-
E10 stenges i 20 minutter
Europavei 10 vil torsdag kveld fra klokken 17.00 til 17.20 blir stengt i Kåringenkrysset, like nord for Lødingen:
Dette som følge av opprydningsarbeid.
-
Saltfjellet åpnet
Det er åpnet for trafikk på Saltfjellet igjen etter at E6 har vært helt stengt i flere timer.
Statens Vegvesen advarer samtidig mot stedvis redusert sikt og fare for fokkskavler.
E10 over Bjørnfjell er fortsatt stengt
-
Espejord gir seg i Glimt
Runar Espejord melder at han forlater Bodø/Glimt ved sesongslutt.
Det melder klubben på sine nettsider.
Spissen kom til Bodø/Glimt i starten av 2022, og ble umiddelbart en hit i Bodø.
Allerede helt i starten av Glimt-karrieren var han med å senke Celtic borte i Skottland, og spilte godt for Glimt i Eliteserien.
Etter sesongen går kontrakten ut, og nå takker Espejord for seg i klubben, etter tre år.
Den siste tiden har blitt preget av skader, noe som også har vært tonen i store deler av 28-åringens karriere.
– Jeg har fått oppleve noen utrolige ting med Bodø/Glimt. Det siste halvannet året har ikke blitt så bra som jeg ønsket fotballmessig, men jeg har blitt veldig glad i folkene i Glimt, og har hatt et veldig godt forhold til supporterne, sier Runar Espejord til glimt.no.
Han ønsker spesielt å takke fansen for tiden han har hatt i helgult.
– Jeg må få takke for årene vi har hatt sammen. Måten fansen har tatt meg i mot på, det fine forholdet vi har hatt i lag, det har vært utrolig fint. Jeg opplever å ha blitt ganske godt likt til tross for at jeg ikke har spilt så mye fotball som jeg ønsket, så det setter jeg høyt, sier Espejord.
Under tiden hans i Bodø har han vært med å vinne to seriegull og ett sølv. Han spilte til sammen 72 kamper og scoret 21 mål på tiden i helgult.
-
Staten håvet inn 868 millioner i lakseskatt
Regjeringens lakseskatt sørget for at staten fikk inn 868 millioner kroner i løpet av fjoråret.
– Det er for inntektsåret 2023 fastsatt 867.905.135 kroner i grunnrenteskatt, etter fradrag for produksjonsavgift, skriver seniorrådgiver Mads Kvernen Kleppe i Skattedirektoratet til IntraFish.
Statssekretær Erlend Grimstad (Sp) skriver i en epost til IntraFish at de har vært åpne om at anslagene var usikre.
– Skattelistene for 2023 viser det første året med innbetalt grunnrenteskatt på havbruk. Det er bra at 868 millioner kroner nå vil komme fellesskapet til gode. Vi var fullt klar over at skatteinngangen det første året kunne bli både høyere og lavere enn vårt anslag. Vi har vært åpne om at anslag fram i tid er svært usikre, særlig fordi skatten er ny, skriver Grimstad.
Finansdepartementet kom i høst med anslag om at lakseskatten vil gi 4,5 milliarder kroner i inntekt i løpet av 2024.
Regjeringens grunnrenteskatt på oppdrett av ørret og laks, den såkalte lakseskatten, har møtt mye motstand i oppdrettsnæringen. Regjeringen varslet høsten 2022 om at de ville innføre skatten fra 1. januar året etter, men selve vedtaket og innretningen på skatten ble først vedtatt i stortinget i mai 2023.
(NTB)
-
Hadde nærmere 30.000 overgrepsbilder og videoer – hevder han ikke er tiltrukket av barn
En mann i 50-årene er dømt til to års fengsel for å ha vært i besittelse av overgrepsmateriale.
Våren 2023 gjennomførte Kripos kontroll av ulike fildelingsprogrammer på internett. Her viste det seg at mannen delte filer med titler som kunne tyde på at de inneholdt overgrepsmateriale mot barn. Sobi-teamet til politiet i Nordland rykket ut og pågrep mannen og gjennomførte en ransaking av hans bopel. Der ble en rekke elektroniske enheter som inneholdt overgrepsmateriale mot barn beslaglagt. Totalt 27 798 unike bilder og 141 unike videoer med en total spilletid på 8 timer og 55 minutter ble funnet.
