Ferie­paradis i flammer

1 month ago 27



Tusenvis av mennesker er nå på flukt fra brannene som herjer utenfor Aten.

onsdag 14. august kl. 00:45

Kraftige vindkast har ført til at de voldsomme brannene rundt den greske hovedstaden har feid gjennom uttørkede områder og inn i noen av byens forsteder. Mandag ba den greske regjeringen EU om hjelp.

Så langt er det meldt om ett dødsfall og 66 har fått behandling for brannskader. I tillegg til de mange tusen som er evakuert, reddes også kjæledyr fra brannene. Flammer på opptil 25 meter i høyden etterlater utbrente skall av boliger, bedrifter, butikker og biler.

17 helikoptre og store styrker fra brannvesen kjemper mot brannene. Frankrike, Italia, Tsjekkia, Romania, Serbia og Tyrkia melder at de sender hundrevis av brannmannskaper sammen med brannbiler, helikoptre og tankbiler for å hjelpe greske myndigheter.

Innbyggere i byen Penteli fortviler i det de må evakuere fra hjemstedet sitt. I forstaden Vrilissia forteller 65 år gamle Sakis Morfis at han har mistet alt.

– Ikke på en million år trodde jeg at det skulle brenne her. Vi er uten klær, penger, alt ble brent inne i huset, sier han til NTB.

En enorm røyksky har hengt over Aten, og aske har dekket veier, balkonger og hustak i byen. Det tørre landskapet rundt hovedstaden, i tillegg til vind, har gjort slukningsarbeidet svært vanskelig. Juni og juli var de varmeste månedene noensinne i Hellas.

– Brannmenn har jobbet for fullt i flere måneder, sa Nikos Lavranos, leder for brannvesenet i Hellas, til nyhetsbyrået AP i dag. – De er utslitte, fortalte han.

I tillegg til brannmannskaper og redningsarbeidere, har sivile deltatt i kampen mot brannene i forsøk på å redde sine hus og eiendeler.

– Vinden blåser først i den ene retningen og deretter i den andre, sa Spyros Gorilas, bosatt i Dioni. Han spylte huset sitt med vann for å redde det fra flammene.

– Røyken var kvelende. Du kunne ikke se. Øynene dine var fulle av tårer. Du kunne ikke puste. Selv helikopteret som slukker fra himmelen kunne man ikke se. Du kunne bare høre det, fortalte han til AP tirsdag.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / AFP / NTB, Alexandros Avramidis / Reuters / NTB, Stelios Misinas / Reuters / NTB, GEORGE VITSARAS / EPA / NTB, Aggelos Barai / AP / NTB, Petros Giannakouris / AP / NTB, Elias Marcou / Reuters / NTB

Publisert: 14.08.24 kl. 00:45

Relaterte emner

Read Entire Article