– En blanding av konsentrasjonsleir og galehus

1 month ago 28



Kara-Murza om tiden i fengsel:

Den kjente Putin-kritikeren Vladimir Kara-Murza beskriver forholdene under isolasjonen i det russiske fengselet som «ekte tortur».

 NATALIA KOLESNIKOVA
ISOLERT: Opposisjonspolitiker Valdimir Kara-Murza forteller om den tunge tiden i russisk fengsel. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA

Publisert 07.08.2024 02:31

Den russiske Putin-kritikeren og opposisjonsfiguren Vladimir Kara-Murza (42) var en av mange som slapp fri fra Russlands klør under en historisk fangeutveksling med USA i forrige uke, der Norge også bidro. 

I et stort intervju med uavhengige Meduza tirsdag letter Kara-Murza på sløret, og forteller om forholdene i det russiske fengslet, hvor han sonet en dom på 25 år for høyforræderi.

– Politiske fanger, som myndighetene betraktet som spesielt farlige av en eller annen grunn, blir holdt under de tøffeste forhold og i fullstendig isolasjon, selv etter fangeleirenes standarder, sier Kara-Murza til avisen.

Han beskriver fangeleiren som «en blanding av en konsentrasjonsleir og et galehus». 

 Nathan Howard / Reuters / NTB
UTVEKSLING: Den 1. august utvekslet USA og Russland det største antallet fanger siden slutten av den kalde krigen. Joe Biden talte sammen med fangenes pårørende. Kara-Muza fikk endelig treffe sin kone og sine tre barn igjen. Foto: Nathan Howard / Reuters / NTB

– Ekte tortur

I intervjuet snakker Kara-Murza om inntrykkene til flere politiske fanger, som tidligere har sittet inne i russiske fengsler, og påpeker samtidig at han mener forholdene har blitt verre over tid. 

Opposisjonspolitikeren sier han sonet nesten 11 måneder på glattcelle uten opphold, og omtaler perioden som «ekte tortur»

– Når folk snakker om tortur, ser mange for seg å sette nåler under neglene eller angrep med sjokkpistol. Men moralsk og psykologisk tortur kan være sterkere enn fysisk tortur. Og jeg kan si at fullstendig isolasjon fra enhver menneskelig kommunikasjon er helt uutholdelig, sier han. 

 Denis Balibouse / Reuters / NTB
VOND TID: Menneskerettsaktivist Evgenia Kara-Murza har fortsatt kampen mens ektemannen var i fengsel. Bildet er tatt i mars i år, mens mannen hennes opplevde tortur i fengsel og fremtiden hans var usikker. Hun fikk snakke med ham to ganger mens han var fengslet. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB

Den frigitte politiske fangen sier han bare fikk tilgang på penn og papir i halvannen time om dagen, i den lille cellen på cirka fem kvadratmeter. 

Kara-Murza hevder også at sengene i cellene bare var tilgjengelig mellom klokken 21 på kvelden og til klokken 5 på morgenen. Resten av tiden skal han bare ha fått tilgang på en liten krakk. 

Ble forgiftet to ganger

Isolasjonstiden skal også ha ført til strenge restriksjoner på bruk av telefon. 

– I løpet av de to årene og fire månedene jeg satt i fengsel, fikk jeg bare snakke i telefonen én gang med kona mi og to ganger med mine tre barn. De ga meg bare 15 minutter tid til samtalen, forteller Kara-Murza. 

De eneste «samtalepartene» til opposisjonsfiguren under soningen skal ha vært to katter, som tilhørte fengselet. Kattene skal ha minnet han om hans egne to Bengalkatter, forteller han. 

 Maxim Shemetov / Reuters / NTB
I RETTEN: For ett år siden møtte Kara-Murza i retten i Russland for å anke fengslingen. Tiltalte og straffedømte må stå inne i et glassbur når de møter i retten. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB

Resten av tiden gikk med til å stirre i veggen, eller til å lese bøker. 

Natt til 28. juli skal Kara-Murza ha fått sjokkbeskjeden i fengselet om at han skulle løslates. Han skal ha fått fem minutter på seg til å kle på seg og pakke sammen tingene sine. 

Tiden etter løslatelse beskriver han som en surrealistisk film. 

Putin-kritikeren sier han er blitt forsøkt forgiftet med nervegift ved to tilfeller, på lik linje med den avdøde opposisjonsfiguren Aleksej Navalnyj. 

Han hevder at den russiske føderale sikkerhetstjenesten FSB står bak.

I den historiske fangeutvekslingen ble 16 menneskerettighetsaktivister og journalister utvekslet mot åtte russiske statsborgere.

Read Entire Article