I tillegg viste mannens søkelogg en rekke søk på overgrepsmateriale.
I retten la mannen kortene på bordet og erkjente straffskyld. Han forklarte at han har lastet ned mye mer enn det tiltalen omfatter, og at dette har pågått over en lengre periode.
Han hevdet at han ikke lastet ned materialet for egen seksuell tilfredsstillelse, og at han ikke var interessert i å se på bilder av barn under 13 år. Nedlastningen var gjort for å se hvordan systemet fungerte. Han beskrev seg som datainteressert, og han var interessert i å se hvordan nettsidene var laget.
– For vurderingen av straffskyld er det uten betydning om det er lastet ned for egen tilfredsstillelse. Retten vil likevel påpeke at en finner å se helt bort fra tiltaltes forklaring om formålet med nedlastningen.
– Han har planmessig søkt etter materiale som viser overgrep mot barn, og han har lastet ned et betydelig materiale, hvor majoriteten av dette viser overgrep mot små barn langt under 13 år, skriver dommerfullmektig Lisa Mari Vestvatn i dommen.
I tillegg til to år i fengsel blir både datamaskiner, mobiltelefoner, harddisker og e-postkontoer inndratt.
-
Årets julegaver: Musikk på øret og ski på beina
Ikke alle liker å sniktitte på gavene før jul, men Statistisk sentralbyrå er ikke nådige. De røper at hodetelefoner og alpinski er på importtoppen før jul.
De siste årene har elektronikk vært på topp, slik er det også i år, viser statistikken fra de siste tre månedene:
Hodetelefoner, mobiltelefon og høyttalere kaprer de tre øverste plassene.
– Importtallene tyder på at vi nordmenn er glad i lyd, sier Bjarte Vårvik ved seksjon for utenrikshandel hos SSB.
Spillkonsoller kommer også til å ta opp mye plass under treet.
Men jula blir ikke bare elektronisk. Etter en stor nedgang i fjor har brettspillimporten tatt seg kraftig opp igjen. I siste kvartal importerte vi spill for hele 92 millioner kroner.
Mellom slagene trengs det frisk luft. Her kommer skiene inn i bildet – og i år er det slalåm og snowboard som gjelder.
– Selv om det er importen av snowboard som har økt mest, hele 54 prosent siden i fjor, importerer vi likevel flere alpinski. Det ser derfor ut til at det er alpinski de fleste av oss skal stå på i vinter, slår SSB fast bare få dager før det endelige svaret kommer.
Og slapp helt av – mange skiturer blir mindre preget av pulssoner. Mens smartklokker lenge var en favoritt under juletreet, fortsetter populariteten å dale. Siden 2021 er importen mer enn halvert de tre siste månedene før jul.
(©NTB)
-
Stengte veier torsdags morgen
Uvær lammer trafikken i Nordland og flere veier er stengt. Det gjelder:
E6 Saltfjellet, E12 over Umbukta, E6 Mjåvatn mellom Mosjøen og Korgen. Her er det omkjøringsmulighet. Fylkesvei 183 Beiarfjellet er stengt. Det samme er
Fylkesvei 17 Sjonfjellet.På E10 over svenskegrensen og Bjørnfjell ved Narvik er det kolonnekjøring. Kan også der bli stengt på kort varsel,melder
Vegtrafikksentralen. -
Saltfjellet og Kystriksveien stengt i uværet – Norge delt i to
Norge er delt i to. E6 over Saltfjellet sengt på grunn av kraftig uvær. Ferjesamandet Jektvik-Kilboghamn er også innstilt på Fv 17 Kystriksveien. I samme fergesamband på fylkesvei 17 er også Nesna-Levang stengt.
Dermed er begge veiene som binder nord og sør sammen stengt.
E6 ved Mjåvatnet i Vefsn er også stengt. I tillegg er E12 over Umbukta stengt. Fv. 813 Beiarfjellet i Bodø/Beiarn er stengt.
Fv. 7336 Kappfjellia i Grane er også stengt.
