Forleng T-banen helt opp til Tryvannstårnet

17 hours ago 10



Tryvannstårnet er et av Oslos mest kjente landemerker. Foto: Jan Tomas Espedal

Det trenger ikke å koste stort. Mye av traséen ligger der allerede.

Publisert: 26.01.2025 22:00

Oslos og Bærums T-banenett er et effektivt og velfungerende transportmiddel som svært mange har glede av. Og friluftsaktiviteter er viktig for oss alle.

Mange bruker T-banen til endestasjonen Frognerseteren. Nå er tiden inne for en lavkostnadsforlengelse til Tryvannstårnet.

Et godt utgangspunkt for turer i Marka, alpinbakker, klatrepark og «Nye Tryvannstårnet», investor Christian Ringnes’ nye og spennende gave til Oslo.

En lang banehistorie

«Tryvandshøiden» stasjon var i sin tid en planlagt stasjon på Holmenkollbanen. Den skulle ligge i nærheten av Tryvannstårnet.

Oslo kommune og Holmenkollbanen hadde planer om å bygge hotell og bane frem til en skøytestadion, der hvor den nåværende parkeringsplassen ligger. Skøytebanen ble ingen suksess. Den ble brukt under OL i 1952, men lå for utsatt til for vær og vind. Uten stadion ble det heller ikke bygget noe hotell. Den første planen om å bygge en stasjon på Tryvannshøgda ble dermed lagt på is.

Da man i 1916 forlenget banen fra Holmenkollen stasjon (den som nå heter Besserud), bygget man dobbeltspor frem til Frognerseteren og enkeltspor til Tryvannshøgda. Man bestemte seg for inntil videre ikke å trafikkere den siste delen. Banen til Tryvannshøgda ble brukt til å frakte materialer til byggingen av radiomastene på Tryvann rundt 1918. Skinnegangen rundt Øvresetertjern ble fjernet i 1939.

I 1960 inngikk kommunens skogvesen en avtale med Holmenkollbanen om at banetraseen skulle gruses om til turvei. Inntil da hadde den toppdekke av jernbanepukk. Den tidligere drømmen om T-banestasjon ble dermed lagt til side.

På 2000-tallet ble det igjen foreslått å forlenge banen til Tryvannshøgda for å betjene Tryvann Vinterpark. Forlengelsen ble anbefalt av flere politikere, men det ble aldri fast bestemt. Transportselskapet Ruter hevdet i 2008 at en Tryvannsbane blir «så ulønnsom at den vil kreve et tilskudd på minst 1500 kroner pr. reise». Selskapet mente at byggingen ville koste 150 millioner kroner.

Høsten 2010 fikk Tryvann Vinterpark klarsignal for å ytterligere utvide parken. Da spesielt i Wyller-området i Sørkedalen i forbindelse med at Oslo skulle avholde Snowboard-VM i 2012. Fornyelsen av vinterparken skulle gjøre anlegget mer attraktivt for byens innbyggere, i tillegg til å skape trafikk fra mer fjerntliggende områder.

Nå er det på tide

Her er det tilstrekkelig med énsporsbane – om man bare vil!

Mye av traséen ligger der allerede. Dette vil forenkle byggingen og redusere kostnader. Gjør det enkelt og bra nok. Banen er og blir en opplevelse av «saktebane» med utsikt og natur, for turgåing, klatring og skisport.

Lokale folk kan sammen med Oslos turister komme inn i Marka på en miljøvennlig måte. Med en forlengelse av dagens trasé slipper vi også buss tur/retur Tryvannstårnet/Voksenkollen. Det blir dermed også mindre biltrafikk til Tryvann.

Read Entire Article