En politisk bombe i Midtøsten

3 hours ago 2



På en offisiell pressekonferanse i Washington D.C. har den sittende amerikanske presidenten foreslått at USA skal ta over Gaza, et landområde i det østlige Middelhavet, og foreslått at alle de som bor der, palestinere, skal finne seg et annet sted å bo. USA skal deretter gjenoppbygge området, gjøre det til «riveria», og ha et «langsiktig» eierskap.

Ved siden av ham stod den israelske statsministeren, som har lagt området i ruiner i en brutal krig, til dels med amerikanske våpen, etter å ha opplevd et terrorangrep fra Gaza på egen jord.

Israel og Hamas har inngått en komplisert og skjør våpenhvile, som innebærer at Israel stanser krigføring mot at Hamas slipper fri israelske gisler. Palestinske fanger slippes parallelt med dette ut fra israelske fengsler.

Våpenhvilen skal ha flere faser, og det skal lite til før avtalen brister. Det er ingen tillit mellom partene, og måten Hamas for eksempel har iscenesatt gisselfrigivelsene, har bidratt til å øke spenningen, ikke dempe den.

Netanyahu er den første statslederen Trump tar imot etter han ble sverget inn som USAs 47. President. Det var knyttet stor spenning til hva som skulle komme ut av besøket. Bakteppet er dramatisk. Midtøsten har vært gjennom en av sine verste kriger de siste 15 månedene. Samtidig har Assad-regimet falt i Syria, Hizbollah er svekket i Libanon, og det pågår fortsatt diskusjoner om Irans atomprogram.

Trump har fått mye av æren for at våpenhvilen kom i stand. Dette ble i forkant sett på som en anledning til å legge press på Netanyahu for at Israel skal holde sin del av avtalen. I stedet kom altså forslaget om å ta over Gaza og gjenoppbygge området, uten palestinere.

Den umiddelbare faren etter nattens pressekonferanse, er at våpenhvilen bryter sammen og krigen starter igjen. Det virker som alt er i spill igjen, og at det rammeverket som ble lagt ikke lenger gjelder, i hvert fall ikke for USA. Spesialutsending Steve Witkoff har også kritisert avtalen han var med på å forhandle sammen med den forrige amerikanske presidentens diplomater.

Jeg tror også vi skal følge med på det som skjer på den okkuperte Vestbredden framover. På den ytre israelske høyresiden har det lenge vært tatt til orde for å annektere Vestbredden, altså gjøre det til israelsk territorium, og for at palestinerne skal forlate Gaza. Etter nattens pressekonferanse, ser det ut som de har Trump på laget.

Forslaget er så radikalt og møter allerede så mye motbør og kritikk, at det er vanskelig å se for seg hvordan dette skal være gjennomførbart i praksis, med mindre USA legger all sin tyngde inn på å få det til.

Nabolandene har kategorisk avvist å ta imot palestinere. Det er også vanskelig å se for seg at mange palestinerne kommer til å forlate Gaza frivillig. Flertallet av de som bor i Gaza er etterkommere av familier som ble fordrevet eller flyktet fra det som i dag er Israel.

USA har heller ingen hjemmel i internasjonal rett til å ta over Gaza. Og skulle de fordrive palestinerne med makt, vil de gjøre seg skyldig i etnisk rensing. Selv om mye er i endring i dagens verden, må vi anta at det skal mye til før noe slikt skjer.

For resten av verden, er dette nok et uttrykk for at USA under Donald Trump drives av sin egen agenda,og kaster vedtatte normer på båten. Det er ikke er helt lett å se hvordan USA skal tjene på slike utspill.

Der utspillene om Grønland og Panama-kanalen i det minste har en geopolitisk logikk, er Gaza-utspillet vanskeligere å forstå i et America First-perspektiv. Kanskje kan leses som et ønske om å tekkes egne kjernevelgere og vise avstand til alle tidligere amerikanske presidenter. Kanskje er det bare en distraksjon fra alt annet Trump holder på med, eller et startpunkt for å forhandle om en fredsavtale.

Det som uansett slår meg, både med dette og andre utspill Trump kommer med, er hvor strippet de for empati og forståelse. Han snakker om en dyp konflikt med to folk som om det var en eiendomstransaksjon det går an å løse med press og lokking.

Vi må som alltid både høre på hva Trump sier, og se hva USA gjør, for å forstå den fulle dybden av dette, men Midtøsten ble i hvert fall ikke mer fredelig etter nattens pressekonferanse.

Benjamin Netanyahu og Donald Trump på pressekonferanse i Det hvite hus natt til onsdag.

Publisert 05.02.2025, kl. 14.37

Read Entire Article