Flammene lyser opp himmelen over Aten – sykehus blir evakuert

1 month ago 23



Publisert: 12.08.2024 08:12 | Oppdatert: 12.08.2024 08:28

I tillegg til de flere tusen menneskene som ble beordret evakuert fra minst åtte landsbyer søndag, evakueres nå også flere andre lokalsamfunn i utkanten av den greske hovedstaden.

Litt over klokken 5 i morges fikk innbyggerne i Nea Penteli og Palaia Penteli evakueringsvarsel, ifølge den greske avisen Ekathimerini. Kort tid senere ble det også sendt varsel til innbyggerne i Drafi, Dioni, Damarasi, Daou Penteli, Anatoli og Agios Spiridonas.

En rekke andre landsbyer bes om å være beredt på å evakuere på kort varsel.

To sykehus evakuert

– Sivilforsvaret kjempet hardt mot flammene gjennom natten, men til tross for en enorm menneskelig innsats har brannen spredt seg raskt, sier talsperson Vassilis Vathrakogiannis i brannvesenet.

– Brannen har nådd fjellet Pentelikon og er på vei mot landsbyen Penteli, sier han.

Ved daggry mandag ble to sykehus i Penteli evakuert, et militærsykehus og et barnesykehus, ifølge Vathrakogiannis.

Flammene har allerede slukt trær, hus og kjøretøy, og svart røyk ligger tungt over landsbyene.

Brannvesenet satt inn 510 brannmenn og 152 brannbiler i innsatsen, og ved daggry begynte også 29 brannfly en slokningsinnsats.

Dette bildet, som er tatt søndag, viser røyken fra en av brannene over Aten. Akropolis i forgrunnen. Foto: Elias Marcou / Reuters / NTB

Statsministeren avlyste ferien

«Skogbrann nær deg. Følg instruksjonene fra myndighetene», heter det i en SMS sendt ut til folk i Attika-regionen, som blant annet indikerer i hvilken retning folk skal flykte.

Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis avbrøt ferien og returnerte til Aten søndag kveld for å håndtere krisen.

Brannvesenet klarte søndag å få kontroll på 33 av 40 skogbranner som hadde brutt ut det siste døgnet, men sliter med å få kontroll på de resterende sju.

– Alt brenner

Innbyggere i historiske Marathon, en småby 40 kilometer øst for Aten, var blant dem som ble beordret evakuert søndag.

– Alt brenner. Jeg har 200 oliventrær, men nå er de borte, forteller 48 år gamle Giorgos Tsevas fra landsbyen Polydendri.

Allerede lørdag advarte Hellas' minister for klimakrise og sivilberedskap, Vassilis Kikilias, om skogbrannbrannfare i halve landet som følge av tørke, sterk vind og høye temperaturer.

Hundrevis av skogbranner har brutt ut over hele Hellas denne sommeren, som nettopp registrerte sin varmeste juni og juli noensinne. Vinteren som var, er også den varmeste greske meteorologer har registrert.

Read Entire Article