– Familieseriene har erstattet behovet som såpeoperaene fylte før. De fokuserer på mye av det samme; familierelasjoner, intriger, fødsler, giftermål og skilsmisser.
Det sier medieforsker og seniorrådgiver i Kulturdirektoratet Gry Cecilie Rustad.
Hun er realityentusiast og har tidligere forsket på «Paradise Hotel». Ifølge Rustad har det blitt laget flere reality- og dokumentarserier om kjente familier de siste årene.
– Det er veldig viktig å finne de riktige familiene. Det man ser fungerer er jo gjerne familier som er rike, mektige og kjente fra før.
Nylig bikket NRKs «Familien Nerdrum» én million seere.
TV 2 på sin side gjør kjempesuksess med «Alle elsker David». En serie om familien til kjendismanager David Eriksen, som akkurat nå er inne i sin sjette sesong.
Familien til Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand har også hatt TV-kamera på slep i flere sesonger. Og serien om løpefamilien Ingebrigtsen, som ble avpublisert i fjor, har gått på NRK i en årrekke.
Hvilken familie er neste ut?
NRK tok en ringerunde til medlemmer av norske kjendisfamilier.
– Jeg elsker «The Maurstads». Jeg synes det er en helt fantastisk gjeng, sier gründer, samfunnsdebattant og kjendisdatter Isabelle Ringnes.
Mer om Ringnes-familien senere. Men først til familien som både Isabelle Ringnes og andre mener burde hatt sin egen serie.
Maurstad-familien
Familien Maurstad har allerede stilt opp sammen i «Sofa» på TV 2, og fått oppmerksomhet for julekortene de lager.
I 2023 kledde de seg til og med ut som verdens mest berømte realityfamilie på julekortet sitt:
Nemlig Kardashians-klanen.
– Kunne «The Maurstads» blitt en realitet?
– Jeg tror i hvert fall at hvis vi blir spurt, så stiller vi. Jeg tror ikke det er noen av oss som kommer til å sette seg på bakbeina, sier Aslak Maurstad.
– Så dere har ikke fått spørsmål å få egen TV-serie ennå?
– Jeg kan aldri si ja eller nei til hva jeg er med på, i tilfelle folk begynner å bruke elimineringsmetoden.
– Så det er ikke sånn at Maurstad-familien allerede er i gang med å spille inn egen serie?
– Jeg skal ikke 100 prosent avkrefte det. Men jeg skal heller ikke bekrefte det.
Løke-familien
– Har familien Løke fått tilbud om egen serie?
– Vi har ikke fått tilbud om akkurat det. Men både jeg og Heidi får forespørsler om å bli med på reality hvert eneste år, og flere av tilbudene går ut på at vi skal delta sammen.
– Kan det komme en serie om familien Løke?
– Det kan fort skje det. Vi er jo en stor familie med masse drama. Men det blir ikke noe Kardashian-stil her. Vi er knallharde.
Bollestad-familien
– Har familien Bollestad fått tilbud om egen serie?
– Det kom et spørsmål en gang, men det var ikke aktuelt.
– Du og mannen din har vært med i «Sofa» på TV 2, kunne dere stilt opp i flere programmer?
– Jan Frode og jeg får forespørsler, og jeg alene. Det er ikke alt vi takker ja til. Når det gjelder hele familien så er jeg sikker på at ikke alle vil være med på det.
Skolmen-familien
– Har familien Skolmen fått tilbud om egen serie?
– Nei, ikke egen reality-serie. Men jeg og Christian (Skolmen, red.anm.) har blitt spurt en del om å være på forskjellige ting sammen. Det har ikke han hatt lyst til, men jeg er jo en litt annen type. Jeg synes det bare er gøy å by på.
– Kan familien Skolmen bli den neste TV-familien?
– Ja, hvorfor ikke? Det er litt artig at du spør, for vi har akkurat pitchet inn en liten snutt av familien Skolmen, som vi håper noen kanaler kanskje synes kan være interessant.
Ringnes-familien
– Har familien Ringnes fått tilbud om egen serie?
– Jeg har blitt spurt av noen ulike folk innenfor TV-bransjen om vi hadde vært interessert i noe sånt noe. Men de samtalene har blitt parkert ganske tidlig.
– Hvorfor ble samtalene parkert?
– Hvis man skal gå inn i en sånn type prosess med en TV-kanal, så må det være prisgitt at alle i familien er komfortable med det og ønsker det. Det har ikke vært tilfellet hos oss.
– Kan gi grobunn for uro og usikkerhet
Mange takler offentlig eksponering godt, men for en del fører det også med seg noen utfordringer, sier psykolog Inger-Johanne Borch Rove.
Hun har utøvere innen kunst, kultur og idrett, influensere – og apparatet rundt dem, som klienter.
– For mange blir det vanskelig når det blir et uklart skille mellom hvem man er som offentlig person på jobb, og som privatperson. Man vet rett og slett ikke helt hvem man er, og hvilken rolle man er i, og det kan jo naturlig nok gi grobunn for uro og usikkerhet.
Borch Rove mener man må være ekstra bevisst når barn er involvert.
– De er jo sårbare og klarer kanskje i enda mindre grad å forutse konsekvensene av hva de er med på, og ikke minst hvordan kan oppleves for dem i ettertid.
TV-kanalene holder døra på gløtt
For å få eget program må man bli satset på av en TV-kanal eller en strømmetjeneste.
Programredaktør i TV 2, Trygve Rønningen, sier at folk gjerne må melde seg hvis de har lyst til å åpne hjemmet sitt.
– Jeg har snakket med representanter fra familien Maurstad, Skolmen og Løke, som alle er interesserte i sitt eget TV-program. Kunne noen av de vært aktuelle?
– Så morsomt. Her har vi alle dører åpne for å høre på gode ideer. Det høres spennende ut, sier Rønningen, som ikke vil peke ut en av de som en favoritt.
Kulturredaktør i NRK, Ingerid Nordstrand, har et lignende svar:
– Ja, det kan det godt hende. Det er veldig fint å vite at de er interessert. Så da skal vi gjøre en vurdering av det her hos oss.
Hvilken kjendisfamilie vil du helst at skal få sin egen serie?
Publisert 23.01.2025, kl. 11.47