Én av verdens rikeste ankom Norge i superyacht: – Divisjonen over Røkke

1 month ago 74



Kortversjonen

  • Jack Ma, medgründer av Alibaba og tidligere Kinas rikeste person, overrasket lokalbefolkningen i Molde da han ankom i superyachten «Iris Blue».
  • Ma ble observert på gaten av flere innbyggere, blant dem Bjørn Haukebø, som fikk en kort samtale med milliardæren.
  • Yachten, som har seilt langs Norges kyst, besøkte også Ålesund og Bergen tidligere i uken.
  • Ma, som står på Forbes' topp 100-liste, har kritisert Kinas teknologiregulering, noe som påvirket hans personlige formue betydelig.

Jack Ma, som var med på å grunnlegge Alibaba og tidligere var Kinas rikeste person, er på Norgesbesøk med den særdeles luksuriøse superyachten «Iris Blue».

Romsdals Budstikke omtalte yachtens besøk i Molde, som satte i gang spekulasjoner om prominente gjester kunne være om bord. Spekulasjonene viste seg ikke å være uberettigede, for flere moldensere gikk etter hvert på den verdenskjente gründeren «på gaten».

Én av dem som møtte milliardæren, var Bjørn Haukebø, eller som han selv beskriver den merkverdige interaksjonen:

– Møte og møte ... «i traffe’n i alle fall».

Sjokkert

– Plutselig sto jeg ansikt til ansikt, med en halv meter mellom meg og han. Og da sa det pling med en gang. Dette må være Jack Ma, forteller Haukebø.

Ma var styreleder i IT-konglomeratet Alibaba inntil 2019, har en svært vellykket forretningskarriere bak seg, og har etter hvert blitt et kjent ansikt for mange.

Haukebø forklarer at han har fulgt med på Ma i mange år og har latt seg inspirere av kineserens lysende forretningskarriere.

– Så snudde jeg meg bare og sa «Jack Ma?», og han bekreftet «Ja, Jack Ma». Han strakk ut hånden og jeg sa «Bjørn Haukebø, her».

Det er bare én person som har et slikt ansikt, og det er Jack Ma, sier Haukebø som er «100 prosent sikker» på at han så og snakket med milliardæren. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Ifølge Forbes er Ma i skrivende stund den 78. rikeste personen i verden, men han har tidligere vært et godt stykke lenger opp på lista. «Formuesfallet» knyttes til Mas kritikk av kinesiske myndigheters regulering av teknologibransjen i landet, som ikke falt i god jord i moderlandet.

E24 har tidligere skrevet at «prislappen» på Jack Mas Kina-kritikk endte på svimlende 9.000 milliarder. Milliardæren var i tillegg borte fra offentligheten i lengre tid etter kritikken mot kinesiske myndigheter.

Bjørn Haukebø, mangeårig næringslivsleder i Molde, gjenkjente Jack Ma først. Foto: Erik Birkeland, Ecoxy/Tingh

Haukebø sier møtet med kineseren er noe han sent kommer til å glemme.

– Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten er folk jeg kjenner fra før, men Ma er én divisjon over, utbryter Haukebø og drar historiske linjer til andre storheter som har besøkt «rosenes by».

– Keiser Wilhelm II var jo også her før første verdenskrig.

Men han vil ikke sammenligne Jack Ma med den tidligere keiseren av Tyskland. For statsledere gir ikke moldenserne frysninger på ryggen.

– Nei, vi har jo statsminister Kjell Magne Bondevik.

– Fikk sett byen fra sin beste side

Det er imidlertid ikke første gang Ma er på Norgesbesøk. Ifølge Dagbladet var han på Norgesferie i 2016, hvor han blant annet besøkte Geirangerfjorden og ble observert sammen med et stort reisefølge i Ålesunds gater.

Til tross for at det ikke er Mas første besøk i disse trakter, tør VG, med et ørlite forbehold å slå fast at dette var Mas Moldejazz-debut.

– Det var nok litt mer folk i byen enn vanlig, så han fikk sett byen fra sin beste side, sier Haukebø.

Her ligger superyachten «Iris Blue» utenfor Molde. Foto: Marcus Husby/VG

Yachten, som er flunkende ny, ble levert til en ukjent eier fra Heesen Yachts i Nederland i år. Den er ifølge nettstedet Boat International 55 meter lang, og designet for et mannskap på 12 gjester og et crew på 13 mann.

«Iris Blue» seiler under flagget til skatteparadiset Cayman Islands, et populært flagg å seile under for superyachter.

Ifølge BA lå yachten til havn i Bergen tidligere denne uken, før den beveget seg nordover langs kysten hvor den la til havn i Ålesund og Molde.

I skrivende stund har yachten forlatt Ålesund og har satt kurs sørover.

ERNA OG BJØRN HAR I ALLE FALL ÉN TING TIL FELLES: De har begge møtt Jack Ma. Her fra den daværende statsministers møte med Ma i Beijing i 2017. Foto: Göran Bohlin / VG

Haukebøs analyse av den kinesiske profilens lynne, som riktignok grenser hårfint til svogerforskning, antyder at Ma var i godt lynne.

– Når jeg ser folk i øynene ser jeg med én gang om de er vennlige, eller ikke. Jack Ma slo meg som en hyggelig og ordentlig type.

Haukebø forteller at milliardæren skrøt av naturen og så ut til å være i godt humør.

Men «starstruck» ble han ikke:

– Jeg har ingen problemer med å hilse på folk, om de er av høy eller lav rang.

Kom ned på jorden igjen

Etter stjernemøtet dro Haukebø for å handle noe utstyr til en redningsvest på en butikk for fiskeutstyr, og Molde var tilbake til normalen igjen.

– Neste person jeg snakket med var betjeningen bak disken.

Det kan bli en stund til neste stjernemøte på Reknesmoloen.

Read Entire Article