-
Været skaper store problemer for flytrafikken i Nordland
– Det jeg har fått opplyst er at det er veldig sterk vind, kombinert med glatt rullebane. Landingsforholdene er veldig vanskelige, sier pressevakt Øistein Løwer i Avinor.
En rekke flyvninger har blitt innstilt eller forsinket ved Bodø lufthavn og ved flere flyplasser på Helgeland.
Løwer sier at i slike situasjoner er det er flyselskapene som avgjør om de velger å lande på den rullebanen Avinor kan tilby til enhver tid.
Kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe bekrefter at været har skapt problemer for en rekke flyvninger onsdag ettermiddag og kveld.
– Problemene skyldes en kombinasjon av vind og stengt rullebane.
Hun nevner at flere fly som skulle til Bodø enten har snudd eller flyet til andre lufthavner.
Dette fører også til følgefeil mellom flymaskiner og mannskap.
Mens været er bra i Lofoten, Vesterålen, og nord og sør for Nordland, er det lufthavnene i Bodø og på Helgeland som er rammet.
– Vi har ikke kommet ikke ned i Mo i Rana, Brønnøysund eller i Sandnessjøen, sier hun.
Unntaket er Mosjøen, hvor flytrafikken har vært noenlunde stabil.
– Så vi prøver å få til flyvning fra Bodø til Helgeland akkurat nå, sier Solli.
Prognosene sier at vinden ikke skal gi seg med det første.
– Det ser ut til at det kommer til vare ut over kvelden, men været er noe som kan snu veldig fort. Vi ber passasjerene følge med på informasjonen fra flyselskapene, sier Løwer i Avinor.
-
Bil av veien
Politiet har fått melding om en bil som har kjørt av veien ved Ramnflågbukta i Sortland. Politiet er kommet til stedet. To personer involvert, oppegående og kontaktbare. Sjekkes av ambulanse på stedet, melder politiet.
-
Oppretter sin aller første International Baccalaureate-linje
Ved Aust-Lofoten videregående skole i Svolvær oppretter Nordland fylkeskommune sin aller første International Baccalaureate (IB) linje.
For skoleåret 2024-2025 vil elever i videregående ha mulighet til å søke seg til fylkets IB Diploma Programme (IB DP) ved skolen.
– Dette initiativet er et spennende steg mot å tilby et mer internasjonalt og akademisk utfordrende utdanningstilbud for våre elever, sier IB-koordinator Svenn-Erik T. Busch.
IB DP er et to-årig studieforberedende tilbud og strekker seg over VG2 og VG3. For å bli tatt inn som elev må du ha fullført VG1-studieforberende eller tilsvarende fra internasjonale skoler.
IB-programmet er anerkjent globalt og gir elever forberedelse til høyere utdanning, uavhengig av hvor i verden de ønsker å studere.
Studieprogrammet har større grad av fordypning i fag med vektlegging av kritisk tenkning, det internasjonale mennesket og utvikling av globale perspektiver, noe som er svært relevant i dagens samfunn.
Rektor ved Aust-Lofoten videregående skole, Linda Madsen, oppfordrer alle som er interessert til å ta kontakt med skolen.
– IB-linjen vil være åpen for elever fra hele fylket, også elever fra andre regioner i Norge og fra andre land kan søke. Elever som fullfører IB-programmet vil oppnå et internasjonalt anerkjent vitnemål, som gir dem gode muligheter til å søke seg til universiteter over hele verden, sier hun.
-
Tidligere stortingsrepresentant er død
Tidligere stortingsrepresentant og ordfører i Alstahaug, Gunnar Breimo, er død, melder Helgelands Blad.
Breimo døde på Sandnessjøen sykehus, mandag 16. desember. Breimo ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1993 for Arbeiderpartiet. Breimo var ordfører i Alstahaug mellom 1983 og 1993.
-
Helse Nord: Får PCI-saka på bordet igjen også i neste møte
PCI-saka skal opp igjen i neste styremøte i Helse Nord, i februar.
Det er klart etter dagens orientering fra administrasjonen til styret.
PCI er en skånsom behandlingsteknikk for å åpne trange eller tette blodårer rundt hjertet, og tilbudet finnes døgnet rundt ved UNN i Tromsø og på dagtid ved Nordlandssykehuset i Bodø.
