Forbereder seg på enorme nedbørsmengder: – Helt vilt!

2 weeks ago 13



 PrivatFORBEREDER SEG: Niklas Dahlby Markeng (t.v.), Lise Dahlby og Bjørn Morten Orderløkken forsøkte å holde vannmassene unna da «Hans» rammet nabolaget i fjor. På bildet til høyre er Svein Roar Coldevin (t.h.) med på å forberede en ny klissvåt runde. Foto: Privat

Klimaforsker Bjørn Hallvard Samset (46) har advart lenge, og for Svein Roar Coldevin (54) og naboene i Gjøvik har alvoret skylt over dem for lengst.

søndag 8. september kl. 21:12

Kortversjonen

  • Meteorologisk institutt har utstedt oransje farevarsel for flom i Innlandet mandag og tirsdag.
  • Klimaforsker Bjørn Hallvard Samset mener det bare er å forberede seg på mer ekstremvær i årene som kommer.
  • Svein Roar Coldevin og naboene i Gjøvik forbereder seg på store nedbørsmengder og mulige skader.

Nå regner de med at det blir lite søvn og ekstremt mye vann de to neste dagene.

– Det har vært noen fantastiske dager denne uken med 25–26 grader og deilig sol, men vi har lært å følge med på værmeldingen og vet hva som kommer, sier Coldevin til VG.

For det blir alt annet enn tørt i Torkeskogvegen de kommende dagene. Coldevin bor nemlig i et område med 13 eneboliger og noen rekkehus som har vist seg å være ekstra sårbare for mye nedbør.

Søndag varslet Meteorologisk institutt om at de kraftige nedbørsmengdene sørger for at det er oransje farevarsel - først og fremst i Innlandet - mandag og tirsdag.

Ifølge prognosene kan det komme så mye som 70–80 millimeter regn i løpet av mandagen og tirsdagen i Gjøvik-området.

 PrivatNiklas Dahlby Markeng (t.v.), Knut Markeng og Svein Roar Coldevin forsøker å demme opp i det utsatte nabolaget. Foto: Privat

– Det er helt vilt! Vi må legge en plan, og jeg regner med at det blir et par våkenetter, sier Coldevin som til daglig jobber som lærer på videregående skole.

Gravemaskinhjelp

Ekstremværet «Hans» rammet blant annet Gjøvik hardt da Mjøsa steg voldsomt i fjor. Coldevin og nabolaget fikk en ny runde for et par uker siden. Da ble det dugnad for å begrense skadene da styrtregn sørget for at store vannmasser igjen fosset rundt husveggene.

– Vi har ikke ryddet opp etter de tiltakene vi gjorde i august, og nå må vi forberede oss enda mer. Jeg håper kommunen organiserer med gravemaskiner for å få unna «brask» og stein, forklarer Coldevin.

 Heiko Junge / NTB«HANS»: Store deler av Gjøvik ble voldsomt preget av nedbøren ekstremværet «Hans» fra 7. til 9. august i fjor. Dette bildet ble tatt 11. august 2023. Foto: Heiko Junge / NTB

For nå blir det altså klissvått igjen – i grell kontrast til varmebølgen som har preget store deler av landet de siste dagene.

– Nå har vi hatt en kraftig varmeperiode som kommer av et sterkt høytrykk som har ligget stille over Skandinavia og Nord-Europa. Det påvirkes også trolig av at Middelhavet er skikkelig varmt akkurat nå, som igjen påvirker varmen fra Sør-Europa og nordover. På grunn av den globale oppvarmingen får også Middelhavet mye kraftigere hetebølger enn tidligere.

– Det er en forsmak på hva som virkelig kommer om 10–15 år, sier klimaforsker Bjørn Hallvard Samset til VG.

– Sørover i Europa er det også varslet om at det kan komme voldsomme nedbørsmengder etter hvert, sier Samset.

Bilde av Bjørn Hallvard SamsetBjørn Hallvard Samset

Fysiker og klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning.

De to siste somrene har verdenstemperaturen vært godt over gjennomsnittet. EUs klimatjeneste bekreftet nylig at det var historiens varmeste sommer i Europa og verden, og rekorden fra 2023 ble slått.

– For noen år siden var Stillehavet i en kald fase, som holdt igjen utviklingen litt, men det vippet over i fjor. Dermed blir det enda varmere enn det som er følge av global oppvarming, forklarer Samset.

Varmere luftmasser betyr generelt sett mer nedbør, og ikke minst ekstremvær i form av stormer og kraftige regnskyll.

Coldevin og naboene i Torkeskogvegen er blant dem som nå stadig får merke hva nedbørsmengdene kan føre til.

– Det har vært en del utbygging i området her, og så har det blitt fjernet mye skog. Det har nok vært med på å forsterke problemene. Det var helt ekstremt under «Hans», forklarer han.

– Jeg driver mye med jakt, og ser på nært hold at det er klimaendringer. Det er mindre vilt og fugl i i skogen rundt her. At det har en sammenheng med klimaet er jeg overbevist om, sier Coldevin.

Samset var blant forskerne som tegnet et dystert bilde om klimaendringene i fjor høst.

Sinte e-poster

– Er det noe som likevel har overrasket deg det siste året?

– Jeg blir stadig overrasket av hvor kraftige regnskyllene er når de kommer til Norge - nå nylig i for eksempel Bø i Telemark. Det er ofte litt lokalt, men det kommer enorme mengder på kort tid.

– Det viser hvor intenst det kan bli, og hvor sårbare enkelte steder er.

– Det er vel en del som vil hevde at vær som dette er naturlig, og ikke har noe med klimaendringer å gjøre?

– Målingene viser helt tydelig at ekstremværet nå ikke er naturlige svingninger. Folk i kommentarfeltene kan fnyse så mye de vil, og jeg får de samme sinte e-postene.

– Føler du at klimaforskere blir tatt mer på alvor nå enn for fire-fem år siden?

– Ja, og når det man har sagt faktisk skjer blir det litt enklere. Klimaskepsisen veldig mange steder i verden forsvant for lenge siden, men her i Norge har vi såpass variabelt vær at det tar litt lengre tid.

Nå-00

21°

skyet

Svak vind frå nordøst

3 m/s

18°

skyet

Lett bris frå nordøst

3.5 m/s

00-06

19°

skyet

Svak vind frå nordøst

3.3 m/s

17°

skyet

Lett bris frå nordøst

3.5 m/s

06-12

19°

skyet

18°

kraftig regn

Svak vind frå nordøst

3.2 m/s

Read Entire Article