Flere avsporinger med trikken i 2024 enn de fire siste årene til sammen

2 hours ago 4



Men Sporveien tar de nye trikkene i forsvar: – Ikke mer utsatt for avsporing enn andre trikker.

19-trikken av den nye modelltypen SL-18 kræsjet inn i Eplehuset tirsdag. Det er ikke første gang denne trikkemodellen har sporet av skinnene de siste årene. Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten

Publisert: 30.10.2024 05:33

Kortversjonen

Tirsdag sporet en trikk av i Storgata i Oslo og smalt inn i en butikk. Hendelsen er ikke unik.

Aftenposten har fått innsyn i alle trikkeavsporinger de siste fire årene i Oslo.

Tallenes tale er klar: Det har skjedd langt flere trikkeavsporingertrikkeavsporingerNår en trikk går av skinnene og ikke lenger følger sporet. så langt i 2024 enn tidligere år.

  • Siden sommeren 2020 har trikken i Oslo sporet av 15 ganger.
  • Ni av avsporingene har vært med de nye SL-18 trikkeneSL-18 trikkeneEn ny modell av trikker som ble bestilt i 2018 og satt i drift i 2022., som kom på skinnene i januar 2022januar 2022De prøvekjørte i Oslo fra sommeren 2020, men ble først satt i rutedrift fra januar 2022..
Ni av de siste 15 trikkeavsporingene i Oslo-området har vært med de nye SL-18-trikkene, siden juni 2020. Tirsdag var det også den nyeste trikkemodellen som var involvert. Foto: Dan P. Neegaard

Betydelig økning i 2024

Så langt i år har avsporingene med SL-18-trikken skutt fart.

Faktisk har over halvparten av ulykkene de siste fire årene skjedd i 2024.

Noen av dem har skjedd uten passasjerer, men likevel fått konsekvenser for omgivelsene.

Senest 11. oktober i år var det en trikk som sporet av på Grünerløkka og kjørte ned skilt og stolper på fortauet.

I mars var det en trikk som sporet av i en sving ved Stortorvet, ikke langt fra tirsdagens ulykkessted. Det påvirket trafikken i flere timer.

Oversikten Aftenposten har fått innsyn i, viser at de fleste ulykker har skjedd mens trikken har gått i ordinær drift og hatt passasjerer om bord. Avisa Oslo har også omtalt statistikken.

Oslo skiller seg ut

Oslo har i dag tre typer trikker. De kalles SL-79, SL-95 og SL-18, som er forkortelse for Sporvogn Ledd og året de ble bestilt, altså 1979, 1995 og 2018.

SL-79 og SL-95 har henholdsvis to og tre vogner med fleksible ledd mellom. I tillegg har de hjulene og de elektriske motorene festet under vognene i såkalte boggier.

Dette er sett med fire hjul i hver. Disse roterer under vognene og bidrar til mer komfortabel kjøring over svinger og ujevnheter.

Utfordringene med dette er at boggiene tar stor plass og gjør at trikkene ikke kan ha lave gulv.

Dette er forskjellen på de gamle og nye trikkene:

Oslo skiller seg ut fra trikkenett i mange europeiske storbyer ved at det kjøres store trikker i flere smale gater med ganske krappe svinger.

De nye SL-18-trikkene har lave gulv, men for å få til dette er hjulene festet direkte til selve vognene. Det gjør at krappe svinger kan oppleves som mer ubehagelig enn i de eldre trikkene, og vognene er ikke like egnet til dette.

Det har derfor vært nødvendig å bygge om deler av trikkenettet for at SL-18 skal kunne kjøre på det.

Sporveien forsvarer trikken

Det er SporveienSporveienSelskapet som driver trikkene og t-banen i Oslo. som har delt oversikten med Aftenposten. Sporveien mener flere av avsporingene kan knyttes til «de nye trikkenes leveranse- og innkjøringsprosess».

– De nye trikkene er ikke mer utsatt for avsporing enn andre trikker, sier kommunikasjonsansvarlig i Sporveien, Tone Tuhus.

Hun viser til at de gamle trikkene gradvis er faset ut i denne perioden, og at den nye trikken har tatt over store deler av trikketilbudet.

– Sporveien er opptatt av at det skal være trygt å sikkert å kjøre med trikken, og vi bistår med all vår ekspertise og kompetanse for å få klarhet i dagens hendelsesforløp, sier kommunikasjonsansvarlig Tone Tuhus. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

– Det er for tidlig å konkludere med om det er noen sammenheng mellom hendelsene i oversikten og dagens hendelse, sier Tuhus.

Tirsdagens ulykke skal granskes, og Sporveien bistår HavarikommisjonenHavarikommisjonenEn statlig kommisjon som undersøker ulykker og alvorlige hendelser innen transportsektoren for å finne årsaker og forhindre fremtidige ulykker. og involverte myndigheter.

– Vi har respekt for prosessen og tiden det tar og avventer konklusjonene av undersøkelsene før vi uttaler oss nærmere om hendelsesforløpet, sier Tuhus.

Aftenposten har spurt Sporveien hvordan de da kan slå fast allerede nå at de nye trikkene ikke er mer utsatt for avsporing. Sporveien har så langt ikke svart.

Read Entire Article