Helse Nord har fått sterk kritikk av Statsforvalteren i Nordland for ikke å gi hjertepasienter raskest mulig behandling når de trenger øyeblikkelig hjelp.
I styremøtet sa administrerende direktør Marit Lind (bildet) at de venter ei endelig avklaring denne uka på hvordan Statsforvalteren forventer at de følger opp kritikken.
Det har også den siste tida vært mye uro rundt PCI-tilbudet i Bodø og dårlig samarbeid mellom fagmiljøene i Bodø og Tromsø.
Fra 1. januar skal en ny samarbeidsavtale tre i kraft, som gir UNN i Tromsø siste ordet når det er uenighet rundt en pasient.
– Det er pasienten som er viktigst, og de skal være trygge på at de får god behandling når de trenger det, sa styreleder Renate Larsen da hun avslutta saka i dagens styremøte.
-
Nominert til Årets trener
Kjetil Knutsen er nominert i kategorien Årets trener til Idrettsgallaen 2025.
Knutsen ledet Bodø/Glimt til nok et seriegull i år, og har også imponert stort i Europa.
Prisen gis til den treneren som, etter juryens vurdering, har vist fremragende kvaliteter som coach/trener, og som har oppnådd svært gode resultater, fortrinnsvis internasjonalt, gjennom sitt arbeid med prestasjonsutvikling.
Stian Grimseth (vektløfting), Thorir Hergeirsson (håndball), Siegfried Mazet og Egil Kristiansen (skiskyting), Arild Monsen og Eirik Myhr Nossum, (langrenn), samt Espen Rooth (friidrett) er de andre nominerte.
-
Politikerne opphever snusforbudet i kommunen
Siden 2018 har det ikke vært lov for kommunalt ansatte i Leirfjord kommune å snuse i arbeidstiden.
Det ble den gang vedtatt av et enstemmig kommunestyre.
Men nå har flere skiftet mening. Da politikerne i dag stemte over forslaget om å fjerne forbudet, ble det et klart flertall for. Kun to representater ville ha fortsatt snusforbud, skriver Helgelands Blad.
En av de som ivret for et fortsatt forbud var Linda Laupstad (SV). Hun er selv lærer i kommunen.
– Jeg synes det gir en dårlig signaleffekt at vi skal si at snusbruk er tillatt for ansatte, samtidig som vi skal gå foran som gode eksempler for barn og unge, sa hun ifølge Helgelands Blad.
Pål Andreas Einmo (Sp) var en del av flertallet.
– I dag brukes det mer posesnus og mindre løssnus enn før, og jeg støtter at det skal være opp til hver enkelt å avgjøre når det ikke er mer sjenerende for andre enn det er.
-
Saltenordførere oppgitte over situasjonen på Nordlandsbanen.
Ti ordførere i Salten regionråd er oppgitte over situasjonen på Nordlandsbanen og ber om møte med Samferdselsministeren.
Reisende på fjerntog mellom sør og nord langs Nordlandsbanen er nå henvist til dagtog (nattog vil ikke gå det nærmeste halve året), og strekningen mellom Mo i Rana og Bodø kjøres med buss – over Saltfjellet på vinterstid. Dette skjer midt i en travel reisetid rundt jule- og nyttårshelga. Og situasjonen ser ut til å vedvare, også over påske og inn i turistsesongen.
Situasjonen skyldes mangel på lokomotiver. Dette kan delvis forklares med den tragiske togulykken på Helgeland i oktober, men samtidig er dette en lenge varslet situasjon fordi også de gjenværende lokomotivene er gamle og i dårlig stand, og stadig står inne for reparasjon/ettersyn.
Mens samferdselsministeren for kort tid siden ble kalt inn til Stortinget for å forklare seg om togforsinkelser i hovedstaden, har det vært nokså stille om situasjonen i nord –
Situasjonen påvirker og gir store ulemper for svært mange reisende, særlig nå i ei travel reisetid. familier på tur hjem til jul. Dette gjelder ikke bare reisende til Salten, men også de som skal videre nordover. Det kan også stilles spørsmålstegn ved informasjonen fra SJ/Nord, mener Salten Regionråd..
