DEBATT: Kanskje Aftenbladet bør vurdere hvilke overskrifter som brukes i sakene om eldreomsorgen? Ved å bare konsentrere seg om det som ikke er bra, blir det vanskeligere å rekruttere ny arbeidskraft.
Tone Anita Østrådt
Leder for seniorsenteret Drøsen kafe, kultur og aktivitet, Diakonisenteret Stavanger
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.
Flere jeg møter blir skremt av hva de leser om eldreomsorgen. Hvordan blir det hvis jeg må på sykehjem, undrer de. Noen har til og med tanker om hvordan de selv kan avslutte livet for å unngå å havne på sykehjem.
Jeg hører noen si at de blir engstelig når de leser all den negative omtalen av sykehjem i Aftenbladet, og de tenker på at en dag er det deres tur. De aller fleste har pårørende de kan dele sine bekymringer med, men andre er alene uten nettverk og prisgitt helsevesenet. Alle uttrykker at de gjerne ønsker en verdig avslutning av livet.
Jeg treffer disse menneskene i min jobbhverdag. Jeg treffer seniorer og eldre mennesker i alle faser av alderdommen, helt til de eventuelt kommer på sykehjem. Det er en realitet at vi er på vei inn i en stor samfunnsendring med flere eldre og færre yrkesaktive per pensjonist. Mange seniorer har god helse langt inn i 80 – årene, men for de fleste kommer en fase med svekket helse mot slutten av livet.
De jeg treffer ønsker å bo hjemme og klare seg selv så lenge som mulig, men så kommer det gjerne en fase hvor det ikke lenger oppleves trygt og verdig å bo hjemme. Da oppleves det for de fleste trygt å komme på sykehjem og få daglig stell og pleie.
De gjør så godt de kan
Mitt inntrykk er at de som jobber på sykehjem gjør sitt aller beste ut ifra de ressursene de har, men det er pleie- og omsorgsoppgaver som får fortrinn. Hvordan bruke de ressursene som er til rådighet og tenke innovativt om bruken av dem?
Det er allerede snudd mange steiner for å få til bedre utnyttelse av ressursene, men kan det tenkes at det finnes løsninger som vi ikke har sett? Avvik vil forekomme i alle systemer, og det er medienes oppgave å påpeke dette, men er den negative vinklingen som ofte blir valgt i media et gode for tjenestene som omtales? Eller hadde det vært vel så nyttig å se på enda mer av det gode arbeidet som tross alt foregår på landets sykehjem?
Både folkevalgte og de som opererer i kommentarfeltene, roper på mer penger, men er det realistisk? Og om det skulle bevilges mer penger, vil det da bli flere ansatte i eldreomsorgen? Realiteten er at det allerede i dag er vanskelig å rekruttere sykepleiere og helsefagarbeidere til eldreomsorgen. Det er ikke søkere til stillingene, og med all den negative omtalen dette tjenesteområdet får, er det rimelig å anta at det påvirker mulighetene til å skaffe kvalifisert arbeidskraft.
Fort gjort å bare se det som ikke er bra
Medienes rolle er å følge med på systemsvikt, men om det samtidig skrives mer om det som fungerer i eldreomsorgen og på sykehjem, kan kanskje den negative trenden gradvis snu. Det skjer nemlig veldig mye positivt på sykehjem og i eldreomsorgen, men det er fort gjort å se seg blind på alt det som ikke fungerer.
Vi løser ikke utfordringene vi står overfor uten kvalifisert personell, og om de flykter fra tjenesteområdet, kan ikke teknologi løse alt. Men med å framsnakke det gode i eldreomsorgen kan de ansatte bli værende og nye medarbeidere kan rekrutteres til tjenesten.
Jeg vet Stavanger Aftenblad skal være vaktbikkje i samfunnet, men avisen har også et ansvar når dere velger overskrifter. Med en tjeneste i krise kan det kanskje være noe å vurdere hvilke overskrifter dere bruker? Hva om vi heller skaper et samarbeidsklima hvor vi kan lytte til hverandres behov og se hvordan vi kan løse det sammen?
Publisert:
Publisert: 15. mai 2025 16:15