Erna Solberg om krisen: – Jeg tror ikke mange hadde klart å stå i det

1 week ago 27



Kortversjonen

  • Erna Solberg feirer 20 år som Høyre-leder og har revansjeplaner etter stortingsvalget i 2021.
  • Hun vil revansjere seg etter en personlig krisehøst og kaste Jonas Gahr Støre ut av statsministerens kontor.
  • Hun peker på fire kortsiktige mål og tre langsiktige, som skal bidra til det.

Fra husveggen hjemme i Bergen forteller hun om et veldig konkret hamskifte som hun vet skal skje hjemme – og håp om at det skal skje politisk.

– Huset har vært rødgrønt altfor lenge. Nå skal det bli blått, sier hun og viser at de tester farger.

– Valget står mellom to blå farger. Jeg tror det blir denne litt marineblå, sier hun og kommer med følgende påstand/mål/ambisjon:

– Vi skal farge huset og landet blått!

Blått inn, rødgrønt ut. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Vi setter oss på terrassen, i deilig bergensk førsommervær. Mannen er i Oslo og ungene voksne og utflyttet, så hun regjerer alene. I dag, torsdag 9. mai, feirer Høyre-dronningen at hun har vært Høyre-leder i 20 år.

Her avslører hun hvem som er den kuleste hun har møtt:

Etter å ha tapt stortingsvalget i 2021 og etter tidenes personlige nedtur i høst, innrømmer hun at det ligger et innslag av revansje i kamplysten:

Vi begynner med marerittet i høst. E24 avslørte mannens aksjehandler, som gjorde at hun måtte innrømme at hun burde sjekket bedre hva han hadde gjort bak hennes rygg.

– Litt rart

Hun erkjenner at det tok på og at det hadde vært fantastisk å reise seg igjen, ved å sikre borgerlig flertall ved stortingsvalget neste år.

– Min største personlige nedtur gjennom disse 20 årene var i aksjesakene i fjor er jo aksjesaken. Å få brettet ut at det har foregått ting bak ryggen min, og måtte erkjenne at det har hatt konsekvenser for min habilitet. Det er bra å ha noen år på baken i politikken når slikt treffer deg. Jeg tror nok mange ikke hadde klart å stå i det, sier hun.

– Hva sier du til at mange i sosiale medier er opptatt av at det ikke går an at mannen din flytter inn igjen i statsministerboligen hvis du blir statsminister etter stortingsvalget neste høst?

– Jeg må si at jeg synes at det er litt rart; at vi skulle bo hver for oss. Vi vil jo uansett være gift med hverandre. Det sentrale er at han i fremtiden ikke kan handle med aksjer. Og det skal han ikke gjøre.

– Dermed basta?

– Ja, dermed basta. Og vi skal kunne dokumentere at det ikke skjer.

Sol. I Bergen også. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Det andre revansje-elementet dreier seg om å sikre at Ap-leder Jonas Gahr Støre kastes ut av Statsministerens kontor.

– Det er ikke til å komme fra at jeg veldig gjerne vil revansjere valgtapet i 2021. Det er ikke snakk om eventuelt å glede seg over at Støre og Vedum skal miste jobben. Det dreier seg om at jeg mener vår politikk er mye bedre for Norge.

Hun liker ikke fokuset på det personlige.

– Altså:

– Politikken er min viktigste drivkraft. Jeg ser både kortsiktige og langsiktige utfordringer som må løses for å ta Norge inn i fremtiden, sier hun.

Hennes planer for Norge kan du lese om litt lenge nede i saken.

Håp for dem som skal ta over

Den største politiske nedturen er hun ikke i tvil om.

– Det var å tape valget i 2021, selv om knapt noen har greid å sitte lenger enn åtte år sammenhengende i regjering i Norge. Selv Einar Gerhardsen måtte ha en periode pause innimellom.

– På tale om Gerhardsen: Neste år går du forbi ham: Han var partileder i 20 år.

– Huff, sier hun og ler.

– Da er det bare en igjen foran deg på listen.

– Hvem?

– Carl I. Hagen. Han var partileder i Frp i 28 år.

– Jeg har ingen ambisjon om å slå ham.

Da vet i det minste de i Høyre som har planer om å overta for henne, det.

Spørsmål og svar

Hvem er Erna Solberg?

Hun er en norsk politiker som har vært leder for Høyre, et konservativt politisk parti i Norge, i 20 år. Hun har også vært Norges statsminister fra 2013 til 2021.

Hva betyr det at Erna Solberg vil "farge huset og landet blått"?

