For mange skader ved elsparkesykling, vi må forebygge bedre

12 hours ago 3



Foto: Alf Roar Rasmussen

Det er for mange skader ved elsparkesykling. Vi må forebygge bedre.

Publisert: 17.07.2025 05:58

Voi Norges kommunikasjonssjef Øystein R. Sundelin går hardt ut mot Aftenposten i et debattinnlegg. Han beskylder avisen for å «bedrive bevisst statistikkmisbruk». Den påståtte «misbruken» går på at han selv ønsker å regne skader pr. kjørte kilometer eller pr. tur, i stedet for å se på antall skader totalt.

Skulle bare mangle

Begge regnemåter kan være nyttige, men når Sundelin skriver setningen «ulykkestallene går faktisk ned», er det definitivt feil. Selv om det er færre skader pr. kjørte kilometer – noe som selvfølgelig er bra – er det uomtvistelig flere mennesker som skader seg i forbindelse med elsparkesykling etter at byrådet i Oslo økte antall tillatte sykler i vår.

Sundelin hevder at bransjen tar ansvar og jobber med skadeforebygging. Det er bra, og det skulle bare mangle. Men det er lite overbevisende at han som eksempel anfører at Voi har utestengt 51 brukere for dårlig adferd i 2025, når saken han viser til handler om utestenging på grunn av feilparkering.

Les også

Ulykkene er en varslet katastrofe

Om Voi på denne måten jobber med å redusere skadefaren for andre trafikanter som faller over feilparkerte elsparkesykler, er det fint. Men hvor mange brukere som er utestengt på grunn av hensynsløs eller farefull kjøring, ruspåvirkning eller lignende, nevnes ikke.

Nesten ingen bruker hjelm

Faktum er at elsparkesykling er forbundet med risiko for til dels betydelige skader, noen så alvorlige at de som skader seg, har behov for rehabilitering ved institusjoner som Sunnaas sykehus. Det er spesielt hodeskader som kan ha slike alvorlige konsekvenser. Noen vil aldri komme helt tilbake til sitt gamle jeg.

Livet til de ofte unge menneskene som pådrar seg slike skader, blir snudd på hodet. Hjelmbruk kan forebygge og redusere alvorlige hodeskader, men som alle kan se i bybildet, er det nesten ingen som bruker hjelm når de kjører elsparkesykkel.

Mange som leier en elsparkesykkel, reflekterer nok lite over hvor potensielt farlig det er

I diskusjonen om hjelmpåbud ved vanlig sykling er et viktig argument mot påbud at sykling gir helsegevinst. Man bør ikke innføre hjelmpåbud hvis det fører til redusert fysisk aktivitet i befolkningen. Elsparkesykling gir ingen slik helsegevinst.

Det appellerer ved sin tilgjengelighet og tilsynelatende enkelhet. Mange som leier en elsparkesykkel, reflekterer nok lite over hvor potensielt farlig det er.

Hvor mange flere må skade seg?

Alle transportmetoder innebærer en risiko for skader. Når det gjelder for eksempel bilkjøring, har man over lang tid jobbet med trafikksikkerhet og klart å redusere antallet og alvorlighetsgraden av skader.

Det er godt mulig at elsparkesykling vil være en fast bestanddel av bymobilitet fremover. Forhåpentlig kan det utvikles til å bli en tryggere måte å reise på. Spørsmålet er hvor mange alvorlig skadede man er villig til å akseptere før man er kommet dit.

Read Entire Article