Ingebrigtsen som trener. Også datteren.
– Han vil hjelpe dem hvis de ønsker dette. Og hvis ikke de ønsker, så må de si fra om det, for da gidder ikke han heller å bruke all sin tid og alle sine ressurser på dette.
Reisvang la til:
– Noen av barna har forklart at de ikke opplever at de har egen motivasjon for treningen. Fra vårt ståsted er dette en utenkelig påstand.
Forsvarer Heidi Reisvang gikk til angrep på aktoratet i sin prosedyre.
Foto: Lars Thomas Nordby / NRKHun mente at hvis Gjert Ingebrigtsen primært ønsket å utøve negativ kontroll over barna, så fantes det enklere måter enn å bli trener.
– Fra forsvarets side er det i hvert fall en absurd tanke å iverksette alt dette, sa forsvareren.
– Helt vridd på hodet
Etter hvert gikk Reisvang inn på TV-serien «Team Ingebrigtsen». Forsvaret har reagert på måten påtalemyndigheten har omtalt filme-situasjonene.
– Gjert Ingebrigtsen har forklart at Team Ingebrigtsen gir en reell fremstilling av hvordan situasjonen i familien faktisk var. Han har ikke lagt seg i hva som ble filmet, hvordan det ble fremstilt, sa Reisvang.
Men hun mente påtalemyndigheten har kalt alt for en bearbeidet og regissert virkelighet. Men dette stemmer ikke ifølge vitnene, mener forsvareren.
– Dette underbygges jo av samtlige vitner fra produksjonen som har vært her inne og forklart seg i retten. Produksjonen mener at det er en reell fremstilling av hvordan det faktisk i familien, sa Reisvang.
«Team Ingebrigtsen» gir et riktig bilde av virkeligheten mener Gjert Ingebrigtsen.
Hun sa at filmteamet hadde hatt tett kontakt med familien i hundrevis av timer, over flere år.
– Dette mener jeg ble helt vridd på av påtalemyndigheten på tirsdag. Det var at ingenting er objektivt. Det er en bearbeidelse. Dette mener jeg er å ta ting totalt ut av kontekst fra det som ble sagt i retten. Det er å velge ut det som passer med det bevisbildet som påtalemyndigheten ønsker å presentere med sin egen oppfatning om en tiltale, sa Reisvang.
– Faste innetider for en 15-åring er ikke mishandling
Heidi Reisvang mente at Gjert Ingebrigtsens datter hadde en veldig vid definisjon av hva hun oppfattet som mishandling.
Forsvarsadvokaten ba retten om å være oppmerksom på hva datteren omtaler som psykisk vold.
– Men faste innetider for en 15-åring er ikke mishandling, det er heller ikke sosiale forsakelser når man satser på toppidrett, eller begrensninger under koronapandemien som vi alle måtte forholde oss til.
Heidi Reisvang mente det ikke er noe som understøtter det narrativet som beskrives i tiltalen.
Datteren hevdet i sitt vitnemål at hun måtte sitte ved bordet og vente på nærmere instrukser om hva hun fikk lov å gjøre, helt til Gjert kom hjem fra jobb.
– Dette stemmer ikke. Moren Tone var jo hjemme, og det er ikke noe i hennes vitnemål som beskriver det datteren hevder å ha vært utsatt for.
Vil ha frifinnelse
Torsdag vil Gjert Ingebrigtsens forsvarere legge ned påstand om full frifinnelse for sin klient.
– Han er glad for at det får en avslutning. Det har tatt veldig på denne saken, sa John Christian Elden på vei inn i tingretten torsdag morgen.
– Vil dere anke alle dommer som ikke er full frifinnelse?
– Ankespørsmål kan man stille når det foreligger en dom. Her er spørsmålet om det er motparten som skal anke primært.
Gjert Ingebrigtsens forsvarer John Christian Elden på vei inn i tingretten torsdag.
Foto: Lars Thomas Nordby / NRK– Har din klient reflektert noe mer over hvor alvorlig påstanden er?
– Påstanden er svært streng det er det mange som mener. Men det er ikke grunnlag for den, og vi mener han skal frifinnes. Så da spiller det egentlig liten rolle, svarer Elden.
Mulig ankesak
Det er allerede forhåndsberammet en mulig ankesak etter hovedforhandlingen i tingretten er over. Den vil i så fall gå i januar 2026.
– Jeg prøver å ikke se mot januar. Alle parter trenger en pause etter dette, sa bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen på vei inn til retten.
Hun mener klientene hennes ikke har tenkt så veldig mye på det, men at de er forberedt på at det kan komme en anke hvis Gjert Ingebrigtsen blir dømt.
– Hva tenker de hvis det blir en frifinnelse?
– Det vet jeg ikke. Vi har ikke snakket så mye om det. Det viktigste for dem var at historiene deres ble hørt, sa bistandsadvokaten.
Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen på vei inn i retten.
Foto: Lars Thomas Nordby / NRK– Hvordan har disse syv ukene vært for dine klienter?
– Det har vært en belastning. De er glad for å bli ferdige. De vil gå videre med livene sine nå.
Ellers var Larsen klar på at hun kommer til å ta til motmæle mot forsvarerens prosedyre. Det vil hun ved å ta en replikk etter prosedyrens deres er over.
– Jeg bli imponert av den rollen jeg blir tildelt i politiet i Stavanger og Sandnes. Jeg har jo knapt vært i dialog med dem, og underbygge litt at min rolle er mer begrenset enn det som blir påstått, sa Larsen.
Publisert 15.05.2025, kl. 09.31 Oppdatert 15.05.2025, kl. 10.13