En trist melding å få for Iveland kommune

1 month ago 26



Det var en trist melding å få fra en av hjørnestensbedriftene i kommunen at Statseide CargoNet dobler transportprisene til Voss Production på toglinja Kristiansand-Vatnestrøm og at trailere igjen kan bli fremtiden.

Det er svært lite ønskelig at vi får all denne tungtrafikken tilbake på fylkesveiene igjen med de trafikale problemene det medførte den gang all transport til og fra Voss Production gikk på vei, skriver ordføreren i Iveland i dette innlegget. Foto: Richard Nodeland

Mulig at Larvik havn bør vurderes igjen av Voss Production, da det ikke går å få containerne de 4 milene til Kristiansand havn på en klimavennlig og miljømessig transportmåte.

Gods kan bli flyttet til smale veier

Uansett er dette med trailertransport ikke greit sett fra Iveland kommune sin side, og det er svært lite ønskelig at vi får all denne tungtrafikken tilbake på fylkesveiene igjen med de trafikale problemene det medførte den gang all transport til og fra Voss Production gikk på vei. Den perioden før toget tok over transporten fra Voss Production, er en tid som ikke er ønskelig å komme tilbake til. FV 405 har ved flere anledninger opp gjennom årene vært tidvis stengt vinterstid pga tungtrafikk som ikke kom frem, eller at en hadde kjørt av veien.

Området rundt Vatnestrøm Fv 405 og arm Fv 405 ut til industriområdet er uten gang og sykkel. Det er mange små barn og skoleelever som ferdes langs veien, og deler av veien er det ikke mulig for to trailere å møtes.

Fylket må igjen betale ekstra skoleskyss på grunn av «trafikkfarlig vei» og ekstra kostnader på vedlikehold av ødelagt veinett som den økte tungtrafikken «igjen» påfører veieier. Det er viktig å huske at mye av veiens bærelag er bygd på gammel standard, med de masser som fantes i nærheten den gang.

Og så var dette med klimaet og miljø da!?

Dette påvirker også Vennesla kommune med økt trafikk, da spesielt forbi aldershjem, privat skole, kirka og skolene i Vennesla, der Vennesla kommune har samlet de fleste av sine skolebarn og ungdommer på et og samme område, og så har vi Kvarstein barneskole!

Videre har vi byvekstavtalen med staten, hvor vi skal redusere trafikk og få belønningsmidler til kollektiv, trafikksikkerhet og g/s for myke trafikanter.

Dette gjelder like mye for Kristiansand og Vennesla, som for Iveland.

50 trailerlass ut fra fabrikk, vil si 100 passeringer i uka forbi nabofamiliene til industriområdet og ut på veinettet gjennom Vennesla til Kristiansand. Det vil vel fort bli 4000-4500 passeringer i året!

Så det er jo ironisk at mens Iveland, Vennesla og Kristiansand har sittet i forhandlinger med staten om reduksjon i trafikk for å oppnå nullvekstmål, så går et annet statseid selskap ut med signaler som gjør hele byvekstavtalen uoppnåelig for Iveland 1 måned før den skal behandles i kommunestyret.

Staten har i utallige år sagt at mer gods må på jernbanen, men er det på veibanen de egentlig mener?

Read Entire Article