Oslo har hatt 20 dager over frysepunktet denne våren. Skiferie i påsken kan forsvinne, advarer forsker.
Publisert: 20.04.2025 10:50
Kortversjonen
- En amerikansk klimaindeks viser at menneskeskapte klimaendringer har gjort våren uvanlig varm.
- Oslo hadde 16 dager med pluss 5 på indeksen fra 20. mars til 14. april. Klimaendringene påvirker været i stor grad.
- Forsker advarer om at norske vintertradisjoner er i fare. Reduksjon av klimagassutslipp er nødvendig for å bremse utviklingen.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Har du gått rundt og tenkt at våren i år har vært spesielt mild?
Syntes du det er rart at alt fra Nordmarka til høyfjellet er så godt som tomt for snø mens vi fremdeles leser april i kalenderen?
Da er du ikke alene. Klimaforskere bekrefter at våren i år har vært unormalt mild.
– Gjennomsnittstemperaturen har enkelte steder vært opptil 13 grader over normalen for en vanlig vår.
Det sier dr. Kristina Dahl som er visepresident i den amerikanske organisasjonen Climate Central.
Nå kan hun også slå fast med større sikkerhet enn før:
Vårens milde temperaturer er en direkte konsekvens av menneskeskapt global oppvarmingglobal oppvarmingEn økning i jordens gjennomsnittstemperatur, hovedsakelig forårsaket av økte nivåer av klimagasser som karbondioksid (CO₂) i atmosfæren..
Oslo: 20 dager over frysepunktet
Dahl forklarer at en såkalt klimaindeks som senteret har utviklet, viser dette. Indeksen viser i hvor stor grad menneskeskapte klimaendringer påvirker temperaturen på en bestemt dag.
Skalaen går fra -5 til +5. Jo høyere score på skalaen, desto mer sannsynlig er det at temperaturen en gitt dag er påvirket av klimaendringene
– I Norge har hatt rekordmange dager med klimaindeks på pluss 5 denne våren, forteller Dahl ved Climate Central.
En indeks på 5 betyr i praksis at temperaturen på den aktuelle dagen forekommer fem ganger hyppigere sammenlignet med en verden uten klimaendringene.
I Oslo ble en indeks på 5 målt hele 16 dager mellom 20. mars og 14. april.
– Det betyr at klimaendringene virkelig har påvirket været i Oslo i det siste. Oslo har skilt seg ut med hele 20 dager over frysepunktet i samme periode.
I Drammen ble 14 dager målt til 5 på indeksen, i Sandefjord 14 dager og i Trondheim ble 8 dager.
Sikrere enn før på at mennesker påvirker
– Klimaendringene er ikke bare en sekundær årsak lenger, slår Dahl fast.
– Så når folk går rundt og lurer på om vi kan merke de menneskeskapte klimaendringene allerede, så er svaret ja?
– Absolutt. Uten redskaper kan det jo være vanskelig å vurdere hvilke dager som er vanlig variasjon i været og hvilke som er påvirket av oss mennesker, svarer hun.
– Vi vil jo alltid ha noen vintre som er litt varmere og kaldere enn andre. Men med denne indeksen kan vi være sikrere enn før på at vi mennesker påvirker været i stor grad.
Skiferie i påsken kan forsvinne
Climate Central sendte tirsdag ut en klimaadvarsel rettet mot Norge. De legger ikke skjul på at nordmenns vinter- og påsketradisjoner står i fare i fremtiden:
– Den uvanlige varmen i Norge denne våren er et tydelig signal på hvordan klimaendringer er i ferd med å forandre livet i Norden. ØkosystemeneØkosystemeneSamfunn av levende organismer (planter, dyr, mikroorganismer) og deres fysiske miljø, som samhandler som et system. blir forstyrret, og påskens skitradisjoner kan forsvinne for kommende generasjoner, sier Dahl.
Tiltakene hennes mot en forverring av situasjonen er de samme som klimaforskere har gjentatt i flere tiår:
– Vi må redusere utslippene våre av varmefangende klimagasser. Det betyr å gå bort ifra fossile drivstoffkilderfossile drivstoffkilderEnergikilder som kull, olje og naturgass, som dannes av rester av døde planter og dyr over millioner av år. Forbrenning av disse drivstoffene frigjør klimagasser. og å fortsette med elektrifiseringenelektrifiseringenOvergangen fra bruk av fossile drivstoffkilder til elektrisitet som energikilde, ofte produsert fra fornybare kilder som sol, vind og vannkraft..
Men hun understreker også det stadig flere i klimadebatten nå også peker på:
– Vi må bare forberede oss på mer klimaendringer i fremtiden. Vi må sørge for at vi er forberedt på det, sier hun og fortsetter:
– Kanskje ikke varmere vintre høres ut som noen utfordring for folk i Norge, men det kan få alvorlige følger. For eksempel kan tidlig snøsmelting i kombinasjon med regn bety flere og større flommer.
– De fleste steder i Norge har jo allerede mistet mange snødager. Er det en vei tilbake til de lange vintrene vi hadde før?
– Det vil være svært vanskelig. Da hadde vi måttet fjerne CO₂ fra atmosfæren. Det vi kan gjøre nå, er å bremse og stoppe klimaendringene som er på vei.