Når Erna Solberg sier at hun vil "farge huset og landet blått", bruker hun en metafor for å uttrykke ønsket om å endre den politiske retningen i Norge til Høyres politikk, som ofte assosieres med fargen blå. Hun snakker både om å male huset sitt i Bergen i en blå farge og om å bringe Høyre tilbake til makten i Norge.

Hva var den personlige nedturen Erna Solberg opplevde?

Erna Solberg opplevde en personlig nedtur da det ble avslørt at hennes mann, Sindre Finnes, hadde drevet med omfattende aksjehandel samtidig som Erna Solberg var statsminister. Dette skapte en stor offentlig kontrovers.

Hvordan ønsker Erna Solberg å håndtere Norges økonomi?

Erna Solberg sier hun ønsker å prioritere tiltak som kan øke inntektene, som å forbedre rammevilkårene for bedrifter og få flere mennesker i arbeid. Hun understreker viktigheten av å være forsiktig med pengebruken og å effektivisere offentlig sektor for å håndtere økonomiske utfordringer.

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra OpenAI, og kvalitetssikret av VGs journalister.

Solberg sier at både politikerne og det norske folk må ta inn over seg at Norge står foran et dramatisk skifte.

– Vi skal omstille oss fra noe som er veldig lønnsomt – olje og gass – til noe vi ikke vet om kommer til å være lønnsomt i det hele tatt:

– Vi vet ikke hva som blir de store næringsveiene i Norge. Det synes jeg ikke Støre adresserer i det hele tatt. Jeg synes hans regjering er lite fremoverskuende. Det bekymrer meg. Vi skal gjøre de samme omstillingene når det gjelder klima som andre land, men de må ikke gjennom overgangen fra fantastiske inntekter fra olje- og gass.

– MDG hadde landsmøte forrige helg og var klare på at ditt Høyre – og Ap – står i veien for å nå klimamålene, fordi dere verner om oljen?

– Jeg mener at det er de som bare er opptatt av å stoppe olje- og gassproduksjonen, som står i veien for å nå klimamålene.

– Vi behøver ikke å hente opp mer olje?

– Det er fortsatt etterspørsel etter olje her i verden og vi produserer renere enn andre. Det vi må gjøre er å strupe fossilbrenselbiten, ikke på produksjonssiden, men på forbrukersiden internasjonalt. Det har vi gjort i Norge, ved at de fleste bilene som selges er elbiler.

Hun legger til:

– Med karbon fangst og lagring (CCS) vil også produksjon med fossile brensler være grei, fordi karbonet da fanges og kan lagres i Nordsjøen.

En spansk flaske med Muga står på kjøkkenbordet. - Min favoritt, innrømmer hun. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Hun sier hun har en plan, en kortsiktig på fire punkter og en langsiktig på tre.

Punkt 1: «Få opp verdiskapingen

– Folk og bedrifter har fått dårligere råd. Alt er ikke regjeringens feil, men politikken deres forverrer ting. Skattene er økt med 40 milliarder, norsk eierskap og konkurransekraft er svekket, og økt politisk risiko stopper investeringer og nye arbeidsplasser. Dette kan true velferden vår i fremtiden, sier hun.

Punkt 2: Få kontroll på helsekøene

– For første gang på ti år står over 250.000 nordmenn i helsekø. Ventetidene har økt med to uker i snitt siden valget i 2021. Samtidig struper regjeringen bruken av private, som forlenger køene og fører til at folk må vente lenger på hjelp.

Punkt 3: Få orden på skolen

– En av tre elever leser ikke godt nok, en av tre kan ikke matte godt nok og en av fem dropper fortsatt ut av videregående. Dessuten melder flere elever og lærere om mer bråk og økt utrygghet. Vi vil satse på kunnskap, læring og trivsel, der denne regjeringens største satsing i skolen har vært et grendeskoletillegg, sier hun syrlig.

Punkt 4: Få tryggheten tilbake

– Kriminaliteten blir mer brutal og voldelig. Gjengene og nettverkene er proffere og farligere, lovbryterne blir stadig yngre, og i storbyene dras selv barn inn i alvorlig kriminalitet. Samtidig svekkes politiet og regjeringen prioriterer nye kontorer på små steder, over mer folk der behovet er størst. Det skal vi snu, blant annet med mer politi og forebygging.

– Her blir det plommer, konstanterer hun fornøyd, i hagen. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Hun trekker frem tre avgjørende utfordringer.

Færre skal bære flere. Vi blir flere eldre og pleietrengende sammenlignet med de som står i arbeidslivet.

