Området i Texas der 82 mennesker mistet livet i flom i helgen, har vært sårbart i mange år. Nå spør folk seg hvorfor de ikke ble advart.
Publisert: 07.07.2025 23:00
Kortversjonen
- 82 mennesker døde i en flom i Texas, der Guadalupe-elven steg åtte meter på 45 minutter.
- Mange fikk ingen advarsel, til tross for områdets sårbarhet. Debatt om manglende varsling blusser opp.
- Forskere kritiserer redusert kapasitet i værvarslingstjenesten. De mener tap av liv kunne vært unngått med bedre varsling.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
82 mennesker er bekreftet omkommet etter den voldsomme flommen som rammet Texas natt til fredag. På bare 45 minutter steg elven Guadalupe åtte meter, noe som førte til at vannmengdene veltet over elvens bredder.
På én kristen sommerleir for jenter er 27 av barna bekreftet omkommet etter at vannet skyllet gjennom leirhyttene. Fortsatt er 10 jenter og en leirleder savnet.
Denne delen av det sentrale Texas er blant USAs mest flomutsatte, skriver Washington Post. I mange år har folk etterlyst bedre varslingssystemer.
Likevel sier mange nå at de ikke fikk noe forvarsel om det voldsomme regnet som var på vei. Hvordan kunne det skje?
Blir fort dramatisk
Flommen begynte med usedvanlig kraftig regn høyt oppe i fjellet i Kerr fylke. På bare noen få timer falt hele 250 millimeter vann. Vannet rant nedover i dalen, der klimaet i utgangspunktet er varmt og tørt.
– 250 millimeter er veldig mye nedbør, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
– Når det kommer så mye regn på en gang, så rekker ikke vannet å renne unna eller infiltreres i bakken. Vannet samles i stedet i elveleier som begynner å stige veldig, veldig fort.
– I slike situasjoner kan det bli ganske dramatisk på kort tid, sier Langsholt.
– Kunne vært unngått
Ved slike plutselige nedbørsmengder er man avhengig av rask varsling for at folk skal komme seg i trygghet i tide. Men natt til fredag var det mange som ikke fikk noe forvarsel om de ventede nedbørsmengdene.
– Det er den biten som gjør vondt. Vi fikk ingen advarsel, sier 60 år gamle Rosalie Castro til Washington Post. Nevøen hennes bodde i campingvogn like ved Guadalupe-elven. Han kom seg i sikkerhet bare fordi hunden begynte å bjeffe, forteller hun.
Flere amerikanske medier stiller seg nå spørsmålet om hvorfor så mange ble tatt på sengen av flommen.
– Jeg tenker at dette kunne vært unngått, sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.
– God varsling handler ikke bare om gode værvarsler, men også at varselet når ut. Her er det nok varslingsapparatet som ikke er godt nok utbygget, sier Benestad.
Manglet beredskap
Store nedbørsmengder er ikke uvanlig i Hill Country, som Kerr fylke ligger i. Allerede i 2015, etter en annen dødelig flom, diskuterte myndighetene i Kerr fylke hvorvidt man skulle investere i et nytt varslingssystem. Det var særlig de mange barne- og ungdomsleirene i området som gjorde at man ønsket bedre systemer, skriver New York Times.
Vanlig praksis var at leirledere muntlig varslet sine kolleger på leirer lenger nedover elven, når de så at vannstanden begynte å stige. Både i 2015 og 2017 vurderte man å installere mer avanserte systemer, med blant annet vannmålere og sirener. Men forslagene strandet fordi budsjettene ikke strakk til.
I stedet valgte man å sende ut varsler til folk på SMS. Men i Hill Country er det ikke alle områder som har god mobildekning, skriver New York Times.
Rasmus Benestad sier at værvarsling krever ressurser. Han påpeker at det amerikanske værvarslingsinstituttet har kuttet mange stillinger. Siden Donald Trump ble president igjen i januar, har National Weather Service mistet rundt 15 prosent av sine ansatte. I tillegg har Forsvarsdepartementet nylig stanset tilgangen på værdata fra amerikanske satellitter.
På toppen av det hele skjedde flommen natt til fredag 4. juli, den amerikanske nasjonaldagen – en fridag. Det kan ha gjort at det var lavere bemanning på stasjonene.
– Jeg tror ikke folk forsto helt hvor viktig værvarslingen er, i hvert fall ikke den administrasjonen som nå styrer i USA.