Ekspert om Gaza-krigen: – Det blir nedtrapping

1 month ago 24



I snart 300 dager har Israel bombardert Gaza – ofte mot folketette bygninger, inkludert sykehus og FN-skoler. Det kommer stadig meldinger om flere titalls drepte.

Redningstjenesten i Gaza sier at mannskaper har samlet inn rundt 60 lik som ble drept av israelske styrker fra området i Tel Al-Hawa og i utkanten av Sabra-området i Gaza by, meldte nyhetsbyrået Reuters forrige uke.

– Det ligger lik spredt i gatene, lemleslede lik, det er lik fra hele familier, sier talsperson Mahmoud Basal i Gazas sivile redningstjeneste.

Innbyggere i Gaza by forteller til Reuters at kampene kan sammenlignes med de hardeste kampene i krigen så langt, skriver Al Jazeera.

– Hvert eneste distrikt er tatt

Det var 7. oktober i fjor at Hamas-krigere gikk til angrep på en ravefest sør i Israel, nær grensen til Gaza.

Israel har slått fast at deres mål med krigen i Gaza er å utslette Hamas og få tilbake gislene som ble tatt i oktober i fjor.

Det er ikke bekreftet at de to Hamas-lederne som sto bak planleggingen og var ansvarlig for gjennomføringen av angrepet er tatt.

– Det har kommet meldinger om at Israel sannsynligvis har drept Mohammed Deif i et angrep, men det kan ta lang tid før det blir bekreftet. Det er vanskelig for Israel å si at de har utryddet Hamas uten at de to er tatt, sier førstelektor ved Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, Dag Henrik Tuastad, til VG.

Bilde av Dag Henrik TuastadDag Henrik Tuastad

Førstelektor ved Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo

Siden Gaza er beleiret er det ikke flere områder for Israel å erobre, forteller Tuastad.

– Det snakkes om etablerte bataljoner som Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener å ha eliminert. Observatører mener at man ikke har noe særlig mål igjen, at hvert eneste distrikt er tatt, så det blir nedtrapping i krigen etter hvert.

I RAFAH: Israels statsminister Benjamin Netanyahu var i Rafah sammen med israelske soldater sist uke. Foto: Avi Ohayon/GPO

Han forteller at Israels hær planlegger å ta ut store deler av styrkene.

– De trekker seg ut på grunn av behovet for å flytte ting mot Libanon og fordi man ikke har flere åpenbare mål.

– Hamas ønsker våpenhvile

Til tross for at Israel har erobret områdene, får Hamas fotfeste der Israel har tatt over, fordi det Israelske militæret ikke blir værende i områdene.

– Det vi har sett er at etter at Israel tar et område og forlater det, så blir det kaos, dermed kommer væpnede menn som man anser er knyttet til Hamas. De rekrutterer nye medlemmer mens krigen pågår, sier eksperten.

Så lenge Israel ikke blir i området, vil det bli fylt opp av militante, og dermed er operasjonen mislykket i deres øyne, forteller Tuastad.

– Hadde det vært en permanent okkupasjon, hadde det vært større sjanse for å oppnå målet. Så lenge de ikke blir i områdene de erobrer, så klarer de ikke å utrydde Hamas.

Menn bærer det som skal være en død person i bydelen Tuffah øst i Gaza by 8. juli. Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTB

Spørsmålet er om det blir våpenhvile eller om det blir en evig krigsfase, ifølge Tuastad.

– Det avhenger av om amerikanerne presser Israel. Ting tyder på at Hamas ønsker våpenhvile, men Netanyahu ønsker ikke det, fordi de ikke har nådd målet om å eliminere Hamas, sier han.

Det pågår forhandlinger om våpenhvile. Talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, har uttalt at det fortsatt er et gap mellom sidene, men at de tror at det kan reduseres.

– Vi er forsiktig optimistiske om at ting går i riktig retning, sa Kirby i forrige uke.

Uenighet

I mai orienterte USAs president Joe Bidens administrasjon Kongressen om at landet sender en ny pakke verdt over 1 milliard dollar i våpen og ammunisjon til Israel. Tuastad tror USA kunne stoppet krigen i morgen hvis de hadde stanset alle våpenforsendelser til Israel.

– De har en president, Joe Biden, som er alvorlig svekket og tydeligvis ikke er på linje med det demokratiske partiet når det kommer til Palestina-politikken, forteller Midtøsten-eksperten.

Det har haglet med kritikk etter Bidens opptreden under den første valgdebatten 27. juni. Innsatsen hans ble stemplet som en katastrofe av amerikanske medier.

– Med fokuset som er på Bidens helse og fremtid som presidentkandidat, tror jeg det er lavere sjanse for stans i våpenleveranse enn med en velfungerende og yngre amerikansk president, sier Tuastad.

Den store uenigheten i Israel er hva det innebærer å utrydde Hamas, forteller eksperten.

– Netanyahu er proppen. Jeg tror ikke han vil godta en permanent våpenhvile som innebærer at Hamas vil være en del av fremtiden på Gazastripen.

Read Entire Article