Eldstebror Ingebrigtsen bryter tausheten: Retter nye anklager mot Gjert og moren

1 week ago 12



Den eldste Ingebrigtsen-broren skulle aldri fortelle sin versjon av hva som foregikk i løpefamilien i Sandnes.

– Han tok kvelertak på meg med begge hendene.

SANDNES (Aftenposten): Kristoffer Ingebrigtsen skulle aldri fortelle sin versjon av hva som foregikk i løpefamilien i Sandnes. Så ombestemte han seg.

Publisert: 03.09.2024 20:01 | Oppdatert: 03.09.2024 20:23

Kortversjonen

Et av de første vonde barndomsminnene Kristoffer Ingebrigtsen (36) har, handler om lillebroren:

– Henrik var bare to-tre år og hadde gjort noe galt. Jeg var seks. Gjert sto med benet oppå hodet hans, og liksom trykket nedover, mens Henrik lå på gulvet og sprellet med bena. Det fortalte jeg i avhør også.

– Er du sikker på at du husker det?

– Det er brent fast. Det er ikke sånn at jeg i en alder av 36 tenker: «Åh, nå husker jeg noe som skjedde for 30 år siden». Jeg har husket det hver dag siden. Det er sånn med de verste tingene. Du glemmer dem ikke.

– Gikk du noen gang til en lærer eller noen andre du kunne stole på og fortalte om situasjonen hjemme hos dere?

– Nei. Jeg tenkte aldri at det kunne være et alternativ. Og hva slags situasjon var det egentlig? En far som var hyper? Jeg kaller ham bare generalen. Det var et militært preg over det.

– Tenker du i dag at det hadde vært en sak for barnevernet?

– Herregud, ja. Det er mange former for vold. Jeg tror aldri jeg har hatt kontroll over eget liv før jeg nesten var voksen. Folk kan ikke forstå hvordan det er å vokse opp i redsel for alt.

Ikke bare en trenerkonflikt

I TV-serien Team Ingebrigtsen kan du se ham sykle rundt som «hare» for løpebrødrene. I dag jobber han som senior manager i et advokatfirma i Stavanger.

Kristoffer Ingebrigtsen er ikke den mest kjente i den profilerte søskenflokken. Men Kristoffer er eldst. Han var den første som begynte å løpe, og det første barnet Gjert Ingebrigtsen ble trener for.

Det er lenge siden han gikk rundt og engstet seg for farens humør. Men 36-åringen kan ennå huske lukten av pusten hans.

– Han skulle alltid være så nærme deg og skrike. Da kjente du ånden hans, forklarer Kristoffer Ingebrigtsen.

Hør Kristoffer fortelle om oppveksten i denne lyddokumentaren:

Gjert Ingebrigtsen har ikke kommentert de konkrete hendelsene som fremkommer i denne artikkelen. Gjennom sine forsvarere avviser han at han har gjort noe straffbart mot barna sine.

I 2022 brøt løpebrødrene Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen samarbeidet med faren og treneren gjennom mange år. I fjor skrev de i en uttalelse i VG at Gjert Ingebrigtsen hadde brukt trusler og vold i oppdragelsen.

Da hadde faren to dager tidligere fortalt sin versjon av konflikten i Abid Raja og Nadia Ansars podkast. Der beklaget han at han ikke så at han hadde blandet de motstridende rollene som far og trener, og at pappaen deres forsvant.

Men han kom ikke inn på vold.

I juni var det NM i friidrett i Sandnes. Kristoffer var på plass som støtteapparat for Filip. Foto: Marte Gundersen

Brødrene hadde ikke tenkt å si mer enn de gjorde i VG. Men så fortsatte faren som trener for konkurrenten Narve Gilje Nordås, og sønnene måtte møte Gjert i mesterskap.

– Det kjennes som om han har fått sette premissene, sier Kristoffer Ingebrigtsen.

Han føler at det brødrene fortalte, er blitt bagatellisert.

– Men dette handler ikke om noen løpere og en trener som gikk fra hverandre.

Dette er et oppgjør med dårlig oppførsel fra hans side. Med alt det innebærer.

Suksessfabrikken

«Gjert Ingebrigtsen har bygget en suksessfabrikk. Med total selvinnsikt ser han muligheter der andre for lengst har gitt opp», står det på Gjert Ingebrigtsens nettside.

Siden 2016 har han og kona profilert familielivet gjennom fem sesonger av Team Ingebrigtsen på NRK. Begge har skrevet bok om sine roller som forelder og trener. I 2019 fikk Gjert prisen for Årets trener på Idrettsgallaen. De siste årene har han tjent mange millioner kroner.

Løpebrødrenes uttalelse i VG førte til at politiet opprettet sak og innledet etterforskning. I april i år ble syvbarnsfaren tiltalt for mishandling i nære relasjoner av datteren. Saken til Jakob etterforskes fremdeles, men sakene til flere andre søsken er henlagt på bevisets stilling.

Gjert Ingebrigtsens forsvarere, Heidi Reisvang og John Christian Elden, minner om at deres klient på et tidspunkt skal møte i retten.

– Han benekter enhver straffbar opptreden overfor barna sine og forventer en rettferdig behandling når saken kommer opp for en domstol, skriver de til Aftenposten.

Les hele deres svar lenger ned.

Skambelagt og flaut

Det er Kristoffer som skal ha opplevd de groveste tingene Gjert Ingebrigtsen ble anmeldt for. Men disse forholdene ligger mer enn ti år tilbake i tid og er derfor foreldet. Gjert Ingebrigtsen er dermed ikke tiltalt for det sønnen forteller om i denne artikkelen. Hans opplevelser vil aldri bli behandlet i en egen rettssak.

– Det er likevel greit at folk vet, synes Kristoffer Ingebrigtsen.

– Når Gjert blir hausset opp som en Gud i alle retninger som han ble en stund, blir han på noen måter bare verre.

Kristoffer Ingebrigtsen har fått en rekke medieforespørsler. Aftenposten møtte ham til intervju i juni. Flere av hendelsene han forteller om, er han eneste kilde på, da han var alene med faren.

Men når han nå snakker om oppveksten offentlig, gjør han det i samråd med søsknene som har brutt med trenerpappaen. Henrik, Jakob, Filip og lillesøsteren er kjent med innholdet i denne saken og stiller seg bak det broren forteller til Aftenposten.

Det er mange som har villet høre denne historien, sier Kristoffer.

– Men jeg har ikke fortalt.

– Hvorfor ikke?

– Jeg vet ikke helt, men det er litt skambelagt. Nesten litt flaut. Vi er oppvokst med at gutter ikke griner. Du må bare stå i det og tåle hva som helst.

Selv ikke ektefellene deres har visst om alt han forteller i dette intervjuet.

Les hele saken med abonnement

Read Entire Article