Fikk tidenes 17.mai-surprise

5 hours ago 2



Det slitte trebordet i guttekollektivet i Hegdehaugsveien er dekket med hvit duk, pappkrus og -begre til 17. mai-frokost.

En dresskledd Heritier Mufano har bare vært litt over to år i Norge, og får beskjed om å sette seg øverst ved bordet.

Foran ham står stivpyntede unge menn med midtskill og flagg i hendene. For før champagnen skal sprettes får Mufano et brev i hånden. Han skal få æren til å holde en frokosttale, skrevet av noen andre.

Bilde av Heritier MufanoHeritier Mufano

Tiktoker og flyktning

Flere av guttene fisker mobilen diskre opp fra lommen, for det neste som skal skje skal dokumenteres fra A til Å.

Hvert ord blir lest opp sakte med omhu. Selv om Mufano forstår alt, er det norske språket ikke alltid like overkommelig for en flyktning fra Kongo.

«Kjære Mufano, vi håper du bærer denne bunaden med stolthet slik vi gjør, og at den vil minne deg om oss, dine venner i Norge, som et tegn på vårt vennskap. Hipp, hipp!»

Perfekt timet på siste punktum, kommer Jens Justnæs (25) inn rommet med en splitter ny festdrakt til en hoppende glad Mufano som kaster dressjakken i været og river løs slipset til stor jubel.

– Jeg så folk som er veldig glad i meg, og som smilte rundt meg. Jeg hadde lyst til å klemme alle sammen. Jeg følte at jeg er veldig glad i Norge. Her kan jeg bli, sier Mufano om nasjonaldagen i 2023.

– Og jeg tror den kommer til å få en plass i Nasjonalmuseet en gang. Bunaden min! Sier han med stor selvtillit.

Gutta mekker gruppespleis

I flere uker i forveien planla Jens og brødrene Lars Anton (24) og Josva T. Ringøen Baller (26) med resten av gjengen den helt spesielle vennskapsgaven.

For nå skulle Mufano få det siste han manglet for å «bli helt norsk».

Det forteller tre av guttene som møter VG i den samme leiligheten, to uker før årets 17. mai-feiring.

– Jeg ble veldig rørt, fordi jeg følte de sa «Velkommen til Norge, velkommen hjem», sier Mufano.

37 av Mufanos norske venner, eller «gutta», spleiset på en festdrakt til sin nye venn fra Kongo. Jens tok ansvar for å skaffe festdrakten, sko og tilbehør, samt tromme sammen en gruppechat på Facebook.

Bilde av Jens Justnæs (25)Jens Justnæs (25)

Kompis og «fæffa»-gutt

Han sendte ut denne meldingen:

«Vår gode venn Mufano inviterer jo til afrikansk måltid. Og han ønsker seg bunad til 17. mai, tenker vi kan koste på ham en norsk festdrakt i det minste. Her er det bare å samle venner. Så blir gaven billigere. #MakeMufanoNorwegian».

 Xueqi Pang / VG (alle foto)Fordi VG skal komme på besøk, låner Jens bort uret og sølvtøyet sitt til Mufano så han blir ekstra fin på bildene. Foto: Xueqi Pang / VG (alle foto)

Og den utelukkende positive responsen rant inn raskt:

«Klasse initiativ!», svarte en kompis som heter Øystein.

«Hylle det! Eg e skamdown!», skrev Mats.

Også flere damer kastet seg på.

«Nydelig! Jeg er med» var reaksjonen til Thea.

 Privat / SkjermbildeFoto: Privat / Skjermbilde

– Men det skal være sagt at det var gutta, først og fremst! tøyser Josva.

– Ja, fæffa-gutter! legger Mufano til.

Vennskapet mellom Mufano og gutta (og jentene) startet noen år tidligere.

Mufano ble kontaktet av VG for to år siden, men visste da ikke hva VG var. Nå får han endelig dele historien med oss.Mufano ble kontaktet av VG for to år siden, men visste da ikke hva VG var. Nå får han endelig dele historien med oss.

Fra fem jeans til 150 venner

I 2021 kom han til Norge. I et halvt år vandret han i et corona-stengt land uten venner.

En dag tok han kontakt med en mentor i Uganda, som satte ham i kontakt med en familie mentoren kjente. Det var slik Mufano møtte Josva og Lars Anton.

– Én time etter jeg møtte Josva, sa han: «Nå fremover er alle mine venner dine venner», forteller Mufano.

Bilde av Josva Torrey Ringøen Baller (26)Josva Torrey Ringøen Baller (26)

Kompis og «fæffa»-gutt

For Josva og Mufano hadde avgjørende ting tilfelles, nemlig deres tro på Jesus.

– Jeg inviterte Mufano i bursdagen min, inn i vennegjengen og i kirken vår, forteller Josva.

Han og lillebroren Lars Anton har dessuten store deler av livet bodd i Etiopia, hvor familien drev forretning, bistand og misjonsarbeid.

Bilde av Lars Anton Ringøen Baller (24)Lars Anton Ringøen Baller (24)

Kompis og «fæffa»-gutt

– Jeg elsker Mufano. Jeg har kjent ham snart i fem år. Da vi møttes, så kunne han knapt si: «Hei, jeg heter Mufano», og det var veldig gebrokkent og ingen flyt. Nå studerer han statsvitenskap på norsk, sier Josva.

