– Vi har hørt dette flere ganger, men nå hører vi det fra seriøse folk som er dypt inne i det, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK.
Han tror en våpenhvile i Gaza er på trappene:
– Vi hører det fra alle parter og fra forhandlerne. Også fra folk som ikke har slengt om seg med optimisme i månedene som har gått.
- Både USAs avtroppende president Joe Biden og påtroppende president Donald Trump har sagt at man er nært en våpenhvile. Utsendinger for begge er på forhandlingene i Qatar.
- Også Hamas er positive. Gruppen venter bare på at Israel skal levere kart som viser hvordan styrkene skal trekke seg ut av Gaza, sa en Hamas-representant til Reuters.
- Israels utenriksminister Gideon Saar sa tirsdag at han tror at et flertall av regjeringen vil støtte en våpenhvile.
Eide: Kunne unngått et halvår med krig
Våpenhvileavtalen som nå diskuteres, vil innebære en puljevis løslatelse av israelske gisler som holdes på Gazastripen. I bytte skal Israel løslate palestinske fanger fra israelske fengsler og trekke soldatene sine gradvis ut av Gaza.
Dette ligner på forslaget som Biden la frem i vår.
– Det dypt tragiske er at utkastet vi har sett det siste døgnet, ligner veldig på utkastene vi så i mai og juni, sier Eide.
– All drepingen, lemlestelsen og ødeleggelsene vi har sett mer enn det siste halvåret, kunne vært unngått.
Utenriksministeren mener at forskjellen nå er at det er et ekte politisk ønske om en våpenhvile. Han peker på at Biden og Trump står sammen.
Det kan særlig påvirket Netanyahu, mener Eide:
– Netanyahu trodde kanskje først at han ville være i helt fri dressur under Trump. Men nå har han fått beskjed om at fullt så enkelt er det ikke, fordi Trump faktisk ønsker en løsning han også.
En viktig gulrot
Men enda en part har spilt en viktig rolle, ifølge Eide: Saudi-Arabia og lederen Mohammed bin Salman.
– Saudi-Arabia sitter med nøkkelen til både sin egen mulige anerkjennelse og normalisering av forholdet til Israel, men også veldig mange andre arabiske stater.
Eide mener det kan gjøre at arabiske land endelig aksepterer Israel, noe Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjerne ønsker seg.
– Det viktigste virkemiddelet er denne normaliseringen med arabiske land.
Palestinske helsemyndigheter anslår at 46.000 mennesker er drept i Gaza-krigen. Den har rast siden det Hamas-ledede angrepet i Israel 7. oktober 2023.
1200 mennesker ble drept og 250 personer ble tatt som gisler i angrepet. Rundt 100 gisler holdes fortsatt i Gaza. Om lag 60 anslås å fortsatt være i live.
Stormøte i Oslo
Onsdag er Norge vert for et internasjonalt møte om Palestina og tostatsløsningen. Det handler om et initiativ som Norge, Saudi-Arabia og EU lanserte i fjor om opprettelsen av en reell palestinsk stat, ifølge UD.
Palestinas statsminister Mohammed Mustafa og representanter for 80 land og organisasjoner deltar på møtet i Oslo.
Ifølge Eide handler initiative også om gjenoppbyggingen av Gaza og arabiske lands anerkjennelse av Israel. Den store koalisjonen av land kan legge et reelt press på Israel:
– Vi kan ikke gi Israel en slags evig vetorett. De er en ulovlig okkupant på palestinsk land.
– Da er det ikke sånn at bare ved å ikke møte opp og ikke bry seg, så slipper man unna. Nå vil verdenssamfunnet legge press på Israel, slik man også skal legge press på palestinerne.
Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 15.01.2025, kl. 08.51 Oppdatert 15.01.2025, kl. 09.19