Familien om drepte Aysenur (26): – En solstråle

1 week ago 10



Kortversjonen

  • Familien til Aysenur Ezgi Eygi krever en uavhengig etterforskning etter at hun ble skutt og drept under en demonstrasjon på Vestbredden.
  • FN støtter kravet.
  • Eygi var en menneskerettighetsaktivist med tilknytning til International Solidarity Movement (ISM).
  • Både amerikanske og tyrkiske myndigheter fordømmer drapet.

– Hun var snill, modig, støttende og en solstråle, skriver familien i en uttalelse på Instagram.

Det melder Sky News.

Familien forteller videre at de befinner seg i en tilstand av sjokk og sorg etter hendelsen.

26-åringen var både amerikansk og tyrkisk statsborger. Hun etterlater seg en ektemann.

  • Aysenur Ezgi Eygi døde fredag 5. september etter å ha blitt skutt i hodet under en demonstrasjon på Vestbredden.
  • Hun deltok i en protest mot utvidelse av israelske bosetninger i landsbyen Beita, sør for Nablus, da hun ble skutt og drept.

Israelske myndigheter hevder at soldater svarte med ild mot «voldelig aktivitet» og at Eygi «kastet stein mot styrkene og utgjorde en trussel mot dem».

FN: – Sivile må beskyttes

Familien til den avdøde 26-åringen hevder derimot at hun ble «unødvendig, ulovlig og voldelig» drept av det israelske militæret (IDF).

Nå krever familien en uavhengig etterforskning av dødsfallet.

Også FN krever full etterforskning av hendelsen, og at de ansvarlige blir stilt til ansvar.

– Sivile må beskyttes til enhver tid, sier talsperson for FNs generalsekretær, Stéphane Dujarric i en uttalelse.

 PrivatFoto: Privat

Tredje drepte ISM-aktivisten

Aysenur Ezgi Gygi jobbet som frivillig i International Solidarity Movement (ISM) og beskrives som en lidenskapelig menneskerettighetsaktivist av familien.

De minnes avdøde som «sterk, vakker og omsorgsfull».

  • Eygi er den tredje ISM-aktivisten som har blitt drept siden 2000.
  • Amerikanske Rachel Corsie og britiske Tom Hurndall, som ble drept av israelske styrker i Gaza våren 2003, var også begge ISM-aktivister.

Aysenur fylte nylig 26 og ble uteksaminert fra Universitetet i Washington for tre måneder siden. Der studerte hun psykologi og Midtøsten-studier.

Ifølge familien ønsket hun å reise til Vestbredden i solidaritet med palestinske sivile som påvirkes i konflikten mellom Israel og Hamas.

Internasjonale reaksjoner

Det hvite hus har uttalt at amerikanske myndigheter er «dypt bekymret» over drapet og at de har bedt Israel om å iverksette etterforskning.

Utenriksminister Antony Blinken har omtalt hendelsen som et «tragisk tap» og understreket at amerikanske myndighetspersone jobber «intenst» med å få klarhet i fakta.

  AFPI SORG: Kolleger av Aysenur Ezgi Eygi reagerer sterkt etter å ha fått høre om hennes bortgang. Foto: AFP

Tyrkia omtaler drapet som et «mord». President Tayyip Erdogan har uttalt at han vil jobbe for å hindre Israel i å fortsette «okkupasjonen og folkemordet».

Israel på sin side nekter for at deres inngrep på palestinsk territorium er folkemord.

Vitner bekrefter drapet

Israelske Jonathan Pollak – som deltok i fredagens demonstrasjoner – forteller ifølge Sky News at skuddene falt etter at en gruppe palestinere og internasjonale aktivister samlet seg på en bakketopp utenfor byen Beita.

Derfra hadde de utsikt over israelske bosetninger.

Ifølge Pollak skal israelske soldater ha benyttet tåregass og skutt fra tak mot palestinere som kastet stein, skriver Sky News

Etter en tid skal de også ha avfyrt skudd i retning gruppen.

 JAAFAR ASHTIYEH / AFP / NTBDØD: Kroppen til Aysenur Ezgi Eygi (26) på sykehusets avdeling for døde morgenen etter at hun ble drept på Vestbredden. Foto: JAAFAR ASHTIYEH / AFP / NTB

En annen aktivist fra ISM, Mariam Dag, hevder også at hun så en israelsk soldat på et tak og deretter hørte to skudd før blod begynte å strømme fra nå avdøde Aysenur Ezgi Gygis hode.

Også to navngitte leger har bekreftet overfor nyhetsbyrået AP at aktivisten ble skutt i hodet.

ISM hevder at 17 palestinere har blitt drept av israelske styrker under de ukentlige protestaksjonene i Beita siden mars 2020,

– Bønnfalt henne om å ikke dra

Aria Fani, professor i Midtøsten-studier ved University of Washington i byen Seattle, skal ha frarådet studenten sin mot å dra til Vestbredden.

– Jeg bønnfalt henne om å ikke dra, men hun hadde denne dype overbevisningen om at hun ønsket å delta og være vitne til undertrykkingen av (det palestinske, journ.anm.) folket, sier Fani til The Guardian.

Professoren skal ha snakket med Eygi senest bare timer før hun ble drept.

Han forteller til den britiske storavisen at han selv deltok i protestaksjoner på Vestbredden i 2013 og at han derfor ikke hadde mye å stille opp med når han prøvde å overbevise studenten sin om å ikke gjøre det samme.

– Hun bekjempet urettferdighet uansett hvor den skjedde.

Økende press

Presset mot statsminister Benjamin Netanyahu har økt den siste tiden, både fra innsiden og utsiden.

Første helgen i september trakk flere hundretusen demonstranter ut i gatene i Tel Aviv med krav om at regjeringen umiddelbart måtte inngå en våpenhvileavtale.

Landsorganisasjonen Histadrut i Israel erklærte generalstreik sist mandag.

 Ohad Zwigenberg / APFoto: Ohad Zwigenberg / AP

The Washington Post skriver at USA planlegger å presentere en «take it or leave it»-avtaletekst der Israel stilles overfor et ultimatum.

Dette skal amerikanske myndigheter ha diskutert med Egypt og Qatar. Ifølge den amerikanske storavisen er tanken bak at det ikke nytter å forhandle stort lenger.

Visepresident og presidentkandidat Kamala Harris (59) har vært tydelig på at det haster å få på plass en våpenhvileavtale.

Se video: Slik jobber VG med krigen på Gaza

Les også

Read Entire Article