Flomfare i Sør-Norge – oppjusterer farevarsel til oransje nivå

2 weeks ago 22



Mens store deler av Sør-Norge rammes av kraftige nedbørsmengder, kan innbyggerne i Nord-Norge skvise ut de siste restene av solkremen.

søndag 8. september kl. 11:54

Det oransje farevarselet for deler av Østlandet og sørlig del av Trøndelag gjelder fra mandag morgen, og er ventet å vare frem til tirsdag morgen.

I varselet heter det at det ventes opp mot 60 til 80 millimeter regn i løpet av 24 timer, lokalt kan hende mer. Det er også mulighet for 20 millimeter i timen natt til tirsdag.

I tillegg er det sendt ut gult farevarsel for styrtregn og lyn i deler av Agder, Rogaland og Vestland.

– Det blir en våt start på uken i hele Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt.

Dette betyr farevarslene

Gult

Gule farevarsler sendes ut når det forventes mindre konsekvenser. De fleste vil kunne fortsette sine daglige gjøremål, men de som for eksempel planlegger utendørsaktiviteter, bør være oppmerksomme eller eventuelt holde seg inne.

Oransje

Dette er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden. Sannsynligvis må du forberede deg, og været kan føre til alvorlige skader.

Oransje farevarsel sendes ut når konsekvensene vil bli omfattende for mange mennesker.

Rødt

Rødt farevarsel betyr at situasjonen er ekstrem. Dette farenivået forekommer svært sjelden, og kan føre til store skader.

Røde farevarsler ser du bare når det er forventet at været kan gi ekstreme konsekvenser.

Kilde: Meteorologisk institutt

I Agder og Rogaland er uværet ventet å starte sent søndag kveld. Deretter forflytter været seg nordover langs kyststrøkene i Vestland fylke.

– Det er snakk om styrtregn og mye lyn, men det er store lokale variasjoner. Lokalt er det kraftige byger opp mot 20 millimeter i timen, sier Berger.

I disse områdene er uværet ventet å vare frem til mandag morgen lengst i sør, mens lenger nord på Vestlandet vil det først gi seg utpå formiddagen mandag.

 Meteorologisk institutt/Yr.noFoto: Meteorologisk institutt/Yr.no

Berger advarer særlig mot overvann i tettbygde områder.

– Veier kan bli stengt dersom bekker flommer over. Det kan bli vanskelige kjøreforhold med fare for vannplaning.

Meteorologens beste tips er å holde seg oppdatert, samt å rense dreneringsveier og stikkrenner slik at vannet har best mulig sjans til å renne unna.

– Og ikke reis ut hvis du ikke må.

Anbefalinger ved styrtregn

  • Hold deg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet
  • Følg med på værradar
  • Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker med stor vannføring
  • Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører
  • Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales slik at vannet kan renne unna
  • Sjekk veimeldinger (175.no)
  • Tilpass farten og kjør etter forholdene
  • Unngå unødvendig ferdsel utsatte steder
  • Ikke kjør bil i vann dypere enn 30 cm

    Kilde: Meteorologisk institutt

Opp mot 25 grader

– Det ser ut som at det kan bli ganske varmt, særlig indre strøk i Troms. Det er spesielt mandag som ser desidert varmest ut. Da kan det bli opp mot 25 grader i indre strøk, særlig i dalstrøkene. Men også ut mot kysten kan det bikke over 20 grader, sier vakthavende meteorolog Petter Ekrem hos Meteorologisk institutt i Tromsø.

– Det er fint vær der i dag også?

– Ja, det er ganske varmt. Det kan bikke 20 grader mange plasser, men det blir et ekstra blaff i morgen. Det er varmt for september å være.

 Line Møller / VGTelegrafbukta i Tromsø blir igjen badet i sol. Dette bildet er tatt i slutten av mai i år. Foto: Line Møller / VG

Meteorologen påpeker at det er meldt en del vind fra tirsdag av som kan slå ut på to måter: Enten som varmende fønvind eller den kan gi en avkjølende effekt. Det ser ut som at Nordland er litt bedre skånet for vinden, mens i Finnmark kan det bli opp mot stiv kuling.

– Er det siste rest av sommer i nord nå?

– Det er vanskelig å si, men langtidsprognosen ligger under det som skal skje nå. Så det er nok siste sjans for å få sommervarme før høsten kommer.

Klar for regn?

Her kommer det noen tips for hva du kan gjøre.

Read Entire Article