Er man voksen nok til å være kriminell, er man voksen nok til å sitte i fengsel

1 month ago 28



Foto: Mona Hauglid

I møte med alvorlig kriminalitet er det på høy tid å senke den kriminelle lavalderen fra 15 til 13 år.

Publisert: 06.08.2024 13:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Fire ungdommer var lørdag involvert i knivstikking på Aker brygge. Politiet etterforsker nå om motivet var hatkriminalitet. To av de involverte var under 15 år. Mandag ferdes de derfor fritt i Oslo, på lik linje med alle andre.

I desember i fjor ble 26 år gamle Fariddullah Rahmani knivstukket på bussen i Bærum. Saken ble henlagt fordi siktede var under 14 år. 14-åringen kunne komme tilbake på skolen etter juleferien sammen med sine medelever.

Ungdommer på Norway Cup, fulgt av to voksne, ble ranet på høylys dag midt i Oslos travleste gate. Da kan man ikke lenger si at Oslo er en trygg by.

Denne utviklingen kan ikke fortsette.

Bølgen krever oppdemming

Disse hendelsene burde få varsellampene til å blinke for fullt hos regjeringen.

Regjeringen ved barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier at den «planlegger å sette inn flere tiltak mot ungdomskriminalitet». Foreløpig kan ikke Toppe svare på hva det innebærer.

Vi har ikke tid til å vente på at det passer å planlegge. Denne bølgen krever oppdemming her og nå.

Om én uke ankommer drøyt 10.000 nye studenter Oslo, og fadderuken er i gang for fullt. Hvem skal sikre at disse studentene er trygge når de ferdes rundt i byen?

Det åpenbare svaret er politiet. Problemet er bare at det eneste regjeringen har gjort i møte med økende kriminalitet, er å sørge for at det i 2023 er 388 færre politifolk i i distriktene. Bare i Oslo er det blitt 118 færre politifolk.

Samtidig som ministerne uttrykker bekymring hver gang det skjer et slagsmål, en knivstikking eller et ran, fortsetter de å flytte politifolk ut av storbyene. For regjeringen er det viktigere med passkontor i alle landets kanter enn at politiet passer på folk der kriminaliteten øker.

Dette skjer til tross for at ungdomskriminaliteten alene har økt med 31 prosent sammenlignet med årene før pandemien.

Gi politiet verktøyene det trenger

Det er også problematisk fordi når politiet møter unge kriminelle under 15 år, står de helt uten verktøy.

13- og 14-åringer som ødelegger andre menneskers liv, kan i dag ikke engang tvinges til å møte i konfliktråd. Det er svært problematisk.

I møte med alvorlig kriminalitet er det på høy tid å senke den kriminelle lavalderen fra 15 til 13 år.

Det handler ikke om at barn som stjeler en sjokolade, skal sitte i fengsel. Men er du gammel nok til å rane, slå til, knivstikke eller voldta et annet menneske – så er du også voksen nok til å ta den straffen du fortjener.

Alvorlighetsgraden av et lovbrudd avhenger ikke av hvor gammel gjerningspersonen er. Men sanksjonene lovbryterne møter, kan være helt avgjørende for hvorvidt kriminaliteten gjentas eller ikke.

Kriminalitet skal først og fremst forebygges, men når skaden skjer, må den også sanksjoneres.

Skal politiet gjøre jobben sin, må politikerne stille opp med verktøykassen. I den bør det være både flere kolleger og sterkere virkemidler. For er man voksen nok til å skade et annet menneske for livet, så er man faktisk også voksen nok til å sitte i fengsel.

Read Entire Article