Flere kvinne-gatenavn i Oslo?

1 week ago 14



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 10.05.2024 01:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Ja, men ikke for enhver pris. Bydel Gamle Oslo skal navnsette en liten gatestump. Bydelen følger oppfordringen om å gi gater og steder kvinnenavn og foreslår «Tilla Valstads gate». Men enkelte gater er det ingen heder å få navnet sitt på – hverken for en mann eller kvinne.

Denne gaten er noen hundre meter lang, og den ligger mellom Schweigaards gate og togsporene. Den overskygges bokstavelig talt av rampene til gangvei og bilvei over jernbanen til Bjørvika – et totalt betongdominert område.

Tilla Valstad brant for at barn og voksne i den fattigste delen av Kristiania skulle komme seg ut i naturen til sol og frisk luft. Hun ble født i 1871, arbeidet ved Vaterland skole fra 1898 til 1920 og bodde i Asker.

Gaten burde ikke få navn etter en person, men ha stedshistorisk forankring. Vi foreslår «Bordtomtgata». Her har det vært bordtomter for plank og tømmer helt tilbake til 1700-tallet til NSB tok over.

Karin Arnesen, nestleder, på vegne av Enerhaugen, Grønland og Tøyen historielag

Read Entire Article