Lederne i de tre arbeidstagerorganisasjonene er lei av LO og NHOs fastlåste posisjoner og utspill i mediene. Nå foreslår de treårig IA- avtale med vern av sykelønnen.
Publisert: 08.01.2025 20:38
Kortversjonen
- Lederne i tre arbeidstagerorganisasjoner åpner for en ny treårig IA-avtale for å sikre sykelønnen og skape ro rundt ordningen.
- Striden om IA-avtalen skyldes uenighet om årsakene til sykefravær skal utredes eller om at sykelønnen skal vernes i fire nye år. LO står med støtte fra regjeringen på at full lønn under sykdom skal fredes før avtalen signeres.
- De tre lederne ønsker å gjenoppta forhandlingene umiddelbart for å unngå at konflikten utvides og gjør et kompromiss svært vanskelig.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud mener de siste dagers medieutspill er en «skinndebatt om hvorvidt sykelønnsordningen er truet eller ikke».
– La oss få en IA-avtale på tre år. Da vil det i praksis bli ro rundt sykelønnen i fire år, sier han.
Unio kastet inn dette forslaget på tampen av IA-forhandlingene før de brøt sammen 4. desember. LO står bom fast på vern av full lønn under sykdom i hele fireårsperioden. NHO står fast på at de ikke undertegner en ny avtale som freder ordningen uansett hva nye undersøkelser forteller om årsaken til det høye sykefraværet.
NHO startet forhandlingene med krav om null vern, gikk så til 18 måneders vern og aksepterte helt på tampen to års fredning.
Der står partene fortsatt. Og konflikten splitter arbeidstagersiden. Det kom klart til syne under NRKs Debatten tirsdag: Da sto lederen for YS, Unio og Akademikerne på samme side som de fire arbeidsgiverorganisasjonene NHO, KS, Spekter og Virke mot en enslig LO-leder Peggy Hessen Følsvik på andre siden. Nå vil de ut av konflikten og sikre ny IA-avtale.
– Da må vi må vise forhandlingsvilje. Da må vi også kunne diskutere varigheten av avtalen. Tre år med vern er utrolig mye bedre enn ingen år med vern, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
-Så raskt som mulig
Steffen Handal, leder i Unio, viser til at «alle som sitter i forhandlingene med unntak av én aktør har forlatt våre primære standpunkt».
– Jeg har ikke tenkt å gå til nye forhandlinger med et ultimatum. Det er ikke et godt utgangspunkt, sier han.
– Hva håper dere at LO og NHO svarer på utspillet?
– At de blir med oss til Tonje Brenna. Så raskt som mulig slik at vi ikke sementerer dagens posisjoner. Dette kan ikke fortsette. Jeg er åpen for å se på andre løsninger også, sier Handal.
– Vi må gi og ta alle sammen en slik prosess. Det er det politikkutvikling handler om. Hvis vi skal ha hånden på rattet i denne prosessen, må vi ha vilje til faktisk å forhandle, sier Lyngsnes Randeberg,
– De bør i hvert fall komme til forhandlingsbordet sammen uten fastlåste ultimatum. Så får vi ta diskusjonene i det rommet, sier Skjæggerud.
Han frykter at avstanden mellom partene øker jo lenger tiden går og krangelen fortsetter via mediene. Tirsdag ble det kjent at arbeidsminister Tonje Brenna kaller inn partene til et møte «i slutten av januar».
– Å vente i to uker på et slikt møte høres ikke fornuftig ut. Vi burde møtes i morgen for å ta tak i dette, sier han.
NHO vil forhandle
De tror alle at en treårig avtale i praksis vil verne sykelønnsordningen i minst fire år. Utredninger, forhandlinger og eventuelle lovendringer vil ta minst fem år. Så LO har ikke noe å frykte, mener de. Samtidig avviser de forsøk på å ta ut det betente sykelønnsspørsmålet fra nye IA-forhandlinger.
– Vi må se tiltakene i IA-avtalen i sammenheng med sykelønnsordningen. Hvis de to tingene kobles fra hverandre er det svært uheldig. Jeg ser tendenser til at noen ønsker at sykelønnen skal løses av partipolitikerne og så skal tre trepartssamarbeidet ta seg av alt det andre. Det vil vi ikke godta, sier Steffen Handal.
– Å ta ut sykelønnen av avtalen er ikke en farbar vei. V i trenger ro omkring sykelønnen i tiden vi skal jobbe med dette, sier han.
Unio ønsker å verne sykelønnen og mener at det best skjer som en del av trepartssamarbeidet.
– Det bør statsministeren bidra til ved å peke mot at forhandlinger er veien til målet, istedenfor å bidra til å sementere forhandlingsposisjoner. Det er et eksempel på at partipolitikken nå er i ferd med å overta ensidig en ordning som har vært en viktig pilar i trepartssamarbeidet, sier Handal.
NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom sier det er positivt at de viser forhandlingsvilje.
– Dette innebærer at vi må sette oss ned ved et bord og forhandle. Jeg opplever at LO også er interessert i å møtes og snakkes. Men vi må vite om LO er i forhandlingsmodus, sier hun.
– Er treårig avtale et mulig kompromiss for NHO?
– Vi forhandler ved forhandlingsbordet, sier Melsom.
– LOs posisjon kjent
LO-leder Peggy Hessen Følsvik viser til at partene nå skal tilbake til forhandlingsbordet etter at LO har sett en bevegelse hos arbeidsgiverne på nyåret.
– Jeg er først og fremst glad for at arbeidsminister Tonje Brenna inviterer partene tilbake til forhandlingsbordet, og at NHO og de andre arbeidsgiverne har respondert positivt på det. LOs posisjon er kjent. Vi står opp for sykelønn til alle, og håper at også de andre arbeidstagerorganisasjonene vil være like opptatt som LO av å forsvare sykelønnen, skriver Hessen Følsvik i en e-post.