For enkelt om fleksibel skolestart

1 week ago 11



Publisert: 07.05.2024 09:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Aftenposten slår på lederplass 26. april fast at fleksibel skolestart «ikke er blant mannsutvalgets beste forslag». Vi er overrasket over at avisen så lettvint konkluderer om hvilke tiltak som er de beste for å bedre gutters situasjon.

Aftenposten viser til en studie av effekten av å blande flere alderskull på små skoler, ikke av fleksibel skolestart. Lederen ser også bort fra at barn født sent på året har betydelig høyere risiko for å bli diagnostisert med ADHD og svakere prestasjoner gjennom barne- og ungdomsskolen.

Dette gjelder særlig gutter. Fleksibel skolestart kan bidra til å redusere problemer for barn som ikke er klare for skolen.

Mannsutvalget foreslår å fjerne kravet til sakkyndig vurdering slik at flere kan benytte seg av tilbudet dersom foreldre, kommunen, barnehagen og skolen ønsker det. Dette ser utvalget på som en tilpasning av skolen til eleven og en styrking av elevens rett til tilpasset opplæring.

Aftenposten mener at senere skolestart ikke er en god erstatning for spesialundervisning. Her ser de bort fra at hverken Stoltenbergutvalget eller Nordahl-utvalget fant dokumenterte positive effekter av spesialundervisning på læring. Det problematiseres ikke at over dobbelt så mange gutter som jenter mottar spesialundervisning, at de fleste mottar undervisningen fra en ufaglært, og at segregeringen den medfører, kan bidra til at disse elevene trives dårligere og har svakere relasjoner til medelever.

I Norge er det under 2 prosent som får utsatt skolestart – mot 10 prosent i Danmark. Vi mangler fortsatt kunnskap om effektene av å øke andelen, og Mannsutvalget ønsker derfor at et slikt tiltak utprøves systematisk.

Med de betydelige utfordringene som gutter og barn født sent på året står overfor i dagens skole, er det vanskelig å forstå hvorfor Aftenposten vil låse seg til dagens praksis.

Camilla Stoltenberg

Konsernsjef, Norce, medlem av Mannsutvalget

Martin Flatø

Forsker, Folkehelseinstituttet

Fartein Ask Torvik

Seniorforsker, Folkehelseinstituttet

Read Entire Article