Eksperter roser Harris evne til å legge feller for Trump. – Han spaserte rett inn i dem.

1 week ago 6



Eksperter roser Kamala Harris’ evne til å tirre Donald Trump.

Det sto mye på spill for Kamala Harris før debatten mot Donald Trump. Hun har seilt på en vind av fremgang som kunne stilne om debatten gikk dårlig. Foto: Gabrielle Lurie, AP/NTB

Publisert: 11.09.2024 11:33

Kortversjonen

Nattens store begivenhet er over, og analysene har allerede begynt å flomme inn. Ekspertene er enig om at Harris er den soleklare vinneren av debatten.

En av grunnene til det, er hennes evne til å vippe Trump av pinnen med terging.

– Trump gikk i alle fellene Harris la. Hun irriterte ham med å snakke om konkurser, hvordan han har arvet penger og antall deltagere på valgkamparrangementer. Jeg tror hennes folk synes det er veldig gøy i dag, sier USA-kjenner og retorikkekspert Kjell Terje Ringdal.

Her er noen grep Harris tok for å terge Trump og vinne debatten:

  1. Hun ertet Trump for størrelsen på folkemengdene på hans valgkamparrangement. Dette var noe også Obama trakk frem på landsmøtet og som «alle» vet at Trump er besatt av. Ved å si at folk kjedet seg på valgmøtene hans, trigget hun en voldsom irritasjon hos Trump.
  2. Hun nevnte Project 2025Project 2025En plan på 922 sider er presentert som et veikart for Donald Trumps neste periode i Det hvite hus.Bak planen står tankesmien Heritage Foundation i D.C.  flere ganger. Trump vet at dette er upopulært, og at ingen tror ham når han sier at han ikke vet hvem som står bak.
  3. Hun fremstilte Trump som svak i møte med diktatorer, og sa at han er lett å manipulere. Dette gikk spesielt på Trumps forhold til Putin og hvordan det ville påvirket krigen i Ukraina. «Putin ville spist deg til lunsj. Han ville sittet i Kyiv nå».
  4. Hun sa at verdensledere ler av Trump, og at hun har snakket med flere militære ledere som sier Trump er en skam.
  5. Hun smilte overbærende da Trump gikk langt i å levere konspirasjonsteorier om Harris og hennes kampanje.
  6. Harris kalte Trump svak. Hun sa at Trump ble sparket av 81 millioner mennesker. Dette viser trolig til Trumps kjente frase «you’re fired» i programmet «The Apprentice».
  7. Hun brukte uttrykket «same old» flere ganger. På den måten markerte hun at Trump representerer fortiden. Selv snakket hun mye om fremtiden.

Trump gikk i alle fellene

– Jeg tipper de ikke er så glade nå i Trump-kampanjen. Jeg synes han så gammel ut. Ufokusert og ukonsentrert. Og irritert, sier Ringdal.

Han forklarer at fellene til Harris ofte var bakt inn i andre argumenter.

– Det var interessant å se hvordan Trump alltid tok det eksempelet som handlet om ham. Han gjorde ikke det man bør, som er å ignorere det og snakke om sin eget politikk.

Sigrid Rege Gårdsvoll trekker også frem Harris evne til å terge Trump. Hun er kommentator i Vårt Land og nettstedet Amerikansk Politikk og var oppe i natt og fulgte med.

– Hun la feller for ham, og han spaserte rett inn i dem, sier hun.

Professor Hilmar Mjelde er tydelig på resultatet av det:

– Det er første gang jeg har sett Donald Trump regelrett tape i en TV-debatt, sier han til NTB.

Kan det ha fått velgere ned fra gjerdet?

En misbrukt mulighet

Sigrid Rege Gårdsvoll mener Harris klart vant debatten:

– Velgerne fikk se en kandidat som var svært godt forberedt. Hun håndterte det hun fikk mot seg fra Trump og debattlederne.

Kamala Harris svarte ikke nødvendigvis på spørsmål hun fikk fra debattlederne, men brukte enhver anledning til å dra debatten til de store temaene i hennes valgkamp, sier hun.

– De som ønsket å vite mer om hva Kamala Harris står, for fikk ikke nødvendigvis mer å tygge på her. Men debatten er ikke nødvendigvis et format som funker for det.

Kjell Terje Ringdal sier en viktig jobb med gårsdagens debatt var å overbevise flere velgere som sitter på gjerdet. Han mener Harris klarte dette bedre enn Trump.

– Harris sørget for å snakke om fremtiden og fikk vist seg frem som presidentemne. Trump er på et stormløp som handler om å kritisere istedenfor å produsere politikk.

Trump misbrukte muligheten til å hente flere stemmer fra kvinner og sentrumsvelgere, mener USA-kjenner og serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen. I hvilken grad Harris lyktes med å overbevise tvilere, er han usikker på, skriver NTB.

– Det er så jevnt og så få velgere å flytte på. Men hun mobiliserer sine egne. Og hun flytter nok en del som nå ser at dette er en moden og kvalifisert politiker som tar sikkerhetspolitikk på alvor, sier han til NTB


Har du spørsmål om valgkampen? Her kan du få siste nytt fra presidentvalget 2024 og stille våre reportere spørsmål om det du måtte lure på.

Lurer du på hvem som leder racet mot Det hvite hus? Her får du oppdatert status fra meningsmålingene i USA.

Read Entire Article