Én av Oslos fineste gater skal få trikk. Det skaper reaksjoner.

15 hours ago 1



I januar blir Pilestredet sentralt i Oslo stengt for trikken. I tre år skal trikken gå over bevaringsverdige Josefines gate. Det får naboene til å reagere.

Om et par uker starter jobben med å legge nye trikkeskinner i Josefines gate. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Publisert: 18.07.2025 15:04

Kortversjonen

Skinnegangen i Pilestredet ved Bislett er svært dårlig og må rehabiliteres. Derfor blir det midlertidig trikketrasé i Josefines gate i nesten tre år. Fra januar 2026 vil trikken til Rikshospitalet kjøre via Hegdehaugsveien, Josefines gate og så til sin ordinære trasé ved Bislett.

Kostnadsrammen for hele prosjektet er 480 millioner kroner. Av dette skal 100 millioner kroner gå til midlertidig trasé for trikken. Den blir på 400 meter lang.

Pilestredet ved Bislett er i svært dårlig forfatning. Selv om rehabiliteringen starter i 2027, er det nødvendig å bygge et midlertidig trikkespor i Josefines gate allerede nå, mener Sporveien. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Jobben med å legge trikkeskinner i Josefines gate starter i august. Dette til tross for at Homansbyen, inkludert Josefines gate, er regulert til spesialområde – bevaring. Det innebærer strenge bestemmelser som skal hindre endringer av arkitektur, hager, forhager og gaten.

– Plutselig en dag i fjor sto det mange personer med måleapparater utenfor her. Vi gikk ut for å spørre hva som skjedde. Da sa en av dem at det skal komme trikk her. Det var en stor overraskelse, sier Reiulf Ramstad, som bor i Josefines gate.

 Tove Kirkeng, Halldis Bjørnes, Trond Slyngstad, Reiulf Ramstad, Lise Kvalshaugen, Steinar Engen og Julie Johansen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Et unikt område i byen

Homansbyen er et særlig verdifullt kulturmiljø i Oslo fra midten av 1800-tallet og fremover. Det er både arkitekturhistorisk og byplanmessig et unikt område i byen. Flere naboer har protestert mot planene om trikketrasé i gaten, men har foreløpig ikke fått gehør.

– I denne gaten har vi Kristelig Gymnasium, som har både ungdomsskole og videregående. På kvelden er det teaterskole for barn. I tillegg er det en musikkskole. Vi er redde for trafikksikkerheten når så mange fotgjengere ferdes her, sier Tove Kirkeng.

Steinar Engen har bodd i gaten i 20 år og vil få trikk fem meter fra hagen.

– Vi er også bekymret for logistikken i gaten. Her er det diverse vareleveranser, søppeltømming tre ganger i uken og flere oljefyllinger gjennom vinteren. Alle disse leveransene foregår fra gaten. Bussen svinger forbi uten problemer. Trikken vil bli stående og vente. Det sier seg selv at dette vil skape kø og kaos, tror Engen.

Steinar Engen er redd for at trikken skal skade de verneverdige bygningene i Josefines gate. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Naboene er redde for setningsskader og ønsker seg buss for trikk i stedet for trikkeskinner.

Forstår at naboene er bekymret

Sporveien mener på sin side at en kabal med buss for trikk ikke går opp fordi det ikke er nok busser tilgjengelig til å dekke behovet. Jon Stordrange, administrerende direktør i NHO Transport, stiller seg undrende til dette.

– Akkurat nå er det buss for bane mellom Majorstuen og Borgen som varer til november. Disse bussene vil være tilgjengelige for å erstatte trikken i januar. I tillegg vil flere andre busser bli frigjort etter hvert som ulike anbud avsluttes i høst, sier Stordrange.

Homansbyen er et særlig verdifullt kulturmiljø i Oslo fra midten av 1800-tallet og fremover, fastslår Byantikvaren. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Byantikvaren deler i liten grad naboenes bekymring:

– Det er gjennomført flere store trikkeprosjekter – både midlertidige og permanente – de senere år, uten at vi er kjent med at det har oppstått betydelige skader på kulturminner, sier avdelingsleder Vidar Trædal og legger til:

– Tiltaket er midlertidig, og Byantikvaren forutsetter at alt tilbakestilles til nåværende situasjon. Vi har også sagt at dersom det skjer uforutsette ting, skal vi kontaktes.

Sporveien: Buss for trikk vil koste 150 mill.

Enhetsleder Jon Erik Reite Bang i Plan- og bygningsetaten (PBE) skriver i en e-post at de har forståelse for at beboere i nærområdet kan være misfornøyde, men at det som søkes om, er lovlig. Han mener dette er den løsningen som er best for byen som helhet. I forrige uke kom rammetillatelsen fra PBE.

21-bussen går i dag i Josefines gate. Bussen kjører alternativ rute gjennom Sporveisgata under anleggsperioden. I driftssituasjon med trikk vil buss gå i dagens trasé i Josefines gate, men holdeplassen flyttes til andre siden av Hegdehaugsveien. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Sporveien skriver i en e-post at buss for trikk er anslått å koste cirka 150 millioner kroner.

– Det er viktig å sikre et best mulig kollektivtilbud. Trikk på midlertidig spor sørger for dette fordi de reisende slipper unødvendige bytter mellom Jernbanetorget og Rikshospitalet, skriver pressevakt Nicoline Bjerge.

Trikk gjennom Josefines gate kan betjene alle holdeplasser med unntak av Dalsbergstien.

Alternativ med buss for trikk er vurdert. Dette beregnet til å være vesentlig dyrere, ifølge Bjerge.

Kristelig Gymnasium ligger i Josefines gate. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Liten risiko for skader

Sporveien mener risikoen for skader på bygninger er liten.

– Faren for setningsskader er svært liten fordi det ikke skal gjøres sprengningsarbeid eller graves langt ned i grunnen.

Selskapet vil følge opp naboene og kontrollere husene langs gaten underveis. Sporveien mener at også hensynet til trafikksikkerheten er ivaretatt.

Read Entire Article