Fire av ti elbiler gikk kortere enn oppgitt. Én gikk mye lenger

4 weeks ago 27



Foto: NAF

Amerikansk i topp og bunn i NAF og Motors rekkeviddetest. – Urovekkende at så mange biler går kortere enn produsentens egne tall, mener Forbrukerrådet.

  • Geir Amundsen

Publisert: 11.06.2025 15:31

Alle som har kjørt elbil, vet at rekkevidden påvirkes av en rekke forhold som vei, føreforhold og ikke minst utetemperaturen. Det er en grunn til at bilprodusentene oppgir rekkevidde «opptil».

– Det er likevel urovekkende at så mange biler går kortere enn produsentens egne tall, sier seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet i en kommentar til NAF og Motors nylig gjennomførte rekkeviddetest.

I testen som ble gjennomført i begynnelsen av juni:

  • Oppnådde 15 av 27 biler kortere rekkevidde enn produsentene selv oppgir.
  • Noterte åtte av bilene et negativt avvik på 4–5 prosent.
  • Oppnådde bilen som topper testtabellen (se lenger ned i saken) 11,4 prosent flere kilometer enn oppgitt.
  • Kjørte de 27 bilene i snitt 1 prosent lengre enn oppgitt.
  • Fikk bilen som gikk lengst av alle med 832 kilometer, Lucid Air, det største negative avviket på 13,3 prosent.

Den amerikanske elbilprodusenten Lucid Motors, som oppgir rekkevidden på sin elektriske doning til å være inntil 960 km, har ingen kommentar til avviket.

Verdt å merke seg er at de såkalte WLTPWLTPWorldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure, en standardisert metode for å måle drivstofforbruk, CO2-utslipp og rekkevidde for biler under laboratorieforhold.-målingene, som ligger til grunn for bilprodusentenes oppgitte rekkeviddetall, gjennomføres i laboratorium ved 23 varmegrader.

Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, forklarer i en e-post at årets test gikk i relativt kjølig og til dels vått vær med temperaturer mellom 7 og 17 grader.

– Lucid Air som kjørte lengst, hadde helt ned i 5 grader da det nærmet seg slutten. I tillegg var det kraftig regnvær på fjellet rundt Atnasjøen som særlig Lucid fikk mest av. Dette forklarer noe av at denne bilen hadde størst negativt avvik.

På fem år har bilene som testes i NAF og Motors elbiltester, i snitt fått 200 kilometer lengre rekkevidde. Det betyr at de aller fleste bilene i årets test kan kjøre Oslo og Trondheim uten å lade.

Hvor viktig er rekkevidde for deg? Svar nederst i saken!

Vil hjelpe bilkjøperne

Sødal understreker at NAF gjør denne testen for å hjelpe bilkjøperne, og mener avviket i rekkevidde er viktig i valget av bil.

– Det som overrasket oss mest i årets test, er at så mange biler faktisk kjørte lenger enn oppgitt rekkevidde i relativt kjølig og delvis vått vær.

At rekkevidden avviker litt i NAFs test, bør man ikke legge så mye i, mener Unni Berge, som er leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Elbilforeningen.

– Våre egne tester viser at elbiler flest ligger omtrent på WLTP-rekkevidden eller bedre i sommerhalvåret, skriver Berge i en e-post til oss, og peker på at kjølig vær og regnbyger påvirker rekkevidden negativt.

– Kan sette forbrukerne sjakk matt

– Siden bilene markedsføres med «inntil» oppgitt rekkevidde, står forbrukerne ofte sjakk matt når rekkevidden i praksis er lavere, sier Iversen i Forbrukerrådet.

Han opplyser at betydelige avvik mellom oppgitt og faktisk rekkevidde likevel kan gi rettigheter, men at det kan være vanskelig å bevise.

Forbrukerrådet oppfordrer ferske elbilkunder til å sette seg nøye inn i både rekkevidde og ladehastighet for bilene de vurderer.

– Også når det gjelder ladehastighet, er det ofte store avvik mellom det som oppgis, og det du faktisk opplever på hurtigladestasjoner, minner Iversen om.

Elbilforeningens råd er å velge bil etter behov.

– Rekkevidde er selvsagt relevant, men vi vil også særlig anbefale forbrukere å sjekke hvordan bilene gjør det vinterstid, mulighet for forvarming og hvordan ladefarten er, sier Berge i Elbilforeningen.

Hva mener du?

Hvor viktig er rekkevidde når du skal velge elbil?

Helt avgjørende

Ganske viktig

Lite, velger heller en rimeligere modellversjon med lavere rekkevidde

De fleste elbiler går langt nok for mitt bruk

Vet ikke

Read Entire Article