Norge står midt i en grønn omstilling hvor både næringslivet må kutte utslipp for å være konkurransedyktige og vekstimpulsene fra olje- og gassektoren blir mindre.

– Statens inntekter vokser saktere enn statens utgifter, særlig til pensjon, forsvar og helse- og omsorg.

– Det er disse lange linjene i politikken som mest av alt motiverer og trigger meg, til å ville gjøre comeback som Norges mektigste neste høst:

– Når Norge må bruke så mange penger på forsvar og ikke minst sterkt økende pensjonsutgifter i årene som kommer, da må det prioriteres. Hva vil du nedprioritere?

Solberg sliter litt med å peke på hva som må nedprioriteres fremover. Foto: Paul S. Amundsen / VG

NM i skattelette

– Vi ønsker ikke at valgkampen neste høst skal bli en kortsiktig auksjonskonkurranse om nye velferdstiltak. Selv om vi er i opposisjon kan ikke vi heller late som at vi har råd til absolutt alt.

– Det er greit, men hva vil du nedprioritere?

– Det viktige er å prioritere det som gir oss inntekter og som å få flere inn igjen i jobb. Vi kommer til å gi bedriftene bedre rammevilkår enn i dag, som gjør at de kan bidra med økte inntekter.

– Du sier ikke hva du vil nedprioritere?

– Vi er nødt til å jobbe med effektivisering av offentlig sektor. Så må vi ta vekk tersklene som gjør at folk ikke kommer i arbeid. Det vil kunne gi innsparing og flere penger inn. Og så er det saker hvor vi må holde igjen, som vi har gjort når det gjelder gratis tannlegereform. Som vi har sagt vi ikke kan prioritere nå.

– Dere sier at regjeringen har strammet inn 40 milliarder kroner på skattesiden og at dere skal tilby skattelette. Regjeringen trenger å gjøre det samme for å hente tilbake velgere fra sentrum og høyre: Blir valgkampen et NM i å gi velgerne mest i skattelette?

– Jeg vet ikke om vi risikerer et slikt NM, men vi risikerer en valgkamp hvor venstresiden sier at alt skal bli gratis eller billigere. Jeg maner til forsiktighet i pengebruken fordi vi ikke kan bruke mer enn vår økonomi tåler.

Men hvor er husnøkkelen? - Vi damer har så mye oppe i veskene våre, sier Høyre-lederen. Foto: Paul S. Amundsen / VG

– Undergrave

– Men dere vil kutte skattene i en tid hvor du sier at vi trenger mer forsiktighet i pengebruken?

– Vi må ha netto skattelette, særlig for dem med lav inntekt. Vi trenger det fordi det vil gi økte inntekter ved at det skapes nye virksomheter og arbeidsplasser.

Hun slakter regjeringens økonomiske politikk overfor næringslivet.

– Regjeringen har tatt et effektivt grep for å skremme folk vekk fra å være og satse i Norge. Du ser det i oppstartsmiljøene og på internasjonale investorer som nå heller investerer andre steder. Det er farlig fordi vi trenger å tiltrekke oss folk og miljøer med kompetanse.

– Sier du at utenlandske penger nå skyr Norge?

– Nei, men det er litt færre på Oslo Børs og det er færre som sier de vil investere. De ser heller til Sverige og andre land. Klarer vi ikke å snu det, vil det undergrave hele velferdsmodellen vår.

Hun fant nøkkelen til slutt. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Den største seieren

Hun er ikke i tvil om hva som er den viktigste seieren for Høyre i sin tid som Høyre-leder.

– Å få til et borgerlig samarbeid som ga grunnlag for at vi kunne regjere fra 2013 til 2021. Før det hadde vi hatt borgerlig flertall på Stortinget flere ganger, uten at det endte med en borgerlig regjering. Nå har vi fått slått fast at et borgerlig flertall vil gi en borgerlig regjering.

AI

Hun sier det norske folk er ledende i å ta i bruk nye teknologier.

– Bruker du AI hjemme eller på jobb?

– Ikke så mye, jeg har prøvd ut en del og ikke alt er like imponerende. I partiet bruker vi det blant annet til å oppsummere litt dokumenter. Jeg er fortsatt opptatt av at politikk må og skal være menneskeskapt. Men det som er viktig er å forstå AI og å vite hva det gir av utfordringer.

Hun sier det kan være et fantastisk verktøy.

– Men som vi ser i media, så kan det bidra til at vi ikke lenger kan tro på noe. Det tillitsbaserte samfunnet er et menneskebasert samfunn. Derfor må det lages regler for AI og jeg er glad for at EU tar det på alvor, slik at vi kan henge på.

Read Entire Article