– Hvordan møter en tilsynelatende helt fremmed innvandrer på en så stor og varm vennegjeng?

– Mufano er en utrolig lett fyr å introdusere. Et av mine favorittsitater som jeg tror vi alle kan bli flinkere på, er: «Den beste gaven du kan gi en venn, det er en annen venn».

Mufano får god hjelp av kompisene sine når festdrakten skal på.Mufano får god hjelp av kompisene sine når festdrakten skal på.

Lars Anton bryter inn og sier at de må fortelle historien om «fem jeans».

Ifølge ham gikk Mufano rundt i vinterstid med fem par jeans fordi han var så kald.

– Han måtte liksom bare vugge fra side til side for å komme seg fremover. Det var jo helt vilt! Da sa Josva: «Har du ikke hørt om ull?», og Mufano svarte: «Ull, hva er det for noe?», forteller Lars Anton og ler.

– Josva og kona ga meg ullundertøy i gave. De sa: «Du kan ikke holde på sånn, du kan jo ikke løpe engang!» Det er en av de beste gavene jeg har fått, sier Mufano.

– Han sov med ullundertøy hver natt! Før det pleide han å sove i fem jeans, tøyser Josva.

Gikk viralt på TikTok

Videoen av festdrakten ble senere lagt ut på TikTok og fikk over 720.000 visninger til stor glede for mange som hyllet overraskelsen i kommentarfeltet.

– Det var utrolig vakkert. Det er jo ren glede. Å se noen du er glad i bli skikkelig glad er utrolig rørende, sier Josva.

I dag er Mufano blitt en tiktoker, kjent som «MufanoForNorge».

Han er mest kjent for videoer om Norge, nordmenn og hans møter med norsk kultur. Han står ofte på ski, og har forkjærlighet for isbjørner.

Mufano har også tidligere åpnet opp om rasismen han har opplevd i kommentarfeltet i VG.

Kompisene gliser stolt over at Mufano har blitt et kjent fjes i sosiale medier.

–⁠ Han treffer på kornet på hvordan han kan være morsom. Noen burde lage en TV-serie, dokumentarserie, et eller annet, med Mufano. Han har hatt et tøft liv, og det har ikke vært bare-bare, men han har gitt gass og hatt Jesus i hjertet, sier Josva.

– Jeg har ikke så mange venner som er flerkulturelle, og jeg har tenkt litt på hvordan man kan skape samlingspunkter for våre nye landsmenn, sier Josva (t.v.) til VG.– Jeg har ikke så mange venner som er flerkulturelle, og jeg har tenkt litt på hvordan man kan skape samlingspunkter for våre nye landsmenn, sier Josva (t.v.) til VG.

En oppfordring til norske guttegjenger

Mufano mener at et problem som begrenser integrering i Norge er at folk møter innvandrere med mistillit, og at de er nødt til å gjøre seg fortjent til tilliten.

Josva sier til VG at dette er hans viktigste budskap:

– Det må komme fra begge sider. Vi som er født og oppvokst i Norge må strekke ut en hånd og være villig til å inkludere og elske, sier Josva.

Hver 17.mai stiller Mufano med guttekoret «Rusk i Halsen» opp ved slottsparken for å heie på barnetoget med sang. – Vi øver og fremfører én dag i året, forteller Jens.Hver 17.mai stiller Mufano med guttekoret «Rusk i Halsen» opp ved slottsparken for å heie på barnetoget med sang. – Vi øver og fremfører én dag i året, forteller Jens.

– Og de nye landsmennene våre må også være villige til å ta initiativ, til å bli med, og ikke være redde for å snakke norsk, sånn som Mufano.

Av egen erfaring mener Josva at nordmenn må ut av komfortsonen.

– Det er for noen kjempeukomfortabelt at man plutselig skal ha med noen som ikke snakker bra norsk, spiser annen mat, eller har en annen kultur. Vi er alt for dårlige på å strekke ut en hånd.

Han henter en nyfunnen metafor fra sitt møte med Mufano:

– Hvem i ditt miljø, eller de rundt deg på butikken, studert med eller noen som er ensom og alene, hvem kan du strekke ut en hånd til? Hvem kan du gi et ullundertøy til?

– Det er sikkert noen som leser denne teksten og tenker «Wow, jeg skulle ønske jeg hadde sånne venner», som kanskje føler seg ensomme. Hva er deres råd til dem?

– Det kan du skrive: Hvis noen trenger noen å henge med, eller spille fotball, eller hva som helst; så kan du legge inn våre numre på slutten av artikkelen, sier Josva.

Mufano er helt enig med kompisen sin.

– Jeg har fått venner gjennom mine venner. Men jeg har også vært med på å dele de vennene som jeg har fått. Det er veldig viktig hvis vi skal bygge et flerkulturelt samfunn. Som Josva sier: Den beste gaven man kan gi til en venn, det er en annen venn.

Tips meg

Bilde av Xueqi Pang

Journalist og fotograf

Jeg er opptatt av saker som engasjerer unge. Skriver mest om flerkulturell identitet, samfunn, popkultur og trender. Du når meg på e-post. Tips meg gjerne.

Read Entire Article