Forrige uke ble det avslørt at stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) får totalt 650.000 kroner i honorar fra styreverv i to av Norges største selskaper innen dagligvare, helse og barnehager. Helleland gikk inn i styrene før jul i fjor. Hun har vært folkevalgt i 20 år og statsråd i flere regjeringer.
Høyre-leder Erna Solberg er også parlamentarisk leder for partiet på Stortinget. Solberg ble orientert om Hellelands styreplaner allerede i september i fjor, men valgte ikke å stanse dem.
I ettertid har hun forsvart håndteringen.
– Erna Solbergs vurderinger for stå for hennes regning. Jeg ville ikke påtatt meg slike verv og honorarer. Det er veldig umusikalsk når man sitter i nasjonalforsamlingen, sier medlem av finanskomiteen Hans Andreas Limi (Frp) til VG.
Han er også kritisk til manglende åpenhet om honorarene, som tilsvarer en vanlig årslønn.
– Helleland tok på seg begge vervene underveis i denne stortingsperioden. Både konkurransen i dagligvarehandelen og støtte til private barnehager handler om store verdier og temaene er jevnlig oppe til behandling i Stortinget, sier medlem av Stortingets presidentskap Nils T. Bjørke (Sp) til VG.
Presidentskapet er ansvarlig for å lage reglene på Stortinget. Bjørke reagerer på Solbergs håndtering av saken:
– Det er pussig at Helleland ikke ble frarådet å gå inn i disse vervene, sier han.
Stemmeplikt
VG har stilt flere spørsmål til Solberg om hennes rolle i saken:
– Da Helleland spurte deg om å ta styrevervene i fjor høst, visste du godt at hun fortsatt ville ha stemmeplikt på Stortinget i saker som berører bedriftene som ga henne vervene. Hvordan kunne du som hennes leder tillate at hun satt seg selv i en slik åpenbar dobbeltrolle?
– Hvorfor lot du henne bli sittende i en komité som har et direkte ansvar for sektoren Norlandia opererer i?
VG har også lagt frem kritikken fra flere politikere for Solberg.
– Uheldig og unødvendig
I et svar til VG skriver hun nå at engasjementene rammer tilliten.
– Summen av de engasjementene Linda har ved siden av stortingsvervet går nå ut over tilliten og troverdigheten hun har som stortingsrepresentant, selv om hun har fulgt reglene. Det er både uheldig og unødvendig, svarer Solberg.
Solberg skriver at det i utgangspunkt ikke noe i veien for å engasjere seg i styrer, bokprosjekter eller annet ved siden av stortingsvervet.
– Men forutsetningen for dette er at man opptrer åpent, ryddig og på en måte som vekker tillit og troverdighet.
VG har sendt Solbergs uttalelser til Helleland, men ikke fått svar.
Hun fremholder at «Linda har orientert både fraksjonen, komiteen og gruppeledelsen om sine styreverv, og på den måten har hun også kunnet ha en tilbaketrukket rolle i saker som angår selskapene hun har styreverv i, til tross for at man som stortingsrepresentant har stemmeplikt».
Mimir Kristjansson (Rødt) sammenligner Solbergs håndtering av styrevervene med da ektemann Sindre Finnes’ aksjehandler som ble avslørt i for to år siden.
– Solberg har utfordringer med å forstå konsekvensene av manglende habilitet, bindinger og etiske problemer som oppstår i kretsen rundt seg. Og så ryddes det ikke skikkelig opp i når det blir avdekket, sier Kristjansson til VG.
Ambassadør for Thon hotels
Forrige uke avslørte VG at Helleland opptrådte i rollen som «ambassadør» for Thon Hotels, som til gjengjeld dekker opptil 40.000 kroner i utgifter.
– Men hun har ikke vært åpen om avtalen med Thon under Ski-VM, noe hun selv har beklaget, og hun har heller ikke vært åpen om størrelsen på styrehonorarene. Det mener jeg hun burde ha vært, svarer Høyre-lederen.
– Som stortingsrepresentant står man personlig ansvarlig overfor sine velgere. Likevel ser jeg i ettertid at jeg burde gitt Linda et tydelig råd om å ikke gå inn i disse styrene før hun er ferdig i norsk politikk om svært kort tid, svarer Solberg.
Hun legger til:
– Dersom jeg i september 2024 hadde vært klar over summen av Lindas styreverv, kommersielle avtaler og størrelsen på styrehonorarer, hadde jeg nok problematisert dette enda mer, fordi det kan sås tvil om hvem man representerer og hvilket verv som egentlig kommer i første rekke.
Det er nettopp den utfordringen som havnet på bordet i Stortinget i våres:
Da Erna Solberg ble orientert om Hellelands styreplaner i fjor høst, beholdt hun Helleland i Utdanningskomiteen, selv om den er ansvarlig for barnehagepolitikk.
I vår stemte Helleland mot en innstramming for selskaper som driver private barnehager, Et av dem er Nordlandia, som hun får 200.000 kroner i styrehonorar fra.
Leder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Hege Bae Nyholt (Rødt) sa det slik i VG mandag:
– Det er tidvis vanskelig å se forskjell på Høyre-politikk og et selskaps interesser. Jeg må jo si at jeg tenker på hvem som egentlig har sittet og vært med på en votering her; om det er et styremedlem i Norlandia eller er det en Høyre-politiker.
Hun kalte det uryddig politisk trav.
– Politikk dreier seg om tillit. Dette er problematisk, sa Bae Nyholt.
Styrevervene er hos dagligvareselskapet Reitan Retail og helsegiganten Norlandia som hun tok på seg før jul i fjor.
- 200.000 kroner som styremedlem i helse- og tjenestegiganten Norlandia Health Care Group.
- 450.000 kroner som styremedlem i dagligvaregiganten Reitan Retail.