Formel 1-team krangler om vinger: – Forsøker å tøye regelverket

1 week ago 8



Red Bull og Ferrari ville ha svar på om vingene på bilene til McLaren og Mercedes var lovlige.

Oscar Piastri aksjon på Monza. McLarens vinger har kommet under lupen hos rivalene. Foto: DANIEL DAL ZENNARO / EPA / NTB
  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 04.09.2024 17:12

Nå har de fått svar fra FIA (det internasjonale bilsportforbundet):

Ja, vingene til alle Formel 1-teamene er innenfor reglene.

– Det er i sportens natur at teamene forsøker å tøye regelverket og at teamene beskylder eller mistenker andre for juks. Enten det er fleksivinger, asymmetriske bremser eller annet, sier Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen til VG.

Flere motorsportsnettsteder, blant dem Racingnews365, meldte mandag og tirsdag at Red Bull-sjef Christian Horner og hans Ferrari-kollega, Frederic Vasseur ville ha samtaler med FIA angående bruken av fleksible vinger i Formel 1.

Spesielt vingene til McLaren og Mercedes har fått oppmerksomhet i de siste løpene for tilsynelatende å bøye seg mer enn regelverket tillater, men begge har bestått de vanlige FIA-testene for belastning.

Red Bull-rådgiver Helmut Marko har vært blant dem som ønsker en grundigere undersøkelse av McLaren- og Mercedes-designene. Red Bull har slitt de siste løpene. Max Verstappen ble bare nummer seks i Italia Grand Prix sist helg. McLaren-bilene gikk fortest av alle, men en strategisk genistrek av Ferrari ga seier til Charles Leclerc.

Hvorfor har saken om de fleksible vingene kommet opp? Spørsmålet går til Atle Gulbrandsen:

– Vingene på en Formel 1-bil skal egentlig ikke røre på seg eller bøye seg i fart, noe som selvsagt er vanskelig å unngå i slike hastigheter. Og en bakvinge, for eksempel, som bøyer seg ned i høy hastighet vil føre til mindre luftmotstand og sånn sett være en fordel. Derfor måles dette jevnlig av FIA for å sjekke at de ikke flekser mer enn tillatt.

Read Entire Article