Stjørdal kommune har sett en urovekkende utvikling blant barn og unge.
Flere bruker smertestillende medisiner, som Paracet, oftere enn tidligere.
Spesielt blant jenter på ungdomsskolen og videregående er det en markant økning.
Kommuneoverlege Ingrid Jørum er bekymret og mener det er på tide å dra i bremsen.
– Når vi begynner å se nærmere på dette, ser vi også at det ikke er uvanlig at ansatte på skolene og i barnehagene deler ut smertestillende. Selv om dette skjer i samsvar med foreldre, ønsker vi å stramme inn, sier hun i en pressemelding.
– Veldig uheldig
Kommuneoverlegen sier at mange elever bruker smertestillende for å dempe hodepine og magevondt, men også av helt andre årsaker.
Ifølge henne viser undersøkelser at formålet også kan være å dempe uro i forbindelse med skolearbeid og i sosiale situasjoner. Flere oppgir at de tar smertestillende før prøver og for å håndtere nervøsitet.

– Dette er en bruk vi ønsker å få bukt med, og vi vil heller jobbe sammen for å finne andre løsninger på disse utfordringene, sier Jørum til TV 2.
Stjørdal kommune har allerede tatt grep for å få ned bruken, blant annet ved å gjøre all medisinering og oppfølging til et foreldreansvar.
«Bare helsepersonell, som for eksempel skolehelsetjenesten, har tilgang til smertestillende, og medisinering skjer bare unntaksvis og i samråd med foreldre», skriver kommunen.
– Vi synes at det er uheldig at enkelte lærere deler ut medisiner til elever, og vi mener at dette ikke er en rolle en lærer skal trenge å ha, sier Jørum.
Vil ha forbud
Utviklingen i Stjørdal kommune samsvarer med funnene nasjonalt. I fjor skrev TV 2 om hvordan hvert fjerde barn i Norge hadde brukt smertestillende tabletter i løpet av den siste uken.
Det viste rapporten Ungdata junior 2024, som er en landsdekkende undersøkelse som gjennomføres blant elever på 5. til 7. trinn.

Utviklingen bekymrer også Kirsten Helene Paasche, leder for brukerutvalget ved Sykehusapotekene Helse Midt-Norge, som jobber for riktig legemiddelbruk og pasientsikkerhet.
Nylig sendte hun et brev til helseminister Jan Christian Vestre (Ap) der hun tok til orde for et forbud mot å gi ut smertestillende til elever på skoler.
«Vi oppfordrer til at Paracetamol-preparater og andre smertestillende IKKE skal utleveres på skolene til elever. Vi ønsker at det rettes en henvendelse til alle skoler om å ikke ha
smertestillende tilgjengelig for elever», står det i brevet.

– Hva er hovedårsaken til at dere ønsker et slikt forbud?
– Vi mener det er foreldre som har ansvar for sine barns medisinbruk. Paracetamol er et legemiddel som i utgangspunktet er et reseptpliktig legemiddel, men som er unntatt fra reseptplikten i minste pakning, sier Paasche.
Så vidt TV 2 er kjent med finnes det ikke et nasjonalt regelverk som eksplisitt regulerer bruk av smertestillende, som ikke er reseptbelagt og regnes som nødvendig helsehjelp, i skoler, barnehager og fritidsordninger.

– Uheldig å ta for mye
– I tilfeller der barn og unge faktisk har hodepine, bør det ikke være mulig å få smertelindring?
– Da må i så fall foreldre gi tillatelse i særskilte tilfeller. Riktig legemiddelbruk og pasientsikkerhet er viktig for folkehelsen, sier Paasche.
Hun viser til at høyt forbruk av Paracetamol kan gi en rekke bivirkninger.
– Høyt forbruk – og også unødvendig forbruk – kan bidra til mer smerter eller konstante smerter. I verste fall kan det føre til leverskade, sier hun.
Kommuneoverlegen i Stjørdal advarer også mot at pillene kan ha motsatt effekt.
– Vi vet at overdreven bruk av for eksempel Paracet faktisk gir hodepine, så det er veldig uheldig å ta for mye, sier Jørum.
TV 2 har tidligere skrevet om at det har vært en kraftig økning av barn og unge som tar overdose på smertestillende tabletter.
– Bør være helsesykepleier tilgjengelig
Mette Johnsen Walker er forbundsleder i Skolenes landsforbund.
Hun mener også at utdeling av medisiner ikke ligger til lærerens oppgave, men mener oppgaven bør være forbeholdt helsepersonell.
– Det bør være helsesykepleier tilgjengelig på alle skoler som kan håndtere eventuell medisinutlevering ved behov, sier Walker.

Brukerutvalget foreslår også at skolehelsetjenesten skal informere om det økte forbruket av smertestillende og måtehold på foreldremøter.
– Holdningsskapende informasjon er viktig å gi til alle foreldre og skoler, sier Paasche.
– Greit å ikke være på topp
Kommuneoverlegen i Stjørdal tror det må en større holdningsendring til.
– Det gjelder også blant foreldre og blant ungdom. Vi trenger å skape et miljø hvor det er greit å ikke alltid være på topp, sier Jørum.

Hun oppfordrer foreldre, lærere og helsepersonell til å være oppmerksomme på utviklingen, og til å støtte unge i å finne alternative måter å håndtere stress og ubehag på enn å ta smertestillende.
– Vi må huske at det er normalt å ha det litt vondt av og til. Det er greit ikke å være på topp hele tiden. Og vi som voksne må også legge til rette for at det er greit å ha både oppturer og nedturer, sier Jørum.