– Et helt enormt nivå

1 month ago 32

For første gang siden 2012 skal Norges håndballjenter spille OL-finale. Mye takket være en av dem som har OL-gull fra før i den norske troppen.

Katrine Lunde jubler for en av sine mange redninger mot Danmark. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Danskene ble slått 25-21 (11-8).

Én av grunnene til det er Katrine Lunde som er i sitt 5. OL. Den 44 år gamle Vipers-keeperen har storspilt i mesterskapet, og mot Danmark var hun igjen en levende vegg.

– Det er litt mangel på ord. Det er utrolig deilig. Jeg er fornøyd med mange av tingene jeg hadde jobbet med mot denne kampen, sa Lunde til Max.

– Nå skal vi ta dem, sa hun om finalemotstander Frankrike.

Kun Lunde og Camilla Herrem har OL-gull fra før i den norske troppen. Nå er Frankrike det siste hinderet for at den gylne generasjonen med blant andre Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal også blir en del av det selskapet. Oftedal var tårevåt i intervjuet med Max.

– Nå ble jeg rørt. Det er litt tidlig. Det var helt fantastisk. Vi står skikkelig godt i det. Vi har god kontroll gjennom hele kampen. Det er kjempestort, sa hun.

I Rio de Janeiro i 2016 sa det stopp i semifinalen. I Tokyo for tre år siden det samme. Nå er drømmen om et OL-gull nær å bli en realitet.

– Har knekt en kode

En sjumålsledelse i 2. omgang ble redusert til tre da det gjensto to og et halvt minutt, men nærmere kom ikke Danmark.

– Det er helt fantastisk og akkurat slik vi hadde håpt på. Vi vet at de er gode fra start og kommer med mye power, men vi ser at vi er sterkere enn dem over en hel kamp, sa Maren Aardahl.

Strekspilleren hyller målvaktene.

– Vi har knekt en kode, og så har vi fantastiske målvakter som har mye respekt. Det vinner vi mye på i kampene.

– Det er bare helt fantastisk å ha slike målvakter, sa hun til NTB.

– Helt utrolig

Lunde kom til kampen med en redningsprosent som matchet alderen (44). Halvveis ut i 2. omgang var tallet 45.

– Det er helt utrolig. Det er et enormt nivå, sa Discoverys ekspertkommentator Ole Gustav Gjekstad om Lundes keeperspill.

I gruppespillet ble Danmark slått komfortabelt 27-18. I alle de øvrige kampene har danskene scoret 25 mål eller mer. Også torsdag kveld fikk naboen trøbbel mot Norge.

Den tidligere velfylte arenaen i Lille med kapasitet på over 27.000 tilskuere var mer glissen under den skandinaviske duellen. Lydnivået var betraktelig lavere. Tilskuertallet ble opplyst å være 15.975 og inkluderte kronprins Haakon.

– Jeg tror det blir en skikkelig bra kamp. Det er mye som står på spill. Det blir kjempegøy, og vi skal heie så godt vi kan, sa kronprins Haakon til NTB før kampen.

Kronprinsen fikk rett om kampen. Det norske laget kom aldri under danskene fram til fløyta gikk.

– Vanvittig

Som i gruppekampen slet danskene i angrep i innledningen. Etter ti minutter hadde de kun to mål.

Norge ledet 4-1, men danskene svarte. Henny Reistad misset på sine tre første avslutninger. Lunde reddet halvparten av danskenes ti første forsøk.

Kari Brattset Dale satte fire scoringer, og Thale Rushfeldt Deila gjort et godt innhopp med to mål og flere gode involveringer.

Keeper Althea Reinhardt holdt Danmark inne i kampen halvveis.

«Hun er fullstendig vanvittig i målet», skrev Ekstra Bladet.

Heksegryte

En tremålsledelse 11-8 ved pause ble til fem mål og 14-9 åtte minutter etter hvilen. Det norske laget fordelte scoringene mellom seg og økte ledelsen. Danskene la inn en sluttspurt og skapte en viss spenning på tampen, men Norge rodde det i land.

Norge ble olympiske mestre i 2008 og 2012 før to strake bronsemedaljer.

Frankrike tok seg til finale på bekostning av Sverige tidligere torsdag. Det ble en thriller som ikke ble avgjort før etter ekstraomganger.

Det franske hjemmepublikummet leverte et enormt lydnivå. Det var et varsel om den heksegryta som venter i finalen til lørdag.