Forsker: Slik kan Svalbard havne i spill

1 day ago 1



Kortversjonen

  • Professor Paal Hilde advarer om at Russland kan teste Nato ved å utfordre Norges eierskap på Svalbard.
  • Bruk av hybride virkemidler og politisk usikkerhet fra USA kan gi Russland selvtillit til å presse på i Europa.

Svalbard er norsk, og det er ingen tvil om at Svalbard i en arktisk sammenheng også er viktig for USA, Storbritannia og Nato. Så hvis Putin tar seg til rette på Svalbard, utfordrer han artikkel 5 hos Nato-landene.

Det sier forsvarsminister Tore Sandvik til VG mens han er vert for sin britiske ministerkollega John Healey i Bodø.

Svalbard er nemlig ett av områdene hvor Russland kan velge å teste Nato, mener professor og Nato-ekspert Paal Hilde ved Institutt for forsvarsstudier.

 Brage Berglund / Forsvarsdepartementet / Handout / NTBIKKE TEST OSS:– Svalbard er norsk, og norsk suverenitet må vi hevde på Svalbard, sier forsvarsminister Tore Sandvik (t.h.) til VG mens Storbritannias forsvarsminister er på besøk. Foto: Brage Berglund / Forsvarsdepartementet / Handout / NTB

– Et scenario som det snakkes om er hvordan Russland kan komme til å utfordre Norges eierskap på Svalbard, sier han til VG.

Dette er ifølge ham en av grunnene til at det er viktig for Norge at Ukraina vinner krigen mot Russland. Han mener at mye kan skje i Europa dersom Russland får aksept for at landegrensene står i spill.

Bilde av Paal HildePaal Hilde

Professor og Nato-ekspert

– Det farligste for Norge, vil jeg påstå, er dersom USA sier at de ikke lenger vil stå ved sin forpliktelse i Nato til å bistå militært dersom et av medlemslandene blir angrepet.

– Hvis USA vender Nato ryggen kan det gi Russland en selvtillit til å forsøke å utfordre Europa. Det vil de ikke gjøre ved å invadere. De vil bruke hybride virkemidler for å presse på, sier professor Paal Hilde ved Institutt for forsvarsstudier.

 Cicilie S. Andersen / VGNORSKE MILITÆRE: I 2018 var den norske fregatten KNM Otto Sverdrup på besøk til Svalbard. Foto: Cicilie S. Andersen / VG

– Det kan være kabelbrudd slik som har skjedd i norskehavet og østersjøen, flytting av grensebøyer som er gjort mellom Estland og Russland. Det kan være cyberangrep, eller Russland kan bruke kriminelle grupper eller utbrytere som å utføre angrep eller sabotasje. Det er allerede mistanke om at Russland har brukt kriminelle grupper til å forsøke å angripe våpenlagre og våpenproduskjon i Vesten.

– Alt dette er ting som Russland kan hevde å ikke være militære handlinger, men som likevel utfordrer suvereniteten til landene, og som setter Natos artikkel 5 under press, sier han.

Da kan mye skje, også i nordområdene. Trump har sagt at han vil ha Grønland. Det åpner for et mer usikkert landskap, mener han.

 HANDOUT / AFP / NTBKABELBRUDD: Første juledag 2024 ble det brudd i strømkabelen Estlink 2 mellom Estland og Finland i Østersjøen. Skipet «Eagle S» var mistenkt for å vøre involvert i kabelbruddet. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

– Hvis USA mener at de bare kan kreve andre lands territorium, så kan Kina kreve Taiwan, og Russland kan ønske å utvide sine landområder, også i nord.

Da er det en fare for, mener Hilde, at Russland kan velge Svalbard som åsted for å teste Nato.

– En hypotetisk mulighet er at man plutselig får meldinger i russiske medier om at sysselmesteren på Svalbard mishandler russiske borgere i Barentsburg. Så sier Russland at da må de reagere, og sender en egen politistyrke opp dit under påhitt av å måtte forsvare sine egne borgere. Hva gjør Norge da? Det er ikke så enkelt. Da har vi og Nato et problem, sier han.

 Jan-Morten Bjørnbakk / NTBOVERSIKT: Kystvaktskipet KV Barentshav bruker en drone under en heliumballong for å få oversikt over større deler av polarhavet. Fra en øvelse ved Svalbard i 2016. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB

– Norge kan sende egne politistyrker opp dit, eventuelt forsvaret, men da kan Russland anklage oss for å være dem som eskalerer. Norge vil selvsagt appellere til sine allierte, men da vil spørsmålet komme: Hvor står USA i dette? fortsetter han.

Ut fra Atlanterhavstraktaten ville en slik «invasjon» med russisk politi ha gitt Norge muligheten til å be om støtte fra Nato. Spørsmålet er om Norge ville ha risikert det, dersom det er usikkert at den vil komme.

– Dersom Norge i en slik situasjon går til Nato og ber om støtte, men USA og Trump sier nei, slik at vi må heller «make a deal» med Russland, så vil Norge kunne komme svekket ut av å spørre.

Enn så lenge er dette kun et scenario, men det er noe som diskuteres i forsvars- og forskermiljøer, forteller Hilde.

– Trump kommer ikke til å klare å melde USA ut av Nato. Men det han kan klare å gjøre, er å reise tvil om USA kommer til å stille opp. Som commander-in-chief er det han som bestemmer hvor amerikansk militære skal utplasseres.

 Anders Wiklund/TT / TT Nyhetsbyrån / NTBSysselmester Lars Fause. Foto: Anders Wiklund/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Sysselmester Lars Fause på Svalbard ønsker ikke kommentere Hildes scenario.

– Mitt oppdrag er å bevare ro og sikkerhet. Det er ikke blitt mindre viktig etter at krigen i Ukraina brøt ut, sier han.

Han forteller at han hele tiden holder norsk politisk ledelse tett informert om hva som skjer på Svalbard.

– Vi er også i tett kontakt med Forsvaret og Politidirektoratet. Vi er i forkant av utviklingen, føler jeg. Vi skal hele tiden opptre rolig, korrekt og bestemt. Og hvis det er behov for det: Ekstremt bestemt, sier Fause.

 DANIEL MIHAILESCU / AFP / NTBPÅ GRENSEN: En grensekontroll mellom lille Moldova og den enda mindre utbryterrepublikken Transnistria tidligere i år. Det er energikrise i Moldova, som er avhengig av russisk gass og strøm fra EU-landet Romania. Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / NTB

Dersom Europas landegrenser blir satt i spill, er det flere land som kan bli truet, mener professor Paal Hilde.

– Faren er at vi kan få flere russiske marionett-stater, slik Hviterussland er allerede. Moldova ligger tett inntil Ukraina, og har allerede en russisk utbryterenklave. Georgia og Serbia er politisk sett allerede på vei mot Russland. Bosnia og Herzegovina utsettes også for press. Baltikum kan også bli utsatt, men så lenge Nato og europeisk samhold er sterkt er det vanskelig å se at Russland vil bruke militærmakt mot dem.

Fordelen for Norge og Europa er at Russland er svekket takket være krigen mot Ukraina.

– Det er ikke enkelt for Russland å angripe Europa. Selv uten USA er et samlet Europa veldig sterkt. Se på for eksempel Polen, hvor de ruster opp. Og om noen år vil de nordiske landene ha til sammen 250 moderne kampfly. Det er langt mer enn hva det russiske forsvaret kan stille på en god dag.

Read Entire Article