-
Truet med søksmål, men staten lar seg ikke skremme
– Basert på informasjonen vi har fått i saken per i dag, er det vår foreløpige vurdering at Statnett kunne oppheve reservasjonen av kapasitet i denne saken, sier seksjonssjef i Torfinn Jonassen i Reguleringsmyndigheten for energi (RME) i en pressemelding.
Freyr skulle bygge en batterifabrikk i Mo i Rana med opp mot 1500 arbeidsplasser og hadde søkt om 60 MW til fabrikken.
Så ble planene i Mo i Rana lagt på is, og det ble klart at Freyr heller skulle bygge en fabrikk i USA. Statnett trakk dermed selskapet ut av strømnettkøen, noe Freyr har protestert mot.
Tom Einar Jensen, sjef for Freyr Europa, sa til Rana Blad i november at selskapet ønsker å bruke fabrikken til et datasenter med backup av batterilagring, og at det vil kreve mye kraft.
I oktober kom det også frem at Freyr truer staten med søksmål om de ikke får tilbake kraften.
RME understreker imidlertid at det er viktig at nettselskapene kan stille krav for å opprettholde en reservasjon, også der det ikke ble satt betingelser for reservasjonen i utgangspunktet.
De mener at Freyr ikke har dokumentert at de oppfylte kravene i Svabo Industrinett AS sine kriterier for modenhet.
– Informasjon Freyr har gitt til Statnett og RME underbygger dette. Vår foreløpige vurdering er derfor at det var riktig av Statnett å oppheve reservasjonen, sier Jonassen.
RME tar sikte på å fatte vedtak i saken innen utløpet av mars.
Tirsdag ble det kjent at Morrow batterifabrikk i Arendal får et lån fra staten på 1,5 milliarder kroner.
(©NTB)
-
Mistet lappen etter dette
Det er mye snø i Nordland for tiden, noe som gjør at mange får bilene nedsnødd.
Å kjøre med nedsnødde vinduer er hverken lov eller lurt, og da politiet i Nordland i morgentimene onsdag var ute på patruljering oppdaget de en bil de ikke var imponert over.
– En bil som ikke hadde skrapet tilstrekkelig av rutene. Bare førersiden var kostet litt av, skriver politiet og legger til:
– Bilen fremsto som nediset og snødekt, noe som forhindret tilstrekkelig utsyn.
Føreren, en mann i 20-årene, har nå fått førerkortet midlertidig beslaglagt. Det er også opprettet sak.
Anders Johansen ved politiets operasjonssentral sier til NRK at alle førere må være sikre på at de har godt nok utsyn før de kjører bilen av gårde.
– Man må sørge for at fronten og sidevinduene er skrapet slik at man har utsyn. Er det snøvær og is, gå ut tidligere og ta deg tid til å få det fjernet godt nok.
– Skjer det ofte at dere stopper folk som ikke har vært flinke nok til å skrape?
– Uten å ha statistikk på det kan jeg si at vi tar folk av og til. De som blir tatt risikerer da, som i dette tilfellet, å bli anmeldt, få førerkortet beslaglagt og potensielt miste det over en lengre periode.
-
Glimt blant pengevinnerne i europaligaen – har spilt inn over 170 millioner
Bodø/Glimt-suksessen i europaligaen betaler seg også rent økonomisk. Bare så langt i sesongen har klubben sikret seg snaut 15 millioner euro fra Uefa.
Garantisummen på 14,76 millioner euro tilsvarer 173 millioner kroner etter dagens kurs. Det gir Glimt 10.-plass på listen over hvilke europaligaklubber som har spilt inn mest penger, ifølge en oversikt fra tallknuserne i Football Meets Data.
Bodø-laget startet europaligaen med en fallskjerm på 50 millioner kroner fra mesterligakvalifiseringen og tilsvarende sum i startbeløp i ligaspillet, altså 100 millioner til sammen.
De gule har spilt seks kamper og notert tre seirer, én uavgjort og to tap. Det gir 17,6 millioner kroner i rene premiepenger, mens de også er sikret minst 5,74 millioner for svakeste plassering laget kan ende med på tabellen.
De øvrige millionene stammer fra TV-inntekter og koeffisientmidler basert på prestasjoner i Europa de siste fem og ti årene. Totalt dreier det seg her om 48,9 millioner.
(NTB)
Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51
Neste