EU har lagt stor vekt på sanksjonene mot russisk olje og gass.
De skal gjøre Europa mindre avhengig av Russland og stanse pengeflyten til den russiske statskassen.
For fortsatt kommer rundt en femdel av gassen til Europa fra Russland, via rørledningen Turkstream i Svartehavet og i flytende form (LNG) lastet på tankskip. De siste årene har EUs import av LNG har økt med 60 prosent, ifølge tankesmia Bruegel.
Det vil EU gjøre noe med.
EU-kommisjonen legger tirsdag frem planen, som inneholder tiltak for å fase ut russisk gass til Europa innen 2028 og forslag om forbud mot import av russisk gass.
Det viser et utkast som Reuters har sett, og som skal publiseres senere tirsdag.
Europa har lenge vært avhengig av russisk gass.
Blant annet gjennom rørledninger.
Etter storkrigen i Ukraina opphørte transporten gjennom de fleste av rørledningene.
Men flytende gass (LNG) kommer fortsatt til Europa via LNG-anlegg.
Kilde i kartet: Gas Infrastructure Europe og Bruegel
– Dette er viktige penger for Russland
Men Russland fortsetter å tjene store penger på eksport til Europa.
EU bruker fortsatt mer penger på import av russisk olje og gass enn på finansiell hjelp til Ukraina. Det viste en rapport fra det finske Senteret for forskning på energi og ren luft (Crea) tidligere i år.
De påpeker at EU bruker over 20 milliarder euro, rundt 200 milliarder kroner, på fossilt brensel fra Russland. Nesten like mye som for tre år siden.
– Hvis du bare ser på Europa og gassen som kommer via Turkstream og som LNG, så er det klart at dette er viktige penger for Russland. Men det er ikke avgjørende for russiske inntekter, sier Ole Gunnar Austvik til NRK.
Austvik er professor i politisk økonomi og petroleumsøkonomi ved Handelshøgskolen i Innlandet.
Han understreker at Russland langt på vei har klart å finne alternative kjøpere av olje og gassen sin. Særlig Kina og India.
– For Russland har det en symbolsk verdi at EU fortsetter å kjøpe gass, samtidig som de prøver å kutte alle forbindelser, sier analytiker Varg Folkman ved European Policy Centre til NRK.
– Økonomisk hjelper det økonomien ved å holde den stabil og bidra i krigsinnsatsen.
EU-kommisjonen vil ha slutt på at medlemslandene spytter milliarder inn i Putins krigskasse. Nå kan det gå mot forbud mot kjøp av russisk gass.
Foto: DADO RUVIC / DADO RUVIC / Reuters / NTBUsikkert om EU kan få et forbud
Folkman påpeker også at utfasingen av russisk gass kan ta tid. Og det kan i stor grad basere seg på frivillige tiltak som vil la bedrifter gå ut av kontrakter som allerede er inngått for kjøp av russisk gass.
Folkman tror også at planene som nå kunngjøres, kan vitne om at EU har slitt med å kutte ut russisk gass. Han er ikke overbevist om at EU-kommisjonen faktisk vil klare å få gjennom et forbud. Og sanksjoner krever enstemmighet samtidig som land som Ungarn fortsatt ønsker å kjøpe gassen.
– Planen er i tråd med politikken man har ført mot Russland, men også et lite tegn på den manglende myndigheten EU-systemet har til å slå ned på dette, sier Folkman.
Men Europa kan ha andre valg enn gass fra Russland.
USA og Qatar kan få en større andel av markedet
Siden 2022 har Norge økt gasseksporten til Europa.I 2024 nådde gassproduksjonen på norsk kontinentalsokkel nådde et rekordhøyt nivå. Totalt produserte Norge 240 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter.
– Norge skal være en pålitelig og langsiktig leverandør av olje og gass til Europa. Høye leveranser fra Norge reduserer EU-landenes behov for å importere LNG, skriver energiminister Terje Aasland (AP) i en e-post til NRK.
Han påpeker at regjeringen støtter fortsatt leting og utvinning av olje og gass.
Men trolig kan ikke Norge for tiden øke gasseksporten betydelig, mener Ole Gunnar Austvik ved Handelshøgskolen i Innlandet.
– Det er ikke så mye å gå på, sier han.
I stedet er det USA og Qatar, som begge opplever stor vekst i LNG-produksjonen, som kan få en større andel av markedet.
– Sammen vil de to landene utgjøre to tredjedeler av verdens LNG-eksport, sier Austvik.
Det er blant annet godt nytt for USAs president Donald Trump, som har vært opptatt av at EU skal kjøpe mer amerikansk gass.
– Det er nesten som å slå inn åpne dører. For dette blir de lett enige om.
Men selv om tilbudet av LNG øker, understreker Varg Folkman ved European Policy Centre at det fortsatt blir dyrere for EU enn den russiske gassen som kom i rørledninger.
– Billig russisk gass blir ikke lenger et konkurransefortrinn for Europa, som må kjøpe dyr LNG på verdensmarkedet, sier analytikeren.
Selv om Europa jobber med å øke andelen fornybar energi, påpeker han at dette noe som tar tid å bygge ut:
– I overskuelig fremtid vil gass være en viktig del av den europeiske energimiksen.
Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 06.05.2025, kl. 15.13